Spørg eksperterne

Kan man dele en palme?

Jeg har 3 blå palmer, der står i en stor murerspand. De er ca 100 cm høje. Mit spørsmål er, om de kan deles, og hvis de kan, hvordan?

Palme

En flot og harmonisk palme, der er 1 m høj, og har flere stammer. Foto: Knud Midtgaard

Med venlig hilsen
Knud Midtgaard, april 2009

Svar

Jeg har sendt spørgsmålet videre til Jens Aaberg, som er indehaver af Palmeriet. Jens Aaberg har ud fra billedet givet dette svar på dit spørgsmål:

Den palme, jeg ser på billedet er meget smuk og harmonisk, og du vil sandsynligvis blive meget ked af resultatet, hvis du skiller den ad og potter stammerne hver for sig. Jeg vil næsten hellere foreslå dig at komme forbi Palmeriet i Ledøje og bytte den til et par stykker uden sideskud.

Men ønsker du at prøve, kan det sandsynligvis lade sig gøre, hvis du forsigtigt tager planten ud af potten og løsner akkurat så meget jord, at du med en sav eller en økse kan skille stammerne ad. Husk, at alle stammer skal have rod – ellers har de ingen chance for at vokse hver for sig. De vil få et chok og blive sat tilbage i vækst, og der er ingen garanti for succes. Du skal under alle omstændigheder plante dem i en god, almindelig, ikke leret, havejord og sørge for at holde dem fugtige (ikke våde!) hele resten af sæsonen. De må gerne stilles i sol, men pas på udtørringen i den første sæson. Du skal ikke gøde dem, og du skal sidst på efteråret stille dem lyst og ved 5–10 plusgrader.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Kan man dele en palme?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider