Spørg eksperterne

Kan man få frosne valnødder til at spire?

Kan man lægge valnødder i køleskabet eller fryseren og få dem til noget i år?

Med venlig hilsen
Tommy, juni 2019

Svar

Kære Tommy,

Om du får held med at så valnødderne i år, afhænger af, hvornår de blev plukket, hvor koldt de har ligget og hvor længe. Men valnødder spirer ofte villigt, og jeg ville da prøve at så dem og se, om de ikke kommer op.

Du har størst chance for succes, hvis du har plukket valnødderne friske og frosset dem ned i dybfryseren. Lad dem tø langsomt op og så dem efterfølgende i dobbelt dybde af deres diameter med sand/grus over.

Sørg for forinden at have luget grundigt, så de fremspirende valnøddetræer ikke skal konkurrere med ukrudt. Husk også at vande, hvis det bliver en tør sommer.

Der er også andre måder at så valnødder på.

Du kan bruge tørrede valnødder og lægge dem i en skål med vand til foråret. Der skal de ligge og suge vand til sig i hele marts måned. Skift vandet jævnligt. Derefter sås de ude i jorden.

Du kan også så valnødderne umiddelbart efter, de selv er modnet og faldet af træet. På den måde efterligner du naturens gang.

Nødderne kan sagtens stå køligt i et skur eller garage og først sås sidst på året i december. Så dem eventuelt i en flamingokasse i en sand/grus/spagnum blanding, som du dækker med klar plast med lufthuller. Så kan du følge processen tæt på. Lad kassen stå i skuret indtil sidst på vinteren, hvor den sættes et køligt og lyst sted som et drivhus, udestue e.l., hvorefter nødderne vil begynde at spire.

Du skal være opmærksom på, at mus og fugle kan være et stort problem og æde alle nødderne, hvis de finder dem der, hvor du har sået dem. Derfor kan det være en fordel at så dem sidst på året, hvor dyrene er mindre aktive.

Et sidste råd er tålmodighed. Måske når nødderne ikke at spire i år, men ligger de i jorden gennem den kommende vinteren og oplever den naturlige spireproces, kan de være, at de vil spire til næste år.

Med venlig hilsen
Heidi Kirk Nissen
Redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Kan man få frosne valnødder til at spire?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider