Spørg eksperterne

Kan jeg flytte et søjleæbletræ der er 6 år gammelt?

Hvornår kan jeg flytte et søjleæbletræ? Jeg vil gerne flytte det hurtigt, så jeg kan plante et nyt, der hvor det står nu.

Søjleæbletræet er 250 højt og stammen er 4–5 cm tyk, jeg vil tro den der 6–7 år gammelt og giver ca 20 lækre saftige æbler om året.

Kan du anbefale et æbletræsort jeg kan plante, som ikke er søjle, den må ikke være for hurtigt voksende, men gerne et træ der kan blive til et træ man kan klatre i om et rumt stykke tid.

Med venlig hilsen
Signe, april 2016

Svar

Et æbletræ (søjle eller almindelig), der har stået i 6 år eller mere, bør rodstikkes her i foråret og derefter flyttes, når det har smidt alle blade til efteråret. Rodbeskæringen sker ved at man med en spade skærer eller hakker alle rødder over ned i 15–20 cm’s dybde 20–30 cm fra stammen. Alle de overskårne rødder begynder at danne nye rødder og når træet til efteråret skal flyttes graves der ned længere væk fra stammen, så disse nye rødder beskyttes. Det kan så godt være, der er rødder længere nede, som skal hakkes over, men det betyder mindre. Hvis det er muligt, kan det være en fordel at beskære træet noget samtidig med flytningen.

Som jeg læser dit spørgsmål, vil du plante et nyt æbletræ, der hvor søjleæblet står nu. Jeg vil anbefale at du skifter jorden i det kommende plantehul ud med jord fra et sted i haven, hvor der ikke har stået æbletræer.

Du efterspørger en sort, der ikke gror for hurtigt, men om en »rum tid« bliver stort nok til at klatre i. Det sidste kræver jo at træet får en vis alder – eller at en »rum tid« er begrænset til et par årtier. Under alle omstændigheder skal du se efter, hvilken grundstamme dit nye træ er podet på. Grundstammerne M9 og M26 giver næppe træer, der bliver så store, at de kan blive til klatretræer, før de er gået ud eller de vælter fordi roden ikke kan bære vægten af et barn. Grundstammen MM106 (der desværre er den mest udbredte) klarer nok heller ikke alderskravet, hvis du har sandjord eller ikke er indstillet på at bruge en del tid på at passe træet med tilstrækkelig med gødning og vand. Tilbage er M7, der er af samme vækstkraft som MM106, men klarer sig bedre på de lidt mere næringsfattige sandjorde. Bedst til klatretræer er træer, der er podet på vildstamme og har en lang levetid.

Til klatretræer vil jeg bruge træer på vildstamme og så er sorter som Bøghs Citronæble, Per Smed, Bodil Neergaard og Jonathan nogle af de sorter, der ikke gror så hurtigt, men om 10–20 år kan bruges som små klatretræer. Du kan læse mere om de enkelte sorter på www.gamlefrugtsorter.dk/æbler.htm

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan jeg flytte et søjleæbletræ der er 6 år gammelt?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider