Spørg eksperterne

Hvad er den sorte belægning på bladene på vores blommetræ?

Mit italienske sveskeblommetræ har fået en meget grim sort belægning på bladene – se billedet. Kan der være sodskimmel? Nogle af blommerne er også ved at få en sort belægning – se billedet. Skader det træ og frugter? Kan jeg gøre noget for at stoppe angrebet? Græsset under træet er også helt sort nogle steder. Overvirtrer det til næste år?

Venlig hilsen og tak for hjælpen

sodskimmel

Sodskimmel på et blommeblad. Foto: Judith Frydensberg

sodskimmel

Sodskimmel på en blomme. Foto: Judith Frydensberg

Med venlig hilsen
Judith Frydensberg, august 2005

Svar

Dommen lyder på sodskimmel fremkaldt af bladlus.

Billedet viser flere ting, dels at selve blommebladet ikke er angrebet i selve vævet under den sorte belægning, dels afslørende afskudte, hvide bladlusehamme. Derfor lyder dommen på en overfladisk sodskimmel, der er fremkaldt af bladlusenes sukkerholdige eskrementer (kaldet honningduggen), efter at lusene har suget af planten for at optage aminosyrer fra saften.

Første halvdel af sommeren var solrig med høje temperaturer, hvilket har medført, at bladlusene mange steder nåede at opformere kraftige bestande. Det kølige, regnfulde vejr i juli har givet – sammen med kraftige regnskyl – reduceret mængden af lus, mens honingduggen på bladunderside og frugtens øverste del, hvor den er løbet ned fra stilken, har givet næring til svampen.

Angreb af sodskimmel giver ikke varige skader på træet i sig selv, og bortset fra at være uappetitlige, er frugterne ikke nødvendigvis ødelagt, selv om de normalt må kasseres. Det er klart, at træet, hvis det er klistret indk, og de små årskud er deformeret af stikskader, ikke kan opretholde optimal vækst og fotosyntese som uden angreb.

Hvis problemet vender tilbage hvert år, indikerer det, at træet enten har lidt problemer omkring rødderne (hård jord etc), eller at bladlusene holdes i et fast jerngreb af myrer, så nyttedyr ikke kan komme til. I så fald hjælper det også, at finde myreboet og vande boet ihjel med koldt vand. Vejrforhold spiller som anført ovenfor også en rolle. Ved optræk til kraftige angreb af bladlus bør du spule træet grundigt i kronen, så bladlusene falder af i et vist omfang, helst så mange som muligt. Opsætning af mejsekasser kan som regel også hjælpe lidt.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

ECOstyle A/S

SvampeFri mod meldug og skurv

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Plantesygdomme > Hvad er den sorte belægning på bladene på vores blommetræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider