Spørg eksperterne

Kan jeg dyrke Pink Lady–æbler i Danmark?

Jeg har af to gange købt nogle fransk dyrkede æbler. De første hed Pink Crisp og de næste Pink Lady. Begge er utrolig flotte »pink« og smager virkelig godt. Den sidste sort skulle være en krydsning mellem James Grieve og Golden Delicius. Det skulle stå på Nettet, jeg kan bare ikke finde det.

Jeg skal til at plante 3–4 nye frugttræer, og vil gerne bl.a. plante Pink Lady, hvis det kan gro godt i Danmark. Ved I noget om de to æblesorter?

Med venlig hilsen
Lis Brønderslev, august 2002

Svar

‘Pink Lady’/‘Cripps Pink’ er en krydsning mellem ‘Lady Wiliams’ og ‘Golden Delicius’. Sorten stammer fra Australien og er et vellykket resultat af hundrede forskellige krydsninger mellem disse to sorter. Den er fremkommet i 1973. Sorten er registreret som varemærke, og dermed et kommercielt produkt med dertil hørende begrænsninger.

Du vil med stor sandsynlighed ikke få vellykkede resultater ved plantning på friland, da sorten er varmekrævende og stærkt tvivlsom under skandinaviske forhold. I varmere egne modner ‘Pink Lady’ senere end ‘Granny Smith’ og har således en længere vækstsæson.

Æbler findes i utallige sorter verden over og ikke alle trives lige godt de samme steder. Kan man lide importerede ‘Golden Delicius’, vil hjemmedyrkede, danske æbler af denne sort typisk opnå en noget fladere smag og ringere kvalitet, idét æblet ikke trives optimalt under vore, nordiske klimaforhold. Omvendt trives sorter som ‘Ingrid Marie’, ‘Gråsten’ og ‘Fillipa’ netop bedst på vore breddegrader, hvor aromastofferne favoriseres af skiftende dag- og nattemperaturer, skiftende sol, blæst og regn. Holdbarheden er til gengæld kortere, da antallet af soltimer har betydning for frugternes holdbarhed. Dyrkes sådanne sorter i Mellem- eller Sydeuropa falder kvaliteten mærkbart.

‘Pink Crisp’ er ikke et sortsnavn i sig selv, men hentyder på salgbare produkter til ‘Pink Lady’s’ sprøde og saftige frugtkød.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 23 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan jeg dyrke Pink Lady–æbler i Danmark?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider