Sprg eksperterne

Hvordan kan man forebygge skurv i æbler?

Vi har et gammelt Ingrid Marie æbletræ, som i de to seneste år har været godt og grundigt angrebet af skurv. Kan man gøre andet end at samle alle gamle blade og æbler op for at forebygge? Evt. sprøjte med noget ikke kemisk – f.eks. brændenælde, padderok eller svovl?

Med venlig hilsen
Vivi Visby, maj 2002

Svar

Jeg har spurgt flere eksperter om dette emne.

Sten Porse svarer følgende.:

»Ærligt og redeligt: der er vist ikke nogen, som har lavet præcise og gentagelige forsøg med de midler, du nævner. Indtil videre er de at betragte som husråd (hvad man ikke skal foragte), og de bygger på praktiske erfaringer og afprøvninger. Desværre er jeg ikke i stand til at formidle den viden, men prøv dette netsteds Havebænken. Det kunne jo være at andre ved noget om det.

Men lige en lille efterbemærkning. Skurv er en svampesygdom, som rammer bestemte sorter meget hårdt, mens andre går helt eller delvist fri.

Sygdommen er også altid værst i fugtigt–varme somre, og den er allerværst dér, hvor man selv eller ens nabo har et smittet træ. Foretræk de modstandsdygtige sorter, hold lys og luft omkring træerne og giv dem kalk hver vinter, så cellevæggene bliver så stærke, de kan. Og glæd jer så over, at æblerne bliver allermest søde lige under hver skurvplet – i selvforsvar!«

Per Kølster har følgende kommentar til spørgsmålet:

»Personligt har jeg ingen erfaringer med at sprøjte mod skurv. Men svovl har været anbefalet og benyttes almindeligt økologisk. Når det bruges, skal der sprøjtes ofte. Det regner hurtigt væk. Svovl er anerkendt som sprøjtemiddel i den økologiske æbleproduktion.

Planteudtræk fortjener at blive prøvet. Mange har forsøgt, og nogle gange er der forbløffende gode virkninger. Prøv at lave et udtræk af brændenælder, som er luftet. Det må absolut ikke gære. Og sprøjt det ud fortyndet. I USA er denne metode ved at blive en industri.«

Se også svaret »Kommer der skurv igen til sommer?«

Med venlig hilsen
Anette Nørbo Asplund

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvordan kan man forebygge skurv i æbler?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider