Spørg eksperterne

Hvordan overvintres små løg af Eucomis sået sidste sommer?

Jeg har sået Eucomis i sommer, og jeg har nu tre meget små løg i potter, som jeg ville overvintre køligt indendørs og vande lidt i ny og næ. Jeg ved ikke, om det var klogt. Det ene løg er begyndt at skyde og har nu nogle lange ranglede blade. Skal jeg skære dem af, så løget kan holde en vinterpause, skal jeg stille potten lyst, så bladene kan få det bedre, skal jeg holde op med at vande? Eller noget helt femte.

Alt med løg er et mysterium for mig.

Håber en af jer får tid til at svare.

Med venlig hilsen
Ane Hoffmeyer, januar 2015

Svar

Først lidt generelt om Eucomis. Det er en løgplante, fra Sydafrika. Der er cirka 15 arter, og de er næppe hårdføre i Danmark. En af arterne, Eucomis punctata, kaldes pragtlys på dansk. På engelsk hedder »Pineapple Lily«. Et navn der sikkert refererer til blomsterspirets facon, som minder om – en meget slank – ananas. De blomstrer sidst på sommeren med blege, cremehvide-grønligt gule blomster, der sidder tæt på et spir. Løvet er linjeformet og op til et par cm bredt.

Planten trives i god, næringsrig og veldrænet muldjord i fuld sol, og bliver 15–75 cm høje; afhængig af art. Vil du prøve at overvintre dem udendørs, skal de stå tæt op ad en varm mur, der vender mod syd og får fuld sol. Vil du gøre forsøget, skal du vente til dine planter er mindst 2 år gamle. De skal altså være voksne, inden du kan eksperimentere med overvintring udendørs.

Dyrkes de i udestue eller drivhus, kan de dyrkes i potter med en god, næringsrig, ret grov kompostjord, gerne blandet med groft grus, f.eks. knust granit. De arter, der bliver høje, op til 75 cm, vil jeg anbefale dyrket i lave og meget brede potter. Så undgår du at de vælter så nemt. Brug gerne en flad stentøjskrukke, men husk endelig hul i bunden, så vandet kan sive væk.

En måde at gøre det på, er ved at dyrke planterne udendørs om sommeren, og så sætte dem indenfor til overvintring. Planterne er sunde og angribes ikke af sygdomme eller skadedyr.

Med hensyn til dine frøplanter, vil jeg nu her i februar–marts, potte dem op med en plante i hver potte. Lad endelig bladene blive. Den eneste måde planter kan skaffe sig energi på, er ved fotosyntese, og det kræver grønne blade. Den ideele temperatur er 16 grader, og så meget lys – sol – som muligt. Så længe planterne er i vækst, må de ikke mangle vand, men pas nu på med at overvande. Løsningen hedder, som altid, tilpas fugtigt. Vandingen reduceres i vinterhalvåret, hvilket betyder lidt til den tørre side. De hurtigt voksende planter, pottes jævnligt op, hen over de næste år. Du kan forvente blomstring efter 2–5 år. Så en vis portion tålmodighed er nødvendigt.

Ønskes mange flere planter, kan du lave aflæggere af bladene. De skæres i 4–6 cm lange stykker; husk at holde styr på hvad der er nedad og opad på stykkerne. Et tips er at skære dem med et hak, så de bliver v-formede i den ende, der skal vende nedad. Du kan også vælge at stikke dem i jorden efterhånden, som der klippes et nyt stykke. De stikkes ca. 2,5 cm ned i en god, fugtig kompostjord. Dæk med klar plastik og stil dem ved 20 grader, i let skygge. Fjerne plastikken et par gange om ugen i nogle få timer ad gangen. Det fremmer rodudviklingen. Efter 8–10 uger, har de dannet en lille knold, og pottes op enkeltvis. Derefter bruges samme fremgangsmåde, som for de såede ovenfor.

God fornøjelse!

Med venlig hilsen
Hanne Søgård
Jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder i potter.

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Hvordan overvintres små løg af Eucomis sået sidste sommer?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider