Spørg eksperterne

Hvor skal man plante et Filippa æbletræ?

Jeg vil spørge, hvor man kan købe træerne, og hvor store man kan få dem. Hvor skal de i haven, i øst eller vest? Er Filippa sartere end andre æblesorter?

Med venlig hilsen
Charlotte Holmboe, september 2008

Svar

Lærerdatteren Filippa Johansen, Hundstrup på Sydfyn, såede kerner af et ukendt æble – 2 træer blev det til. De blev på et tidspunkt flyttet, og en ko tillod sig at æde det ene. Det andet var Filippa sorten, som siden har bredt sig til hele landet og vore nabolande. Sorten har i mange år været mangfoldig i frugtplantagerne og specielt i haver.

Filippa har spisekvalitet af første klasse i oktober og november og derfor bør den plantes i private haver, da æblerne næsten er umulig at opdrive i almindelige forretninger. Nedfaldsæbler af Filippa, er rigtig godt til æblekage og mos til fryseren, næsten uden tilsætning af sukker.

Filippa træet har en speciel vækst med tynde grene, og da den sætter blomsterknopper og dermed frugt i skudspidserne, vil grenene få en nærmest hængende vækst, og sådan ser de fleste træer også ud, medmindre de formes til anden vækst ved beskæring. Træet med blomstring i skudspidser egner sig ikke til espaliering. I hvert fald vil det give færre frugter, da espalierede træer normalt får klippet de fleste skudspidser af.

Grundstammevalget afhænger meget af hvilken jordtype der er og hvis der er den mindste tendens til sandet jord eller større modstand, end der kan tilbydes ved en østjysk fjord eller på øerne øst for Lillebælt, bør der vælges vildstamme. På de gode jordtyper og de bedste placeringer bør grundstammen ikke være svagere end M7, der har 70% vækstkraft af vildstammens.

Træet plantes, hvor det får mest lys, for frugterne bliver bedst, hvis de får meget sol. I øvrigt skal alle æbletræer have mest muligt lys, for at trives godt. Til denne sort, kan det være godt med noget læ, så frugterne ikke blæser ned for tidligt. Det betyder også at loves der kraftigt blæsevejr efter 25. september – bør æblerne plukkes inden, og dermed kan de gemmes.

///Redaktionen: Du kan købe sorten i de fleste planteskoler. Har planteskolerne ikke sorten, kan de som regel skaffe den hjem og på den ønskede grundstamme. Se også på sortimentet hos planteskolerne på nettet. Du kan finde nogle af dem i vores forhandlerguide, og her får du levering til døren. Hvis du ønsker sorten på frøstamme, så kan den fås hos Frugttræsplanteskolen De gamle sorter.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvor skal man plante et Filippa æbletræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider