Spørg eksperterne

Har vi skadet vores thujahæk med for hård klipning?

Tak for den supergode side, som jeg har kigget rundt på, og alligvel vælger jeg at skrive til jer for at få et svar på mit spørgsmål.

Vi blev i april husejer med en thujahæk hele vejen rundt om haven. Den er høj (3–4 meter) og bred, syntes vi. Efter at have læst og ikke fundet noget om klipning af netop den slags hæk, gik vi igang med at klippe vores hæk. Vi undrede os dog over den blev »brun«, forstået sådan at vi har ikke klippet den ind til stammen, men klippet den ca. 30–40 cm ind. Imens vi var igang med at klippe, kommer vores nabo ind og kigger til os og fortæller, at så meget må vi ikke klippe hækken, kun lige tage spidserne, for når den bliver klippet, så den er »brun« kommer den ikke igen, andet end i toppen, hvor den stadig er grøn: I toppen har vi ikke har klippet den nær så meget, da den godt må være i den højde, den har.

Har vi båret os helt forkert ad og går vores hæk nu ud?

Med venlig hilsen
Daisie Larsen, oktober 2004

Svar

Normalt skal man være varsom med at skære en række nålebærende tilbage, da ikke alle formår at skyde påny.

Hvad angår thuja er det ret almindeligt, at hækken reagerer med brune nåle og voldsomt nåletab efter hård tilbageskæring. Det er en naturlig reaktion på det voldsomme indgreb, som beskæring faktisk er. Der skal normalt beskæres i vinterhalvåret. Hækken vil, såfremt den ikke er blevet angrebet af sygdomme formentlig blive grøn igen.

Brune nåle kan iøvrigt skyldes flere ting. Drejer det sig om de ældste, er det helt normalt, når nålene udskiftes. Mere alvorligt er det, hvis de yngste nåle bliver brune. Så er der som regel tale om svampeangreb. Giv hækken tid til at komme sig, og beskær så fremover kun om vinteren.

Klarer den det ikke, trods forventning, skyldes det, at I er gået for hårdt til værks på det forkerte tidspunkt.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Har vi skadet vores thujahæk med for hård klipning?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider