Spørg eksperterne

Hvad kan man gøre mod kartoffelskimmel på tomater?

Tomat med skimmelangreb

Foto: Knud-Børge Nielsen

Vi har tomater et par steder i haven – bl.a. i krukker ved sydvendt mur. Sygdomsangreb fremgår af billedet, og optræder spredt på planterne og tilfældigt i klaserne. Følges af visnende bladdele. Alle planter er udplantet i nyt vækstmedium og vandet og gødet som sædvanligt. Hvad fejler de – og kan der gøres noget?

Med venlig hilsen
Knud-Børge Nielsen, august 2002

Svar

I det danske klima er det nærmest reglen, at kartoffelskimmelangreb dukker op i løbet af juli måned i en periode med varmt og fugtigt vejr. Desværre er det ikke kun kartofler, som skimmelen kan angribe, men også tomater. Det starter med grålige pletter på bladene. I fugtigt vejr ses der ofte på det angrebne område en let hvidskimlet belægning på bladets bagside. I tørt vejr tørrer pletterne ind og ser brune og visne ud. I fugtigt vejr breder skimmelen sig hurtigt på bladene, og også stængler og tomater angribes. tomater kan blive helt ødelagte på kun en uge.

Når først angrebet er i gang, kan man ikke gøre ret meget. Hvis man hurtigt fjerner alle angrebne blade, så skimmelsporerne ikke kan føres med regnen ned på frugterne, kan man være heldig at redde de mest udviklede frugter, som kan sidde og modne færdige.

Selv i drivhuset kan man være så uheldig, at skimmelen kommer ind og angriber planterne.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Plantesygdomme > Hvad kan man gøre mod kartoffelskimmel på tomater?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider