Spørg eksperterne

Tåler en høj bøgehæk at blive kraftigt beskåret?

Hvordan beskærer man en bøgehæk fra en højde på 3–3,5 meter og ned til ca. 170 cm? Skal man save vandret og skal man behandle sårene med noget? På dele af hækken er stammerne i 170 cm højde 3–4 cm i diameter andre steder 10–15 cm. Er det klogt samtidig at tage noget af bredden eller skal det vente? Hvornår på året skal det gøres/kan det gøres?

Med venlig hilsen
Jesper Søndergaard Jensen, september 2003

Svar

Bøg er ét af de få træer, som har svært ved at komme sig over en topkapning som den, der foreslås her. Hvis projektet skal lykkes, må det gøres trinvist, dvs. den ene side beskæres til vinter og den anden side beskæres den vinter, der følger efter at planterne har genvundet deres vækstkraft.

Desuden er det nødvendigt at skære grene og stammer over ved en grenkløft, for dér er der oplagret ekstra næring til det kommende nybrud. Det betyder, at toppen af hækken vil være ujævn de første par
år, indtil man kan klippe de unge skud første gang. Hvis man omvendt skærer præcist i 170 cm højde, vil hækken se jævn ud de første par år, men derefter vil den stå med nøgne og visne grene nogle steder og store totter af nyvækst andre steder.

Som det ses, er der ingen rigtigt god løsning på problemet, men jo før man kommer i gang, jo før er overgangsfasen slut.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Tåler en høj bøgehæk at blive kraftigt beskåret?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider