Havenyt uge 28, 2012

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Roserne blomstrer, sommerblomsterne står i fuldt flor, græsset er grønt, tomaterne modner, der er lækre ærter, små fine gulerødder og søde hindbær – for nu bare at nævne nogle af havens lyksaligheder her i juli. Vi har i år indtil nu været begunstiget af dansk sommervejr med masser af regn, og det er noget de typisk danske grønsager kan lide. Og senest har vi også haft lune dage med sol. Det giver en meget fin og frodig grøn have og et vældt af smukke sommerblomster, mens bønnerne stadig er noget bagefter og endnu ikke har givet en bønne.

Køkkenhaven bugner af sommerspiser som kartofler, gulerødder, ærter, spidskål, blomkål, salat, agurker, måske tomater og masser af krydderurter. Og det ser lovende ud med frodige majsplanter, og rodfrugterne vokser godt. Selv drueagurker, squash og vintergræskar er i god vækst og er ved at blomstre. Og endelig spirede bønner godt i den forgangne uge med sol og varme, så nu er der håb om en god bønnehøst – men lidt sent.

Kålbede

Smuk og frodig grøn køkkenhave med orange morgenfruer som pynt og insektblomster. Kålbede er flotte, men er udsatte for at kålsommerfuglene let finder et sted at lægge deres æg. Foto: Karna Maj

Langt de fleste steder i landet er jorden dejlig fugtig – eller også bliver den det i denne uge. Og det passer godt til at få sået nye afgrøder på ledig jord efter kartofler og måske et ryddet jordbærbed. Men kan i denne uge nå at så nye rækker med bønner, gulerødder, orientalske bladgrønsager, salat dild osv. Almindeligt dansk regnvejr skal man ikke være så ked af – havemæssigt, man ved aldrig, hvornår der kommer en lang varm og tør periode. Men det ser godt nok ud til at blive en uge med noget kedeligt ferievejr med regn og blæst.

Den megen væde giver stor frodighed, og det kan skabe behov for beskæring for at træer, buske og hække, så de ikke tager al sol og lys fra planterne i underste etage. Juli er en perfekt måned til at sommerbeskære i.

Natlys kaldes også klokken otte-blomst

Natlys springer ud i mørkningen og blomsterne holder kun den ene nat. Men er man tidligt oppe, kan man i morgensolen nå at se de flotte blomster, inden de visner. Foto: Karna Maj

Grønne græsplæner og græsklip

Hvis man sukker over alt for meget vand, så kig på græsplænerne. De er bare så smukke grønne i forhold til de helt brune visne, som vi ellers så tit har her i juli.

Det kan være en god ide i en så produktiv periode at indsamle noget af det afklippede græs, hvis regnormene har svært ved at nå at omsætte det. Græsklip er fantastisk til at gøde køkkenhave, drivhus eller staudebede med. Det strøs ud på jordoverfladen, men kun i et tyndt lag.

Græsklip som jorddække i drivhus

Dyrker man i jorden i drivhuset, nedsætter det fordampningen, hvis man jorddækker. Her er græsklip ekstra godt, da det også virker som gødning. Foto: Karna Maj

Masser af nyttedyr i naturligt dyrkede haver

I en varm juli måned kommer der masser af skadedyr i haven, ikke mindst bladlusene tiltager i antal, og der kommer kållarver. Heldigvis er der også mange nyttedyr, som æder skadedyrene.

Svirrefluer er der allerede mange af, og de flokkes omkring skærmblomstrende planter for at hente føde, inden de skal lægge æg i bladlusekolonierne. Det er derfor en god ide at lade persille, dild og koriander blomstre. Det giver også mulighed for selv at høste frø – og ikke mindst dildskærme. Hvis man har planter, som er angrebet af lus, kan man også se, at svirrefluerne kommer forbi for at lægge æg.

Normalt er der også en del mariehøns i haven, dog flest når varmen for alvor indfinder sig. I år har der indtil nu været få mariehøns i haverne, men forhåbentlig er de i gang med at opformere sig.

Er man heldig, får man besøg af de snyltehvepse, som lægger æg i kållarver og -pupper, og det betyder at mængden af kållarver aftager og kan blive næsten nul. Også bakterier kan inficere både bladlus og larver og være med til at nedbringe antallet af skadevoldere i de kommende måneder, hvor de ellers vil æde kålbladene. Men man være stensikker på larvefri kålhoveder, broccoli og blomkål, skal der insektnet over. Hvis man først dækker insektnet over nu, skal man være opmærksom på, at der helt sikkert er larver eller æg lagt på bladene, og man skal derfor i flere uger lette på insektnettet og pille larver af løbende.

Et andent kærkomment insekt i haven er guldøje, hvor hunnen lægger sine æg i bladlusekolonier. Dens larver er grådige og æder store mængder bladlus, som der i øjeblikket dukker flere og flere op af i haven. Bladlus ædes også i stort antal af mariehønens larver og svirrefluernes larver.

Hvis man bruger plantebeskyttelsesmidler, som producenterne ynder at kalde sprøjtegiftene i reklamerne, ødelægger man meget let disse naturlige reguleringer af skadedyrenes antal. Kemiske midler skal bruges igen og igen, når man ved sprøjtningen først har udryddet havens nyttedyr og gavnlige bakterier, og det betyder desuden, at man har svært ved at undgå rester af sprøjtegifte på havens afgrøder, som man jo høster af nu. I en naturlig dyrket have opformeres nyttedyrene derimod uhindret, og de bliver sæsonen igennem stadigt flere til at æde skadedyrene. Så klap hesten, når de første skadedyr viser sig, og nøjes evt. med at udrydde en del af dem manuelt, så de nyttige insekter kan blive opformeret og klare skadedyrene resten af sæsonen. En vandslange kan spule en del bladlus af, og er der mange, kan man på bruge insektsæbe. Husk at insektsæbe skal bruges i overskyet vejr og skylles af igen efter 20 minutter, da det ellers kan give bladsvidninger.

Krydderurter mod bladlus

Lige nu blomstrer bl.a. persille, dild, koriander, merian, græsk oregano og isop, og de mange forskellige mynter vil også snart være i blomst. De blomstrende krydderurter tiltrækker mange bier og insekter. Ikke mindst svirrefluer, hvis larver æder bladlus.

Hvis man hvert år har massive angreb af bladlus på roserne, vil det være en god ide at plante nogle af disse krydderurter i nærheden til at tiltrække svirrefluer, som kan lægge æg i bladluskolonierne. Isop, som både fås med blå, lyserøde og hvide blomster, kunne være en mulighed sammen med citrontimian, der netop er afblomstret.

Juli og august er bedste måneder for sommerbeskæring

Sommerbeskæring fra 1. juli til 15. september er for træer og buske det bedste tidspunkt for større beskæringsarbejder, når det er beskæring i de træagtige grene. Træet lukker bedre og hurtigere sårene til, så riskoen for infektion mindskes.

Det kan være vanskeligt at se træskelletet om sommeren, men til gengæld kan man vurdere træet med blade og navnlig om det giver det lys og luft, som ofte er en af grundene til, at vi beskærer træer og buske i haverne.

En mere nænsom beskæringsmetode er at beskære forebyggende ved at forme træer og buske ved at klippe i de grønne, urteagtige skud.

Lathyrus skal have nippet visne blomster af.

Der er en del sommerblomster, som skal have nippet de visne blomster af for at se pæne ud, eller for at de fortsætter med at sætte nye blomster i stedet for at gå over til at bruge al energien på frøudvikling.

Til den sidste slags hører Lathyrus. Både den almindelige ærteblomst, Lathyrus odoratus, men især staudeærteblomst, Lathyrus latifolius, holder op med at sætte nye blomster, når der først er ansat et hold frøbælge. Man kan derfor med god samvittighed plukke den ene buket efter den anden, jo flere man plukker, jo flere blomster får man.

Smukke løgblomster i have og natur

I haverne er der lige nu smukke kuglerunde løgblomster af prydløg, især i lilla nuancer. Husløg har trods navnet intet med de andre løgarter at gøre, og deres blomster er måske, som man plejer at sige, mere sjældne end kønne, men dog meget dekorative.

Knap så stor lykke gør de spiseløg, som går i stok, dvs. i blomst. Det er især rødløg, som har den kedelige tendens. Her kan man vælge at lade dem stå og blomstre til glæde for insekterne, eller hurtigst muligt høste dem og bruge den del af løget, som endnu er sprødt og saftigt. Høstes de så snart blomsterstænglen viser sig, er den faktisk fin at bruge i maden. Kinesisk purløg er ved at sætte blomster, og deres hvide blomsterkugler er en anden af insekternes favoritter.

I juli og august er der også en række vilde løgarter, der blomstrer og sætter yngleknopper på lange stive stængler. Den flotteste af dem er skovløg, som har helt purpurrøde blomster og yngleknopper. Den vokser på næringsrig jord, i krat og skov, i grøftekanter og på kystnære areler. Den er flot i en naturnær have, og hvis man finder et sted med et stort antal planter, kan man nok tillade sig at høste nogle af de små yngleknopper til at så hjemme i haven. Den er smuk i en buket og kan desuden tørres. På strandarealer vokser den ofte side om side med gul snerre, og det er en fantastisk farvesammensætning, som man i have og buketter kan efterligne ved at bruge f.eks. løvefod, som også er en af de dejlig stauder her først i juli.

Løghøst – hvornår og hvordan?

Inden for de næste 2–3 uger, skal løgene høstes – både hvidløg, skalotte- og zittauerløg. Afhængig af, hvor tidligt, man har sat stikløgene. Såede løg udvikles langsommere og skal først høstes senere.

Kepaløg og skalotteløg er ved at have en pæn størrelse, og de vokser fortsat lige til løgtoppen vælter omkuld. Men hvornår og hvordan skal de høstes for at få de største løg og med god holdbarhed helt til forår?

De professionelle løfter dem op af jorden, når 50% af løgene har lagt sig ned med blødt løgskaft. Det har hidtil været god praksis og har været anset for at give den bedste holdbarhed. Bl.a. mindsker det risikoen for at løgene begynder at gro igen. Det sker især i fugtig lerjord.

Men nu er der kommet ny forskningsresultater fra det svenske Institutet för jordbruks- och miljöteknik. Konklusionen heri er, at man skal vente med at løsne til alle løgene har lagt sig ned, dels vil få større løg og løg med bedre holdbarhed. Holdbarheden er dog afhængig af, at løgene får lov til at blive liggende i marken til tørring i 10–20 dage. Og det er der ikke udsigt til med den sommer, vi har lige nu. Måske kommer er bedre høstvejr til løgene i næste uge.

Man kan læse mere i publikationen Gul lök – tjäna på att odla rätt. Her kan man også læse om sammenhæng mellem planteafstand, løgstørrelse og høstresultat i forsøgene.

Løg lagt til tørre på jorden

Hvis vejret tørt, solrigt og blæsende, er det altid en god ide at lade løgene ligge i solen i mange dage efter optagning. Foto: Karna Maj

I haver er vi ikke nødt til at vente med at høste til hele løgstykket har lagt sig ned. Man kan høste et par gange i løbet af de par uger, som løgene modner af i og løbende lægge dem til tørre i det fri. Hvis der høstes i en tør periode er det fint at lade dem ligge på bedet og tørre, men i en fugtig periode er det bedre at få dem løftet op fra den fugtige jord og kunne dække dem af i regnvejrsperioder. Man kan f.eks. lave en ramme med kyllingenet på til at lægge dem til tørre på. Efter den første tørring, kan de evt. bundtes og hænges til tørring under et tagudhæng.

I en fugtig periode er der risiko for, at løg, som er standset i vækst, vil begynde at gro igen, eller at løget revner i bunden. Risikoen er større på lerjord end på sandjord. Trods de ny forskningsresultater skal man derfor stadig tage højde for de klimatiske udfordringer på høsttidspunktet, men senere høst af løgene skulle ud fra forskningsresultaterne give både større løg og mere holdbare løg.

Tørring af løg med løgskimmel

Hvis man er så uheldig, at løgene er angrebet af løgskimmel, er det sværere, men ikke umuligt at få dem tørret, så de kan holde sig. Her er man nødt til at hænge løgene til tørre, så løgtoppen hænger væk fra løget og helst med afstand mellem de enkelte løg.

Løgskimmelen kan brede sig til løget, men løget kan ikke holde sig, hvis ikke toppen tørrer ind og først efter tørringen hives af løget. Hvis man klipper løget af midt på skaftet, vil det kun kunne holde sig i kortere tid. Sidder der løse skæl på et løg angrebet af løgskimmel, skal de fjernes inden tørring, da de er inficeret.

Det er meget vigtigt, at de ikke bliver våde på noget tidspunkt under tørringen. Når toppen er tørret, kan de evt. hænges op i en carport eller under et tagudhæng til eftertørring, indtil toppen kan fjernes, og de kan lægges i kasser til opbevaring.

Alle planterester fra løg angrebet af løgskimmel skal fjernes fra haven, og det er meget vigtigt, at man overholder et godt sædskifte, da der kan være smitte i jorden i op til 4 år.

Høst af hvidløg

Hvidløg er man nødt til at høste, inden hele toppen er visnet ned, hvis løgene skal kunne opbevares til brug hen over efterår og vinter. Hvidløgs natur er at løgene skal blive i jorden og give ny planter. Derfor opløses yderbladene på hvidløget, når det visner ned, så feddene kommer til at ligge enkeltvis nede i jorden. Når hvidløg skal kunne holde sig godt, er det vigtigt, at hvidløgsfeddene er omgivet af 2–4 intakte lag. Lagene rundt om løgene er bladene, som fortsætter ned rundt om skaftet og omslutter løget. Man kan prøve at tage et løg op og hive et blad af ad gangen. Når man gør det, får man et fint hvidt hvidløg. Hvis det er en rødlig sort, farves det hvide løg rødt i løbet af nogle dage.

Når et blad visner, formulder den del, som omslutter løget ret hurtigt. Man skal derfor høste hvidløgene, når der er minimum 2 grønne blade tilbage og helst 3–4 – talt oppefra. Antallet af blade på hvidløg varierer med sorten.

Som sagt kan man hive de visne blade af, så man får et fint hvidt løg. Men man kan også bare hænge hvidløgen op til tørre og rense dem pænt, når de er tørret. Toppen skal blive på under tørrringen, som tager en måneds tid.

Hvis man dyrker slangehvidløg, og man vil bruge topløgene til opformering skal man lade topløget sidde på, mens man tørrer løget, så topløgene også afmodner. Topløg kan dog også spises.

Læs også mere i artikelen Høst og tørring af hvidløg.

Ny såning i løgbedene

Hver dag, der går i juli giver færre muligheder for at så nye afgrøder på løgbedene, som endnu er fyldt med løg. Man kan derfor vælge at så mellem rækkerne nu, mens løgene står der. Løgene kan man sagtens hive op, når de skal høstes, da rødderne på det tidspunkt er i forfald. Især frø, der skal sås ikke alt for dybt er lette at så mellem løgrækker, f.eks. dild, salat orientalske grønsager, gulerødder. Men en sidste gang tidlige sukkerærter, kan man også snige sig til at så mellem løgrækker, der ikke står alt for tæt. Det er allersidste chance for at få ærter i efteråret.

Når løgene er høstede, og det såede er kommet godt op og har fået første hold rigtige blade, kan man løsne jorden i løgrækkerne og gøde den ny afgrøde.

Løgbed med udplantning

Her er høstet tidlige løg sat i efteråret. Derefter er der plantet chiliplanter ud i den solrige ende af bedet, mens de sidste porrer plantes ud i den ende med en del skygge. Foto: Karna Maj

Hold øje med kartoffelskimmel og coloradobiler

Lune temperaturer og fugtigt vejr giver en høj risiko for at kartoflerne inficeres af kartoffelskimmelsvampe. Og der er et højt infektionstryk lige nu, og der er kommet en del nye registrede angreb hos avlerne i den forgangne uge. Se den varslede risiko i lokalområder. Det er en god ide at holde øje med kartoffel- og tomatplanter i haverne med få dages mellemrum.

Hvis man får kartoffelskimmel i haven, kan man ikke gøre andet end at fjerne toppen, inden der kommer regn, som kan vaske sporerne ned til kartoffelknoldene, så de angribes og ødelægges. Normalt sker det et stykke ind i juli, og nogle år slet ikke. Også tomater afgribes af kartoffelskimmel, og for frilandstomater er det ofte helt ødelæggende. Ved angreb på tomater, er der ikke andet at gøre en fjerne angrebne blade, så snart det ses. Skimmelsporerne kan også komme ind og angribe tomater i drivhuset, men her kan man normalt holde angrebet nede ved at fjerne angrebne blade.

Der er i år kun gjort to fund af coloradobiller i Danmark. Der er kun fundet en enkelt voksen billede.Det ene fund var ved Billund, hvor der også sidste år blev fundet coloradobiller. Der er ikke længere pligt til at anmelde fund af coloradobiller, da coloradobillen ikke længere er omfattet af lov om offentlig bekæmpelse.

Har planterne adgang til de nødvendige næringsstoffer?

Det er her i juli en god ide at gå en rundtur i haven og overveje afgrøde for afgrøde, om de har gødning nok til videre udvikling, eller om de skal gødskes. Det er især krukkeplanter, tomater og agurker i drivhuset og de afgrøder, som skal vokse længe endnu i køkkenhaven, f.eks. kål, porrer, selleri og de andre rodfrugter.

Hvis man har kompost er det let at gøde hermed ved at mulde den ned mellem rækkerne. Hvis der ikke er plads til ekstra kompost oven i krukkerne, vander man med en vandig opløst gødning. I drivhuset skal man ikke begynde at kultivere, det vil skade rødderne. I stedet for lægges kompost ud, eller man drysser tørret gødning ud og dækker med et tyndt lag jord. Alternativt bruger man en vandig opløst gødning. Dyrker man i plantesække er det særligt vigtigt at sørge for ekstra næringsstoffer, da plantesækkene kun har nok til den første lille måneds tid.

Det er altid vigtigt, at 2. afgrøde på et stykke jord har adgang til nok næringsstoffer, så derfor skal der gødes inden plantning eller når såede rækker er kommet op og har fået første hold rigtige blade.

Her er plantet 2. afgrøde ud efter de tidlige kartofler. Jorden er løsnet og gødet, inden der er plantet spidskål og salat. Bionet sørger for at kålene får en larvefri opvækst. Foto: Karna Maj

Sidste chance for at så bønner og gulerødder

Lige midt i juli får man mulighed for at så nye afgrøder, når man høster kartofler, gulerødder, løg, spidskål eller kan nedlægge et gammelt jordbærstykke efter endt høst.

Hvis man sår bønner senest midt i juli, vil det give bønner først på efteråret. I milde efterår kan man have bønner helt ind i oktober. Det er helt uproblemetisk at så bønner i juli, når bare man vander rigtig godt i en 6–8 cm dyb sårille. Har du endnu ikke ledig jord, kan du vælge at forkultivere og udplante senere.

En anden mulighed er at så gulerødder, som kan nå at give lækre små nye gulerødder sidst på efteråret. Her skal man så hurtigudviklende sorter – f.eks. de Nantes sorter, man sår i foråret til sommerbrug. Gulerødder spirer hurtigt og godt midt på sommeren – hvis man holder sårillen let fugtig til fremspiring. Dæk evt. med to lag fiberdug til kimplanterne er kommet op. Det er en god ide at holde gulerødderne dækket med insektnet, da det er lige før 2. generation af gulerodsfluen begynder at lægge æg.

Såtid for orientalske bladgrønsager fra midt i juli

Fra midt i juli kan man så orientalske bladgrønsager, som består af en lang række arter af hovedsagelig kålfamilien. Det mest kendte er kinakål, pak choi og mizuna. De er velegnede til wokretter og kan høstes langt ind i efteråret, da de tåler let frost.

En ny art, som vi kan dyrke i Danmark er kinesiske radiser, som er milde, store, sprøde og kan gemmes til vinterbrug. Sidst sommer afprøvede 4 medlemmer af Landsforeningen Praktisk Økologi denne afgrøde med 3 sorter. I det ny sommernummer af medlemsbladet Praktisk Økologi kan man læse en artikel med erfaringerne. Det kommer ud til medlemmerne i den kommende uge. Man kan læse det på de fleste biblioteker.

Alle de orientalske bladgrønsager spirer hurtigt i sommevarmen. Det er en god ide allerede ved såningen at dække med fiberdug, da de små planter hurtigt kan blive spist af diverse kållarver.

Kender man ikke de orientalske bladgrønsager, findes der hele to bøger om orientalske grønsager på dansk: »Østens urter« af Anemette Olesen og »Din orientalske køkkenhave« af Lena Israelsson. Begge bøger har omtale af de enkelte grønsager, dyrkning samt opskrifter. Lena Israelsson har et meget spændende afsnit med i sin bog: Kinesisk intensiv dyrkning. Heri fortæller hun om intensiv dyrkning i højbede. Begge bøger udkom for nogle år siden, men kan endnu købes. Den komplette bog om orientalske grønsager er Joy Larkcom’s »Oriental Vegetables«, som dog næsten kun er illustreret med stregtegninger.

Såtid for stedmoder og hornvioler

Det er i de kommende par uger, at man skal så nye stedmoder og hornvioler til at plante ud i havens bede og krukker til næste forår. Der findes mange sorter i snart alle regnbuens farver, så det er en god ide lige at gennemtænke, hvor de skal stå og farven på de løgblomster og forårsstauder, som står i nærheden. De blå og hvide er flotte til de fleste løgblomster, mens de røde og orange kræver lidt mere omtanke med hensyn til naboplanternes farver. Men de kan selvfølgelig plantes alene i krukker og plantebeholdere.

I meget varmt vejr er det bedst at så i kasser et sted, hvor det er lidt køligt og i hvert fald halvskygge. Man kan enten købe frø eller høste direkte fra gamle planter, som nu står med frø. Måske kan du forny med nye farver ved at få lov til at høste lidt frø hos naboer og bekendte, hvor du har beundret nogle flotte planter i dejlige farver. Men som altid: er der flere sorter af samme art, så har de muligvis krydset og afkommets farve og udseende er ikke til at forudsige. Planterne prikles i sensommeren ud på et bed, hvor de kan vokse sig store og overvintre. Eller de kan plantes ud direkte i det tidlige efterår på blivestedet, f.eks. efter at sommerblomsterne er færdige.

Liv i nedfrosne figen- og laurbærbuske

Hvis din figen eller laurbær er froset helt ned til jorden, så er der sikkert kommet nye skud frem fra roden. Stik de nye skud en kande vand og tilfør jorden lidt kompost eller lidt gødning, så de får gode vækstforhold i de kommende måneder. Du må ikke gøde meget senere end nu, da de nye grene skal nå at afmodne inden vinteren, ellers er der stor risiko for, at de fryser tilbage næste vinter igen. Sker det flere år i træk, vil planten på et tidspunkt ikke overleve den næste vinter.

Figenskud på vinterskadet figentræ

Figentræer og buske står mange steder helt eller delvis bladløse her i juli. Det er den hårde vinter, som har givet tilbagefrysning af grene eller hele træer og buske. Her er det et stort figentræ, som skyder på en tyk gren, mens toppen er stort set død. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2012 > Havenyt uge 28, 2012

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider