Spørg eksperterne

Hvor hurtigt kan jeg få frugt på et nyplantet æbletræ?

Hvis jeg planter et æbletræ til efteråret, hvornår kan jeg regne med, at det bærer frugt? Jeg spørger, fordi jeg er i midten af halvfjerdserne.

Med venlig hilsen
Annie Christensen, marts 2015

Svar

Et kort spørgsmål, der kan svares langt på.

Hvis vi går ud fra, at der er gode bestøvningsforhold, det vil sige æbletræer i nærheden, der blomstrer samtidig, og der er bestøvere i form af bier tilstede, så er der nogle faktorer, som vi selv har indflydelse på:

  • Hvis du vælger et 2-årigt træ på en svag grundstamme (M 9), der ikke er klippet tilbage som 1-års, vil mange sorter blomstre året efter plantning. Et træ på svag grundstamme kræver noget at støtte sig til i form af espalier eller en opbindingspæl og evt. vanding i en tørkeperiode. Jeg kan se på mine podninger på M 9 fra sidste år, at de første blomsterknopper er dannet.
  • Vælger du en lidt kraftigere grundstamme (MM 106 eller bedst M 7), så afhænger det igen af, om træet har været klippet tilbage som et-års, eller det har fået lov at vokse naturligt. Mange sorter, som ikke er klippet i toppen som et-års, vil begynde at danne blomsterknopper året efter plantning. Normale planteskoletræer er klippet i toppen for at få flere grene (ekstra topskud), og her vil der gå et-to år længere, inden der kommer frugtknopper – igen meget afhængig af sorten. I planteskolerne kan du normalt kun købe træer på grundstamme MM 106 eller M 7, der er klippet i toppen efter første vækstsæson…
  • Normalt fraråder vi, at træerne får lov at bære frugt det første år. Vælger du at få et træ på en svag rod og passer den med vand og lidt gødning, vil jeg dog ikke være betænkelig ved at give det lov til at sætte nogle få æbler det første år. Normalt så koster det på træets levetid, når det presses hårdt fra starten, men i dit tilfælde er det jo et valg, om du vil have æbler hurtigt og et træ, der er færdig efter 12–15 år, eller du vil vente et par år længere på æblerne.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvor hurtigt kan jeg få frugt på et nyplantet æbletræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider