Stiklingeformering af lavendel

Af Frans Keemink, faglærer, Dansk Center for Jordbrugsuddannelse

Jeg vil i artiklen beskrive en nem og billig måde at lave småplanter på af nogle forskellige arter af pryd- og/eller nytteplanter.

I artiklen »Stiklingeformering« kan man læse om stikkejord, og hvordan man undgår problemer med svampeangreb.

Stiklingeformering

Man kan stikke i små potter med tre stiklinger i hver, i kasser eller direkte i mistbænk. Potter har den fordel, at man får færdige planter, der nemt kan transporteres og plantes ud, men der er den ulempe, at det er lidt sværere at styre vandingen. Kasser eller lignende med mange stiklinger i er nemmere at holde jævnt fugtige, men småplanterne er mere sårbare ved omplantning.

Klipning af stiklinger

Stiklingerne skal klippes af moderplanter, der er i god sundhedstilstand. Stiklingerne skal laves ca. seks til ti centimeter lange. Eventuelle blomsterknopper skal altid fjernes, da de vil bruge meget energi. De skal være vel afmodnede dvs. ikke for urteagtige/bløde, da de helt nye og bløde skud hurtigt mister saftspænding og dør med svampeangreb til følge. Stikkedybden er ca. tre til fire centimeter.

God luftfugtighed nødvendig

Stiklingerne skal dækkes med mælkehvidt plast, hvis de sættes i drivhus eller udendørs. Dette for at en god luftfugtighed kan opretholdes og for at forhindre for kraftig solindstråling. Planterne kan også laves i en mistbænk hvor glasset er kalket, men her kan det være svært at opretholde en passende luftfugtighed. Hvis stiklingerne står i et drivhus, kan man evt. bruge acryl som dækkemateriale, da dette materiale tillader lidt luftudskiftning, og dette er med til at forhindre svampeangreb.

Stikketidspunkt

Lavendler kan næsten laves året rundt, men jeg vil nævne de mest sikre tidspunkter. Et godt tidspunkt at stikke lavendler er i marts eller april, når planterne stadig er i hvile. Stiklinger lavet tidlig i foråret får en lang vækstsæson. Et andet godt tidspunkt er juli–august, når de nye skud er afmodnede.

Mange arter kan stiklingeformeres på samme måde

Af arter, som kan sammenlignes med lavendler, og som kan formeres efter samme opskrift. kan nævnes: Kortlæbe og rosmarin fra frostfri overvintrede planter og pervoskia, salvie og blåskæg, når årets første skud er afmodnede.

Kommentarer

Der er 36 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Formering > Stiklingeformering af lavendel

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider