Spørg eksperterne

Hvad skyldes mørkebrune pletter på æbletræets blade?

Jeg har plantet mit første træ i år – et James Grieve æbletræ, som efter en ublid start – vores hvalp gnavede i det – er kommet godt i gang og har skudt flere nye skud. Nu ser jeg, at der på en del af bladene er mørkebrune pletter. Er det overvanding eller hvad?

Med venlig hilsen
Søs Hansen, august 2002

Svar

Der lyder umiddelbart til, at der er tale om en svampeinfektion, sandsynligvis æbleskurv, der er den mest almindelige svampesygdom i æble. Selv om James Grieve normalt ikke er særlig følsom overfor sygdomme, finder angreb til tider sted, især, når træet, som dit, er svækket og ude af balance. Gnavskaderne i barken er problematiske, dels fordi vandoptaget vanskeliggøres, dels fordi der igennem de opståede sår kan finde forskellige infektioner sted.

Skurv kan angribe både blade, frugter og nye skud. Det starter som små olivengrønne eller sortbrune pletter på blad- eller frugtoverflade, der siden mørkfarves og falder af (blade) ved stærke angreb. De angrebne områder kan smittes efterfølgende af andre svampe.

Det gælder om at fjerne angrebne blade (med pletter/mørkfarvede) så smittetrykket nedsættes. Herudover er det en god idé at klippe skud væk, der har sår, revner og sprækker, så smitten ikke overvintrer her.

Klimaet har betydning for smittetrykket. Især fugtige og lune forhold som i år begunstiger angreb, der kan vare ved sommeren igennem.

Ellers bør træet sikres gode vækstforhold f.eks med jorddække omkring stammen eller en smule naturlig gødning/nældeudtræk (overgødskning hæmmer blomstring og frugtsætning).

Der kan også forsøges forbyggende sprøjtning med skummetmælk, selv om virkningen er begrænset alt efter nedbørsmængder. Der kan sprøjtes fra slutningen af blomstringstiden med ugentlig mellemrum for at styrke bladenes modstandsdygtighed. (Begge ovennævnte midler er ugifte og kan indtages).

Hvis skaderne på barken er omfattende og alvorlige, bør du overveje at udskifte træet inden det når at blive for gammelt, idet træet så ikke er i stand til at regenere eller hele barken. Ved nyplantning kan stammen afdækkes med kyllingenet, hvis ikke hvalpen er holdt op med sine unoder inden.

Plantes der æble på stamme sted, skal jorden udskiftes, så der ikke opstår såkaldt jordtræthed. Ellers er James Grieve som sagt en god og robust sort.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvad skyldes mørkebrune pletter på æbletræets blade?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider