Spørg eksperterne

Kan blåregn stiklingeformeres?

Jeg er den »lykkelige« ejer af en blåregn, den er 5 år gammel og har blomstret smukt i ca. 2 år. Nu står jeg overfor en flytning, og ser selvfølgelig det umulige i, at grave planten op, der nu er stor, og sikkert med et kraftigt rodnet.

Mit spørgsmål er, kan jeg stiklingeformere de, og tage den med på den måde, og hvordan gør jeg i så fald? Skal stiklingen i potte eller vand? Hvornår kan jeg plante den ud?

Hvordan tager jeg en god stikling? Sidste års skud eller ældre?

For det er vel håbløst, at skære planten tilbage og grave den op, hvilket vil betyde at, en stor del af rodnettet går tabt, og dernæst frarøve de nye indflyttere den store fornøjelse der er ved denne skønne plante?

Tak for en god side. Jeg ser frem til jeres svar.

Med venlig hilsen
Peter Korsholm, februar 2004

Svar

Du kan få nye planter på flere måder. Blåregn, Wisteria sinensis, kan både formeres via frø, via aflæggere og almindelige stiklinger. Ved frøformering kan der dog forekomme planter med få eller ingen blomster, hvilket er årsagen til at man altid bør vælge sortsægte planter ved køb i planteskolen. Stiklinger kan afklippes i juni–juli og stikkes i fugtig jord et sted, hvor planterne står beskyttet mod sol og udtørrende vind, indtil rødderne er dannet. Der klippes under knopanlæg eller sideskud, flere af de nederste blade fjernes evt, så vandforbruget begrænses mens roddannelsen sker. Et lille stykke pilekvist stukket i potten øger roddannelsen (pil frigiver naturligt væksthormon).

Du kan også nedbøje unge grene så de rører jordoverfladen (f.eks. med en sten) eller endnu bedre, dække et lille sykke af grenen med en jordbunke. Toppen bør stikke ud, så den holdes i vækst via fotosyntesen. Alternativt bindes mindre, jordfyldte plast på grenene, så roddannelsen sker højere oppe på planten. Når den nye aflægger begynder at skyde, adskilles den med sin rod fra moderplanten. Du bør være opmærksom på at unge blåregn kan være længe om at komme i blomst, 6–7 år er ikke usædvanligt. En solrig placering er også en forudsætning for en rig blomstring.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Kan blåregn stiklingeformeres?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider