Spørg eksperterne

Hvordan stopper vi vandtab efter beskæring?

Vi har en stor vinplante, som vi desværre har været nødt til at klippe, da vi skulle have bygget ud. Men nu drypper det med vand fra grenene – hvordan stopper vi det, så planten ikke mister alt vandet og går ud.

Med venlig hilsen
Tanja Hansen, april 2011

Svar

Det er et tilbagevendende problem, dette med at buske, træer og – som her – lianer »bløder« efter en lidt sen beskæring. Heldigvis er det slet ikke så slemt, som det ser ud.

For det første er den saft, der løber ud af såret, kun den, som var beregnet for den fjernede gren. For det andet har planter ikke som vi en begrænset væskemængde i kroppen, og de kan altså ikke få »lavt blodtryk« eller »gå i chock« på grund af væsketab efter beskæring. Og endelig for det tredje indeholder væsken ganske vist en del sukker, som ofte giver anledning til dannelse af en slimet belægning med bakterier og gærsvampe, men undersøgelser har vist, at slimen faktisk forhindrer aggressive svampe
i at invadere veddet bag beskæringssåret.

Der er dog en ulempe: den sukkermængde, som følger med saften ud af såret, er en del af plantens energiopsparing, og derfor kan vedvarende og gentagne såringer i foråret udpine planten for oplagsnæring og dermed svække dens vækst. Dette ses bl.a. på de sukkerløn, som må aflevere op til 10 liter sukkerholdig saft hvert år, sådan at forbrugerne kan smovse sig i »ahornsirup« (det bør hedde »lønnesirup«, for saften kommer aldeles ikke fra ahorn)!

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Hvordan stopper vi vandtab efter beskæring?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider