Spørg eksperterne

Dør mine pæretræer?

Kan brevkassen mon hjælpe med et problem, der breder sig i min have. Det drejer sig om røde pletter og opsvulmede vækster på bagsiden (og sommetider også på stænglen) af bladene på pæretræer. Det startede for 3–4 år siden eller mere på et meget gammelt, stort gråpæretræ, som står helt op ad gavlen på huset, måske sat som espaliertræ i sin tid. I starten troede jeg, det var tørkeproblemer, men nu frygter jeg, at det går ud. Nu har samme problem imidlertid bredt sig til et andet gammelt pæretræ i den modsatte ende af haven og til et helt ungt pæretræ, som derfor smed pærerne i år, men også de fleste blade allerede i september måned. Det er kun pæretræerne, der er angrebet, hvorfor de nye og gamle æbletræer står helt uskadte.

Er det noget som helst, jeg kan gøre, der er økologisk forsvarligt, det er jo store træer, vi taler om. Mener brevkassen, at disse smukke gamle træer vil gå ud på længere sigt?

Med venlig hilsen
Grete Eskildsen, Haderslev, oktober 2001

Svar

Der er ingen tvivl om, at dine træer er blevet angrebet af den svampesygdom, som hedder »pære-gitterrust«. Det er trist, at angrebet er så hårdt, at træerne taber bladene før tiden. Det vil dog ikke i sig selv føre til, at træerne går ud, for rustsvampen har nemlig forladt pærerne, når vi når løvfaldstid.

I stedet er der dannet sporer, som har angrebet barken på én eller flere nærstående enebær-arter. Det ser ud til, at sevenbom, Juniperus sabina, bliver særligt hårdt ramt. Fra de smittede enebær afsendes en anden type sporer, som angriber de nye pæreblade i foråret.

Det ses let, at synderen er én eller flere, sikkert ret gamle, enebærbuske. Prøv at undersøge stammer og hovedgrene på de buske, du kan komme i nærheden af. Hvis de er smittede, svulmer grenene op og danner bævrende, rustrøde sporemasser. Men vær også klar over, at netop sporerne, som angriber fra enebær til pære kan nå frem over selv store afstande. Så forebyggelsen består i at fjerne de smittede planter i nærheden, men uden garanti for succes!

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Pærer > Dør mine pæretræer?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider