Spørg eksperterne

Hvilke æblesorter kan anbefales til et stort gammeldags æbletræ?

Kan I anbefale et godt og sundt æbletræ, der samtidig bliver et »gammeldags« stort og smukt prydtræ. Jeg har læst svaret til et spørgsmål om gode æblesorter, hvor I skriver, at rød Graasten bliver et smukt træ, men at det er modtageligt over for skurv. Fsva. de øvrige æblesorter I anbefaler, fremgår det ikke, hvordan udseendet eller størrelse på træerne bliver. Jeg har hørt, at Elstar bliver et smukt træ, og synes æblerne er virkelig gode, men jeg kan forstå, at det er modtageligt over for sygdomme.

Med venlig hilsen
Cristina Poblador, oktober 2002

Svar

Her er der helt tydeligt opstået et dilemma. På den ene side findes der gode æblesorter, men på den anden side får de forskellige sygdomme. Dilemmaet er – som altid – af teoretisk art, mens dets løsning ligger på det praktiske plan:

Man kan enten vælge sig et træ, som er podet på en vildstamme. Det vil give et stort, livskraftigt og sundt træ – i øvrigt ganske uafhængigt af, hvilken sort man foretrækker. Eller også kan man se i øjnene, at der ikke findes æbler, som er fuldstændigt resistente mod alle sygdomme. Med den viden i baghovedet kan man så småt vænne sig til at betragte skurvpletter, meldug og rust som nogle ganske naturlige ting.

Forresten undrer det mig at høre, at sorten ‘Elstar’ skulle være specielt modtagelig for sygdomme. I virkeligheden er det lige omvendt, og sorten kan i høj grad anbefales til det brug, som I forestiller Jer.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvilke æblesorter kan anbefales til et stort gammeldags æbletræ?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider