Spørg eksperterne

Hvordan beskærer vi en stor blodbøg?

Min veninde har en stor, stor blodbøg stående i en lille have. Kraftige grene rækker ind over hustaget og ud over hækken. Hvordan – og hvornår – beskæres sådan et træ bedst? Det må ikke fældes, da hun er meget glad for det.

Træet er vel efterhånden omkring 10–12 meter højt med de tykkeste grene med en diameter omkring 20 cm. inde ved stammen. Et par af de grene bør – som minimum – forkortes. Der hvor de bør beskæres er grenen vel 6–10 cm. i diameter. Det skulle gerne fortsat være smukt at se på.

Med venlig hilsen
Pernille Heinecke, april 2002

Svar

Al beskæring er at gøre skade på træet.

Men siden det nu er nødvendigt, bør beskæringen ske inden for månederne juli–august-september. Det strider mod gammel praksis hos fagfolk, men al erfaring (videnskabelige forsøg og ganske almindelig, tænksom hverdagsviden) viser, at det skader træerne mindst at beskære dem, mens træet er aktivt.

Det er et stort held, hvis man kan komme i gang, før grenene bliver mere end 10 cm tykke, men det må anbefales at få fagfolk til at vise til rette med metoden i hvert fald første gang.

Det kan aldrig tilrådes at »forkorte« en gren. Enten bør man fjerne den helt ved dens fæste i stammen, eller også bør den udtyndes over en udadvendende sidegren. Denne sidegren bør i diameter være mindst 1/3 af sårets diameter.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan beskærer vi en stor blodbøg?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider