Spørg eksperterne

Hvad gør jeg ved vildskud på min troldhassel?

Jeg har en flot gammel troldhassel, der er stammet op som et træ. Den har altid sendt nogle få vildskud op, som jeg straks har fjernet, men disse vildskud bliver nu flere og flere, og de kommer hele tiden. De kommer helt nede fra grunden. Der kommer også nogle få oppe på stammen, men de er nemmere at fjerne. Det er som om, at jo flere jeg klipper af, jo flere skyder den bare igen. Er der ikke noget effektivt at gøre ved det?

Med venlig hilsen
Susanne Mathiasen, september 2002

Svar

Det er rigtigt, at træer og buske kvitterer på beskæring ved øget vækst. Du kan blive ved med at fjerne rodskuddene efterhånden som de kommer op. Desværre er der ingen nemme løsninger.

Der er sandsynligvis tale om podning på en almindelig hassel, Corylus avellana, hvorfor det ikke nødvendigvis er troldhasselskud du døjer med. (Dette er almindeligt på »planteskole-formerede« træer). Vildskuddene bør fjernes fra selve podestedet tidligt når problemet opstår, og så tæt på stammen som det lader sig gøre. Er podestedet under jordoverfladen, skal der ikke klippes ved jordoverfladen, men fra podestedet der graves fri. De bør fjernes fuldstændig herfra.

At der nu kommer flere og flere kan tyde på, at der er dannet en knude ved podestedet, hvorfra der kommer flere skud end der fjernes. Er dette tilfældet vil roden fremover reagere som et ældre stynet træ, med fortsat kraftig skuddannelse. I så tilfælde er det muligvis for sent at undgå nye vildskud – det vil tiden vise.

Egentlig er der ikke andet end at bruge saksen flittigt og vedholdene, idet du næppe har tænkt dig at fælde/udskifte træet.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Dansk Hjemmeproduktion

Opbindingsmateriale

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvad gør jeg ved vildskud på min troldhassel?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider