Havenyt uge 28, 2011

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Roserne blomstrer, græsset er grønt, tomaterne modner, der er lækre ærter, små fine gulerødder og søde hindbær – for nu bare at nævne nogle af havens lyksaligheder her i juli. Vi har i år indtil nu været begunstiget af rigtig dansk sommervejr med både sol, varme og regn. Og det giver en meget fin og frodig grøn have og et vældt af smukke sommerblomster.

Lavendel

Blomstrende lavendler er et sandt eldorado for havens insekter, og vi nyder de smukke lilla blomster. Foto: Karna Maj

Køkkenhaven bugner af sommerspiser som kartofler, gulerødder, ærter, spidskål, blomkål, salat, agurker, tomater og masser af krydderurter. Og det ser lovende ud med frodige majsplanter, lange ranker med blomster på drueagurker og græskar, og rodfrugterne og bønnerne vokser godt.

Langt de fleste steder i landet er jorden dejlig fugtig, og der kan sås nye rækker med bønner, gulerødder, orientalske bladgrønsager, salat dild osv. Der er dog også steder, hvor man sukker efter regn, bl.a. langs hele Vestkysten. Sidst på ugen ser det ud til, at alle skal have 20–30 mm regn. Almindeligt dansk regnvejr skal man ikke være så ked af – havemæssigt, man ved aldrig, hvornår der kommer en lang varm og tør periode. Men det ser godt nok ud til at blive en uge med noget kedeligt ferievejr med regn og blæst.

Bed til 2. afgrøde

Bedet med de ældste jordbær ryddes, og det giver lækker fugtig jord lige til at så en ny afgrøde i. Her blev sået snitbønner. Foto: Karna Maj

Den megen væde giver stor frodighed, men kan også skabe behov for beskæring for at træer, buske og hække ikke skal tage al sol og lys fra planterne i underste etage. Og her er juli en perfekt måned.

Bær- og syltetid

Det er for alvor blevet bærtid. Det er modne hindbær, stikkelsbær, ribs, solbær og solstik. Både ribs, stikkelsbær og solbær kan fås i mange sorter med forskellig tidlighed, så her kan man strække sæsonen, hvis man planter både tidlige og sene sorter. Der er også mulighed for at købe en ribssort med hvidgule bær. Hindbær kan man også dyrke til høst i sensommeren, hvis man planter efterårshindbær.

Morellerne, som er det samme som sødkirsebær, er den frugt, som lider mest skade i regnvejr. De kan slet ikke tåle så megen regn. De sprækker, inden de er helt modne, og ødelægges. I privathaver er problemet til at overse, da man her altid får lidt kirsebær, mens kirsebæravlerne er i økonomisk krise på grund af det våde vejr. Surkirsebærrene er ikke helt så slemme til at revne, og her kan man i regnperioder vælge at plukke dem, lige inden de sprækker og så komme lidt mere sukker i syltetøj og saft. Uanset hvilken slags kirsebær, så gælder det om at komme før fuglene. De kan rydde et moreltræ på få timer. Et lille træ kan man overdække med net. Er træet større, må man dele med fuglene, eller holde døgnvagt.

Det gælder om at nyde havens bær friske lige fra busken. Hindbær kan bruges friske både i lagkager og tærter, og et par håndfulde oven i en portion yoghurt om morgenen, evt. sammen med friske ferskenstykker, er rigtig sommermorgenmad. Ribs rystet med en god gang sukker til rysteribs er en klassiker. Og ribsgele er godt at have på hylden, og uden ribssaft bliver rødkålen ikke helt så god. Stikkelsbær, både de umodne grønne og modne røde kan koges til grød. Og hjemmelavet solbærmarmelade er fantastisk.

Modne stikkelsbær

Rød Hinnomaki er en forholdsvis sund sort, som også kan bruges til at spise lige fra busken. Foto: Karna Maj

Hvis man ikke kan overkomme at spise eller sylte bærrene, efterhånden som de modner, kan man fylde bær i fryseren og syltetøj på hylderne til den kommende vinter. Eller man kan lave dejlig hjemmelavet saft til børn eller børnebørn.

Har man blåbær, så husk at få nettet over i tide, ellers spiser fuglene bærrene rub og stub.

Grønne græsplæner

Hvis man sukker over alt for meget vand, så kig på græsplænerne. De er bare så smukke grønne i forhold til de helt brune visne, som vi ellers så tit har her i juli.

Det kan være en god ide i en så produktiv periode at indsamle noget af det afklippede græs, hvis regnormene har svært ved at nå at omsætte det. Græsklip er fantastsik til at gøde køkkenhave, drivhus eller staudebede med. Det strøs ud på jordoverfladen i et tyndt lag.

Masser af nyttedyr i naturligt dyrkede haver

I en varm juli måned kommer der masser af skadedyr i haven, ikke mindst bladlusene tiltager i antal, og der kommer kållarver. Heldigvis er der også mange nyttedyr, som æder skadedyrene.

Svirrefluer er der allerede mange af, og de flokkes omkring skærmblomstrende planter for at hente føde, inden de skal lægge æg i bladlusekolonierne. Hvis man har planter, som er angrebet af lus, kan man også se, at svirrefluerne kommer forbi for at lægge æg.

Normalt er der også en del mariehøns i haven, dog flest når varmen for alvor indfinder sig. I år har der indtil nu været få mariehøns i haverne, og det har flere af brugerne på Havenyt gjort opmærksom på i forum. Men hvordan ser det ud lige nu – vær med til at afdække det ved at deltage i afstemningen Har du mariehøns i haven nu?

Er man heldig, får man besøg af de snyltehvepse, som lægger æg i kållarver og -pupper, og det betyder at mængden af kållarver aftager og kan blive næsten nul. Også bakterier kan inficere både bladlus og larver og være med til at nedbringe antallet af skadevoldere i de kommende måneder, hvor de ellers vil æde kålbladene. Men man være sikker på larvefri kålhoveder, broccoli og blomkål, skal der insektnet over.

Et andent kærkomment insekt i haven er guldøje, hvor hunnen lægger sine æg i bladlusekolonier. Dens larver er grådige og æder store mængder bladlus, som der i øjeblikket dukker flere og flere op af i haven. Bladlus ædes også i stort antal af mariehønens larver og svirrefluernes larver.

Hvis man bruger plantebeskyttelsesmidler, som producenterne ynder at kalde sprøjtegiftene i reklamerne, ødelægger man meget let disse naturlige reguleringer af skadedyrenes antal. Kemiske midler skal bruges igen og igen, når man ved sprøjtningen først har udryddet havens nyttedyr og gavnlige bakterier, og det betyder desuden, at man har svært ved at undgå rester af sprøjtegifte på havens afgrøder, som man jo høster af nu. I en naturlig dyrket have opformeres nyttedyrene derimod uhindret, og de bliver sæsonen igennem stadigt flere til at æde skadedyrene.

Krydderurter mod bladlus

Lige nu blomstrer bl.a. persille, dild, koriander, merian, græsk oregano og isop, og de mange forskellige mynter vil også snart være i blomst. De blomstrende krydderurter tiltrækker mange bier og insekter. Ikke mindst svirrefluer, hvis larver æder bladlus.

Hvis man hvert år har massive angreb af bladlus på roserne, vil det være en god ide at plante nogle af disse krydderurter i nærheden til at tiltrække svirrefluer, som kan lægge æg i bladluskolonierne. Isop, som både fås med blå, lyserøde og hvide blomster, kunne være en mulighed sammen med citrontimian, der netop er afblomstret.

Juli og august er bedste måneder for sommerbeskæring

Sommerbeskæring fra den 1. juli til 15. september er for træer og buske det bedste tidspunkt for større beskæringsarbejder, når det er beskæring i de træagtige grene. Træet lukker bedre og hurtigere sårene til, så riskoen for infektion mindskes.

Det kan være vanskeligt at se træskelletet om sommeren, men til gengæld kan man vurdere træet med blade og navnlig om det giver det lys og luft, som ofte er en af grundene til, at vi beskærer træer og buske i haverne.

En mere nænsom beskæringsmetode er at beskære forebyggende ved at forme træer og buske ved at klippe i de grønne, urteagtige skud.

Lathyrus skal have nippet visne blomster af.

Der er en del sommerblomster, som skal have nippet de visne blomster af for at se pæne ud, eller for at de fortsætter med at sætte nye blomster i stedet for at gå over til at bruge al energien på frøudvikling.

Til den sidste slags hører Lathyrus. Både den almindelige ærteblomst, Lathyrus odoratus, men især staudeærteblomst, Lathyrus latifolius, holder op med at sætte nye blomster, når der først er ansat et hold frøbælge. Man kan derfor med god samvittighed plukke den ene buket efter den anden, jo flere man plukker, jo flere blomster får man.

Smukke løgblomster i have og natur

I haverne er der lige nu smukke kuglerunde løgblomster af prydløg, især i lilla nuancer. Husløg har trods navnet intet med de andre løgarter at gøre, og deres blomster er måske, som man plejer at sige, mere sjældne end kønne, men dog meget dekorative.

Knap så stor lykke gør de spiseløg, som går i stok, dvs. i blomst. Det er især rødløg, som har den kedelige tendens. Her kan man vælge at lade dem stå og blomstre til glæde for insekterne, eller hurtigst muligt høste dem og bruge den del af løget, som endnu er sprødt og saftigt. Kinesisk purløg er ved at sætte blomster, og deres hvide blomsterkugler er en anden af insekternes favoritter.

I juli og august er der også en række vilde løgarter, der blomstrer og sætter yngleknopper på lange stive stængler. Den flotteste af dem er skovløg, som har helt purpurrøde blomster og yngleknopper. Den vokser på næringsrig jord, i krat og skov, i grøftekanter og på kystnære areler. Den er flot i en naturnær have, og hvis man finder et sted med et stort antal planter, kan man nok tillade sig at høste nogle af de små yngleknopper til at så hjemme i haven. Den er smuk i en buket og kan desuden tørres. På strandarealer vokser den ofte side om side med gul snerre, og det er en fantastisk farvesammensætning, som man i have og buketter kan efterligne ved at bruge f.eks. løvefod, som også er en af de dejlig stauder her først i juli.

Løghøst – hvornår og hvordan?

Inden for de næste 2–3 uger, skal løgene høstes – både hvidløg, skalotte- og zittauerløg. Afhængig af, hvor tidligt, man har sat stikløgene. Såede løg udvikles langsommere og skal sikkert høstes senere.

Kepaløg og skalotteløg er ved at have en pæn størrelse, og de vokser fortsat lige til løgtoppen vælter omkuld. Men hvornår og hvordan skal de høstes for at få de største løg og med god holdbarhed helt til forår?

De professionelle løfter dem op af jorden, når 50% af løgene har lagt sig ned med blødt løgskaft. Det har hidtil været god praksis og har været anset for at give den bedste holdbarhed. Bl.a. mindsker det risikoen for at løgene begynder at gro igen.

Men nu er der kommet ny forskningsresultater fra det svenske Institutet för jordbruks- och miljöteknik. Konklusionen heri er, at man skal vente med at løsne til alle løgene har lagt sig ned, dels vil få større løg og løg med bedre holdbarhed. Holdbarheden er dog afhængig af, at løgene får lov til at blive liggende i marken til tørring i 10–20 dage.

Man kan læse mere i publikationen Gul lök – tjäna på att odla rätt. Her kan man også læse om sammenhæng mellem planteafstand, løgstørrelse og høstresultat i forsøgene.

Løg lagt til tørre på jorden

Hvis der er udsigt til nogle dage med tørt vejr, kan løgene lægges til tørre på jorden. Foto: Karna Maj

I haver er vi ikke nødt til at vente med at høste til hele løgstykket har lagt sig ned. Man kan høste et par gange i løbet af de par uger, som løgene modner af i og løbende lægge dem til tørre i det fri. Hvis der høstes i en tør periode er det fint at lade dem ligge på bedet og tørre, men i en fugtig periode er det bedre at få dem løftet op fra den fugtige jord og kunne dække dem af i regnvejrsperioder. Man kan f.eks. lave en ramme med kyllingenet på til at lægge dem til tørre på. Efter den første tørring, kan de evt. bundtes og hænges til tørring under et tagudhæng.

I en fugtig periode er der risiko for, at løg, som er standset i vækst, vil begynde at gro igen, eller at løget revner i bunden. Risikoen er større på lerjord end på sandjord. Trods de ny forskningsresultater skal man derfor stadig tage højde for de klimatiske udfordringer på høsttidspunktet, men senere høst af løgene skulle ud fra forskningsresultaterne give både større løg og mere holdbare løg.

Tørring af løg med løgskimmel

Hvis man er så uheldig, at løgene er angrebet af løgskimmel, er det sværere, men ikke umuligt at få dem tørret, så de kan holde sig. Her er man nødt til at hænge løgene til tørre, så løgtoppen hænger væk fra løget og helst med afstand mellem de enkelte løg.

Løgskimmelen kan brede sig til løget, men løget kan ikke holde sig, hvis ikke toppen tørrer ind og først efter tørringen hives af løget. Hvis man klipper løget af midt på skaftet, vil det kun kunne holde sig i kortere tid. Sidder der løse skæl på et løg angrebet af løgskimmel, skal de fjernes inden tørring, da de er inficeret.

Det er meget vigtigt, at de ikke bliver våde på noget tidspunkt under tørringen. Når toppen er tørret, kan de evt. hænges op i en carport eller under et tagudhæng til eftertørring, indtil toppen kan fjernes, og de kan lægges i kasser til opbevaring.

Alle planterester fra løg angrebet af løgskimmel skal fjernes fra haven, og det er meget vigtigt, at man overholder et godt sædskifte, da der kan være smitte i jorden i op til 4 år.

Høst af hvidløg

Hvidløg er man nødt til at høste, inden hele toppen er visnet ned, hvis løgene skal kunne opbevares til brug hen over efterår og vinter. Hvidløgs natur er at løgene skal blive i jorden og give ny planter. Derfor opløses yderbladene på hvidløget, når det visner ned, så feddene kommer til at ligge enkeltvis nede i jorden. Når hvidløg skal kunne holde sig godt, er det vigtigt, at hvidløgsfeddene er omgivet af 2–4 intakte lag. Lagene rundt om løgene er bladene, som fortsætter ned rundt om skaftet og omslutter løget. Man kan prøve at tage et løg op og hive et blad af ad gangen. Når man gør det, får man et fint hvidt hvidløg. Hvis det er en rødlig sort, farves det hvide løg rødt i løbet af nogle dage.

Når et blad visner, formulder den del, som omslutter løget ret hurtigt. Man skal derfor høste hvidløgene, når der er minimum 2 grønne blade tilbage og helst 3–4 – talt oppefra. Antallet af blade på hvidløg varierer med sorten.

Som sagt kan man hive de visne blade af, så man får et fint hvidt løg. Men man kan også bare hænge hvidløgen op til tørre og rense dem pænt, når de er tørret. Toppen skal blive på under tørrringen, som tager en måneds tid.

Hvis man dyrker slangehvidløg, og man vil bruge topløgene til opformering skal man lade topløget sidde på, mens man tørrer løget, så topløgene også afmodner. Topløg kan dog også spises.

Læs også mere i artikelen Høst og tørring af hvidløg.

Hold øje med kartoffelskimmel og coloradobiler

Lune temperaturer og fugtigt vejr giver en høj risiko for at kartoflerne inficeres af kartoffelskimmelsvampe. Desværre har man ikke længere en varsling for kartoffelskimmel i erhvervet, som vi kan følge med i. Den blev anset for ikke nøjagtig nok. Det er en god ide at holde øje med kartoffel- og tomatplanter i haverne med få dages mellemrum.

Hvis man får kartoffelskimmel i haven, kan man ikke gøre andet end at fjerne toppen, inden der kommer regn, som kan vaske sporerne ned til kartoffelknoldene, så de angribes og ødelægges. Normalt sker det et stykke ind i juli, og nogle år slet ikke. Også tomater afgribes af kartoffelskimmel, og for frilandstomater er det ofte helt ødelæggende. Ved angreb på tomater, er der ikke andet at gøre en fjerne angrebne blade, så snart det ses. Skimmelsporerne kan også komme ind og angribe tomater i drivhuset, men her kan man normalt holde angrebet nede ved at fjerne angrebne blade.

Der er fundet en del coloradobiller i Danmark her i 2011. Både voksne, æg og larver. Fundene er koncentreret omkring Billund/Grindsted, Skarrild og St. Jyndevad. Der er ikke længere pligt til at anmelde fund af coloradobiller, da coloradobillen ikke længere er omfattet af lov om offentlig bekæmpelse.

Modnende tomater

Det er næsten ikke til at vente på at tomaterne modner – det går lidt langsomt i år. Og det er næsten ikke til at bære, hvis kartoffelskimmelen kommer og ødelægger frilandstomaterne. Foto: Karna Maj

Sidste chance for at så bønner og gulerødder

Lige midt i juli får man mulighed for at så nye afgrøder, når man høster kartofler, gulerødder, løg, spidskål eller kan nedlægge et gammelt jordbærstykke efter endt høst.

Hvis man sår bønner senest midt i juli, vil det give bønner først på efteråret. I milde efterår kan man have bønner helt ind i oktober. Det er helt uproblemetisk at så bønner i juli, når bare man vander rigtig godt i en 6–8 cm dyb sårille.

En anden mulighed er at så gulerødder, som kan nå at give lækre små nye gulerødder sidst på efteråret. Her skal man så hurtigudviklende sorter – f.eks. de Nantes sorter, man sår i foråret til sommerbrug. Gulerødder spirer hurtigt og godt midt på sommeren – hvis man holder sårillen let fugtig til fremspiring. Dæk evt. med to lag fiberdug til kimplanterne er kommet op. Det er en god ide at holde gulerødderne dækket med insektnet, da det er lige før 2. generation af gulerodsfluen begynder at lægge æg.

Såtid for orientalske bladgrønsager fra midt i juli

Fra midt i juli kan man så orientalske bladgrønsager, som består af en lang række arter af hovedsagelig kålfamilien. Det mest kendte er kinakål, pak choi og mizuna. De er velegnede til wokretter og kan høstes langt ind i efteråret, da de tåler let frost.

Alle de orientalske bladgrønsager spirer hurtigt i sommevarmen. Det er en god ide allerede ved såningen at dække med fiberdug, da de små planter hurtigt kan blive spist af diverse kållarver.

Kinesiske bladgrøntsager

Et udvalg af orientalske bladgrønsager – de bør dækkes med fiberdug fra såning, da bladgrønsager ikke er lækre, hvis der er gnav fra kållarver. Foto: Karna Maj

Kender man ikke de orientalske bladgrønsager, findes der hele to bøger om orientalske grønsager på dansk: »Østens urter« af Anemette Olesen og »Din orientalske køkkenhave« af Lena Israelsson. Begge bøger har omtale af de enkelte grønsager, dyrkning samt opskrifter. Lena Israelsson har et meget spændende afsnit med i sin bog: Kinesisk intensiv dyrkning. Heri fortæller hun om intensiv dyrkning i højbede. Begge bøger udkom for nogle år siden, men kan endnu købes. Den komplette bog om orientalske grønsager er Joy Larkcom’s »Oriental Vegetables«, som dog næsten kun er illustreret med stregtegninger.

Såtid for stedmoder og hornvioler

Det er i de kommende par uger, at man skal så nye stedmoder og hornvioler til at plante ud i havens bede og krukker til næste forår. Der findes mange sorter i snart alle regnbuens farver, så det er en god ide lige at gennemtænke, hvor de skal stå og farven på de løgblomster og forårsstauder, som står i nærheden. De blå og hvide er flotte til de fleste løgblomster, mens de røde og orange kræver lidt mere omtanke med hensyn til naboplanternes farver. Men de kan selvfølgelig plantes alene i krukker og plantebeholdere.

I meget varmt vejr er det bedst at så i kasser et sted, hvor det er lidt køligt og i hvert fald halvskygge. Man kan enten købe frø eller høste direkte fra gamle planter, som nu står med frø. Måske kan du forny med nye farver ved at få lov til at høste lidt frø hos naboer og bekendte, hvor du har beundret nogle flotte planter i dejlige farver. Men som altid: er der flere sorter af samme art, så har de muligvis krydset og afkommets farve og udseende er ikke til at forudsige. Planterne prikles i sensommeren ud på et bed, hvor de kan vokse sig store og overvintre. Eller de kan plantes ud direkte i det tidlige efterår på blivestedet, f.eks. efter at sommerblomsterne er færdige.

Har planterne adgang til de nødvendige næringsstoffer?

Det er her i juli en god ide at gå en rundtur i haven og overveje afgrøde for afgrøde, om de har gødning nok til videre udvikling, eller om de skal gødskes. Det er især krukkeplanter, tomater og agurker i drivhuset og de afgrøder, som skal vokse længe endnu i køkkenhaven, f.eks. kål, porrer, selleri og de andre rodfrugter.

Hvis man har kompost er det let at gøde hermed ved at mulde den ned mellem rækkerne. Hvis der ikke er plads til ekstra kompost oven i krukkerne, vander man med en vandig opløst gødning. I drivhuset skal man ikke begynde at kultivere, det vil skade rødderne. I stedet for lægges kompost ud, eller man drysser tørret gødning ud og dækker med et tyndt lag jord. Alternativt bruger man en vandig opløst gødning. Dyrker man i plantesække er det særligt vigtigt at sørge for ekstra næringsstoffer, da plantesækkene kun har nok til den første lille måneds tid.

Liv i nedfrosne figen- og laurbærbuske

Hvis din figen eller laurbær er froset helt ned til jorden, så er der sikkert kommet nye skud frem fra roden. Stik de nye skud en kande vand og tilfør jorden lidt kompost eller lidt gødning, så de får gode vækstforhold i de kommende måneder. Du må ikke gøde meget senere end nu, da de nye grene skal nå at afmodne inden vinteren, ellers er der stor risiko for, at de fryser tilbage næste vinter igen. Sker det flere år i træk, vil planten på et tidspunkt ikke overleve den næste vinter.

Valske bønner

Husk at se til de valske bønner – de er måske ved at være store nok. Valske bønner koges og smuttes ud af de hvide hinder. De kan spises bare med lidt god olivenolie og et drys salt. Eller bruges i varme retter og supper. De kan også efter smutning nedfryses. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2011 > Havenyt uge 28, 2011

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider