Spørg eksperterne

Hvornår begynder et Filippa æbletræ at bære frugt?

Hvor mange år varer det cirka, inden et Filippa æbletræ kan forventes at bære frugt.

Med venlig hilsen
Eva Schmidt, november 2005

Svar

Filippa sorten er ikke det hurtigste træ til at sætte frugt. I planteskolen, hvor der en gang imellem står mange træer af samme sort, er det lidt nemmere at lave statistik over, hvor hurtigt vi tror den enkelte sort bærer frugt. Her er det sjældent, at 3-års Filippa træer bærer frugt, men det sker.

Jeg vil hellere sige det sådan, at det er ikke ønskeligt, at træerne sætter frugt, før de er mindst 5 år gamle. Det drejer sig om at få et passende stort træ, der kan bære noget frugt af betydning (en spandfuld første gang), fremfor at det giver nogle få frugter hvert år.

I praksis fungerer det sådan, at træet først og fremmest bruger energien på at lave frugten og dernæst på at lave blade og grene. Hvis der er mange frugter på et helt ungt træ, vil det ikke gro ret meget, og dermed kan det vare mange år, før træet får en sådan størrelse, at det kan lave mange frugter og udvikle dem til fuld størrelse. Hvis sorten er frugtbar som helt lille, anbefaler jeg at pille frugten af, før den bliver i størrelse som en hasselnød.

Så vil jeg gerne, at træet formes med en gennemgående stamme og en masse vandrette grene. De vandrette grene vil jeg gerne have til at begynde omkring 75 cm over jorden – derefter for hver 40 cm undervejs op ad stammen. Og jeg vil, når træet bliver ældre, højst have 4 vandrette i hver »etage«, så bliver der passende med lys i træet, og frugterne vil på den måde sidde med passende afstand og få optimal farve og størrelse.

Håber du vil vente på frugten, for den er værd at vente på. Specielt i oktober og november måned er det en af mine favoritsorter.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvornår begynder et Filippa æbletræ at bære frugt?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider