Spørg eksperterne

Hvordan får vi vores unge æbletræ til at vokse i højden?

Mit æbletræ er ikke blevet beskåret. Det er tre år gammelt, og det vokser ikke opad, og jeg har ikke fået grenene bundet op. Nu hænger grenene, og æblerne tynger, så grenene er ved at knække.

Hvad gør jeg lige, for jeg tror ikke, det kan holde til et år mere sådan.

Det lille æbletræ bærer æbler på meget vandrette grene. Foto: Annette Olesen

Træet vokser med græs helt ind til stammen. Foto: Annette Olesen

Skal denne gren helt fjernes? Foto: Annette Olesen

Med venlig hilsen
Annette Olesen, september 2015

Svar

Tak for de gode, informative billeder, der viser træet og dets nærmeste omgivelser. Det nederste billede viser, at dit træ er podet på en svagtvoksende grundstamme og det er forklaringen på dit problem. Når der vælges et træ på en svagtvoksende grundstamme er det vigtigt, at træet får adgang til rigelige mængder af vand og gødning for både at kunne give frugt og samtidig vokse. Det er derfor et problem, at dit træ står med græs helt ind til stammen. Græsset tager nemlig det meste af både vand og gødning – ofte så meget, at der stort set ingenting bliver til træet. At træet har store problemer kan ses på den sammenvoksning, som der er mellem grundstamme og rod – det ser faktisk ud til at den ædle del af træet prøver på selv at danne rod (den hvide spids, der titter frem fra den callus, der er dannet omkring podestedet i græshøjde).

Mit råd er her til efteråret når træet har smidt bladene, at træet forsigtigt graves op og hullet uddybes 10–15 cm (husk at løsne jorden godt i bunden af hulet). Derefter plantes træet på ny så dybt, at podestedet kommer ned i jorden. Der skal holdes fri for græs de først 3–4 år efter plantning minimum ½ meter fra stammen.

Hovedgrenene på træet skæres tilbage til ca. halv længde. Det vil sige kronen efter beskæring kun er ca. halv størrelse. Det er nødvendigt at fjerne den gren, der er ved at knække af inde ved stammen, helt. Der dannes nemt en kræftknude omkring grenen, hvis ikke der gøres noget.

I løbet af et par år, vil træet danne sine egne rødder og dermed tiltager væksten og træet bliver ved med at give frugt.

Alternativet er at købe et nyt træ på vildstamme for at få et kraftigtvoksende træ, som efter nogle år kan tage kampen op med græsset om vand og gødning.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvordan får vi vores unge æbletræ til at vokse i højden?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider