Troldhassel podet på stamme

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er en spændende nyhed, at man nu kan købe troldhassler, som er podede, så de kan dyrkes på en 50 til 150 cm’s stamme uden generende rodskud.

Podning af hassler

Troldhassler i danske planteskoler er normalt podet på frøplanter af alm. hassel. Dette betyder ofte, at der plantens liv igennem kommer lange lige vildskud op fra rodsystemet, som hvert år skal fjernes for at bevare troldhasselen.

En anden og bedre mulighed er at pode troldhassselen på frøplanter af den tyrkiske træhassel, Corylus colurna, der er enstammet og ikke danner rodskud. Dette giver desuden mulighed for at dyrke troldhasselen på en kortere eller længere stamme. Man får herved et smukt lille træ, under hvilket det er nemt at renholde.

Metoden egner sig også til formering af de storfrugtede hasselsorter og rummer mulighed for en helt ny kultur baseret på mekanisk høst med almindelige kirsebærrystere.

Flere års udviklingsarbejde og forsøg bag nyheden

En dansk hobbygartner og planteforædler har startet en mindre produktion af disse træer. Det er Lars Holmboe Westergaard, M.Sc.Hort., Ph.D, der bl.a. har specialiseret sig i nøddeavl. Der er gået en række år med udviklingsarbejde og forsøg med podning forud for denne nyhed.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Laybourn Design

Termometer frøen af støbejern

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nye produkter til haven > Troldhassel podet på stamme

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider