Spørg eksperterne

Hvorfor er der ingen blomster på vores pæretræ?

Sidste sommer flyttede vi til andet hus, hvor der er et espalierpæretræ op ad en sydvendt mur i et bed, hvor der også står en lille busk i ca. 75 cm afstand. Træet deler sig i to lige over jordhøjde. De to stammer er hhv. 20 og 18 cm i diameter. Jorden, den står i, er let at bearbejde. Sidste år gav det ingen frugt, men vi vidste jo ikke, om det havde blomstret. Nu er det forår, og træet er fuld af blade og ser sundt ud, men ikke en knop/blomt er at se! Hvad kan der være i vejen?

Med venlig hilsen
Annegrethe Jensen, maj 2005

Svar

Normalt skyldes manglende blomstring enten reduceret blomsterknopdannelse på grund af for stort kvælstofniveau i jorden, eller at fænomenet vekselbæring (der betyder at træet hvert andet år sætter flere/færre blomster) forstærkes af forkert beskæring. Især unge træer kan være år om at begynde bæring.

Da jeres træ har nogle år på bagen, skal årsagen givet findes i sidstnævnte: vekselbæring og beskæring.

God beskæring af espaliertræer kan være lidt udfordrende, inden man lige får taget på det. Groft sagt skal I i slutningen af juli og starten af august korte nye sideskud fra de vandrette grene tilbage til 3–5 blade (afhængig af
træets vækstkraft, jo svagere jo hårdere beskæring). I skal desuden skære mindre skud på disse tilbageværende sideskud tilbage til et enkelt blad. Denne beskæringsform kaldes sporebeskæring. Alle ekstra skud, der udgår fra stammen, og som ikke ønskes bevaret, fjernes.

Det er nok en god idé at låne eller anskaffe sig en ordenlig bog om beskæring eller dyrkning af espalier, fordi der her er illustrative billeder, som det kan være lidt indviklet at forklare på skrift.

Endelig skal det siges, at der er forskel på tendensen til vekselbæring i forskellige sorter, og gentages, at for højt niveau af kvælstof i jorden hæmmer blomsterknopdannelse.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Pærer > Hvorfor er der ingen blomster på vores pæretræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider