Blomstrende frugttræer kan gøre selv den mest forsømte have eventyrlig, og er haven også fyldt med sentblomstrende tulipaner og spanske skillaer, med sirlige rækker med kartofler, spinat, valsk bønne og løg og næsten usynlige rækker af spirende gulerødder, persille, ærter og pastinakker, så kan haven næsten ikke blive smukkere.
I stille solskinsvejr, kan man høre bierne summe og se dem flyve fra æbleblomst til æbleblomst og glæde sig over, at der vil blive masser af dejlige æbler igen i år. De stille solskinstimer bliver der ikke så mange af, men heldigvis er naturen så viseligt indrettet, at frugttræernes blomster springer ud løbende over en uges tid, så der når altid at komme masser af insekter på besøg, selv om antallet af bestøvere er faldende. Og i år undgår vi frostskader på frugttræernes blomster – det skulle give mulighed for et godt pæreår.
Surkirsebær er fantastisk flotte, når de står med de lette hvide blomster. Foto: Karna Maj
Maj har været lidt kold i første halvdel, men nu ser det ud til, at der kommer lunere tider fra midt på ugen, og ikke mindst ser det ud til at nattemperaturen den kommende tid ikke kommer meget under 8–10° C. Holder den forudsigelse, kan man overveje at begynde at plante tomatplanter ud i weekenden – på et tidspunkt skal man vælge strategi for sine tomatplanter og alt det andet, som skal plantes ud.
Det plantetid for kål, porre, løg og salat og sommerblomster af den mere hårdføre slags. Og her er overskyet vejr med regnbyger det helt rigtige. Det lune vejr giver også overvejelser, om man kan så og plante de mere varmekrævende planter ud på friland nu. Især hvis de er så store, at de ikke kan blive stående i de nuværende potter eller såbakker mere.
På en lidt kedelig dag er det også dejligt at stå i drivhuset og potte de planter om, som står i for små potter, indtil de kan plantes endeligt ud. Eller så næste hold salat og kål til udplantning efter de tidlige kartofler.
Skalotteløg i morgensollys. Løgbede skal renholdes effektivt, da løg ikke kan lide konkurrence fra andre planter. Foto: Karna Maj
Tomatplanterne vokser godt, og de blomstrer allerede fint. Husk at knibe sideskuddene af på tomatplanterne – lad evt. et sideskud vokse med op på cherrytomater, så der kommer to stammer, da det giver flere tomater. Busktomater skal ikke have fjernet sideskud.
Mange har måske satset og allerede plantet dem ud i plantesække eller endda i drivhusjorden. Med det lune vejr, der loves i den kommende tid, kan man overveje at udplante nu – og det er højst sandsynligvis det rigtige valg, men der kan stadig være en risiko for kolde nætter og endda nattefrost, især på udsatte steder.
Hovedreglen er, at jorden skal føles lun – minimum 14° C, inden man planter tomaterne, og at nattemperaturen ser ud til at kunne holdes over 8° C i drivhuset. Om man skal plante i drivhuset eller vente, må komme an på en helt konkret vurdering i forhold til de lovede nattemperaturer, muligheden for at dække planterne eller give varme ved enkelte kølige nætter. Så længe planterne stadig er i store potter, kan de tages ind ved udsigt til for kolde nætter.
Vælger man at plante ud, skal man have en nødplan, for at holde temperaturen oppe rundt om planterne, hvis der kommer en eller flere kølige nætter. En elradiator eller varmeblæser med termostat er en udmærket løsning for et par enkelte nætter, selvom den er dyr i brug. Dog ikke så dyr som at købe nye planter – det argument holder i en diskussion om brug af elvarme i drivhuset. Alternativt må man etablere et dække, så man udnytter at varmen i jorden kommer op omkring planten, men ikke stråler videre ud i verdensrummet, f.eks. dække med to lag fiberdug.
Spansk peber og chili bør man indtil videre kun plante i store potter i drivhuset, så de kan flyttes ind, hvis nætterne er for kølige. De er lidt sartere end tomater. Man kan senere plante dem ud eller beholde dem i store potter, så de er lette at flytte ud, hvis de får bladlus. Eller hvis de sidste i juni skal plantes ud på friland.
Agurker og meloner er det stadig for koldt til at udplante i drivhuset. De trives ikke, hvis jordtemperaturen er under 18° C og tåler ikke lave nattemperaturer. De skal stadig tages ind for natten – hvis der er over 10° C om natten, kan de dog godt blive i drivhuset beskyttet med to lag fiberdug.
På de højtvoksende tomatplanter skal man fjerne sideskuddene i bladhjørnerne, så tomaterne kun dannes på blomsterklasen direkte på plantens stamme og ikke på sideskuddet. Foto: Karna Maj
Hvis man har valgt at forkultivere majs, græskar, squash og agurker til udplantning på friland, så er det en god ide at få dem sået nu, da majs og græskar oftest ikke kan nå at modne ved senere såning. Måske er der også forkultivering i gang til et hold tidlige bønner.
Mange har sikkert allerede sået disse planter først i maj og har allerede små planter. De kan godt stå i drivhuset døgnet rundt, men tåler ikke frost, og de trives bedst i sol og varme. Dæk dem om natten med fiberdug, eller flyt dem inden for den første tid. Majs kan man dog godt lade stå i drivhuset, når bare planterne ikke udsættes for frost.
Med det lune vejr, der loves i den kommende tid og med høje nattemperaturer, kan man overveje at så majs direkte, da jordtemperaturen er på vej mod 12° C. Man anbefaler at så ved en jordtemperatur på minimum 10–12° C med udsigt til godt og lunt vejr og uden alt for store nedbørsmængder i dagene lige efter såning. For våd jord kan få majsfrø til at rådne. De skal sås 5–6 cm dybt.
Alle disse planter har store frø, og især majsfrøene er museguf. Musene kan rydde potte efter potte og æde majsfrøet, både under spiringen, og efter at planten er kommet op. Anbring derfor den første tid potter med majs et sted, hvor musene ikke kan komme til. Mus kan i øvrigt også æde sig gennem ærterækker på friland.
Hvis man har kål-, salat- og løgplanter, som er klar til at blive plantet ud, så skal man udse sig et par dage med godt plantevejr, især hvis de skal plantes ud fra bakker eller kasser, så deres rodsystem lider skade. Planter i potter tåler bedre udplantning under mindre ideelle forhold, hvis de passes med vand efter udplantningen.
Det ideelle plantevejr er overskyet og stille vejr og gerne også med regn. Det er sjældent at man får det helt ideelle plantevejr, men i år er vejret så vekslende i maj, at det er muligt at finde gode dage. Evt. blæst skal også tages med ind i overvejelserne, da hård blæst ikke duer til små nyudplantede og sarte planter. Jo bedre afhærdede planterne er, jo bedre klarer de udplantningen. Hvis man kun har nogle få rækker med kål, kan man vælge at plante ud under vækstbuer med fiberdug eller skyggenet over for at give læ. Man kan også give skygge, men her skal der to lag fiberdug over de første dage. Eller man kan plante etablere skygge under et »tag« af hvid plast.
Her er etableret skygge over et bed med ret nyudplantede kålplanter, som endnu ikke har fået etableret et rodsystem, så de kan klare en dag med sol. Her er brugt skyggenet, men man kan også bruge to lag fiberdug eller hvid plast. Foto: Karna Maj
Det er vigtigt at plante op til en periode med regn og overskyet vejr. Hvis jorden er tør, må man vande i plantehullet. Mange venter med at plante til efter regnvejret, når jorden er blevet våd. Det er ok, hvis man også efter plantningen har overskyet vejr, men ofte dukker solen hurtigt op igen, og så når planterne ikke at få et par tiltrængte dage med minimal fordampning til at komme i gang med etablering af nye rødder. Derfor kan det være strategisk bedre at plante inden regnvejr – selv om det kræver mere vanding.
Se mere om afhærdning og plantetips i Ugens Havenyt uge 19.
Rosenkålene udplantes her med 3 rækker på et 110 cm bredt bed. Efter plantningen og vandingen er der revet lidt løs jord ind omkring planterne – det nedsætter fordampningen fra den fugtige jord. Foto: Karna Maj
Når man ser på vejrprognoserne for de kommende 10 dage, så begynder overvejelserne om at plante tomater, majs, bønner, selleri, squash, græskar og agurker ud på friland. Men det er lidt risikabelt, da de absolut ikke tåler nattefrost – og det kan forekomme de fleste steder i hele maj og nogle steder også ind i juni.
Planterne er antagelig ikke så store endnu, og så er det helt sikkert bedre at lade dem blive i drivhusets lune klima til de når en god størrelse, og de skal altid afhærdes inden udplantning.
Er de allerede store, kan man begynde nænsomt at afhærde dem ved at stille dem ud et sted med læ i solrige og lune perioder. Senere kan man lade dem stå ude med fiberdug over om natten, inden de til sidst får et par døgn helt uden beskyttelse. I løbet af en uge er de afhærdet og kan plantes ud, hvis der stadig loves lunt vejr fremadrettet.
Tomater bør dog først udplantes, når jordtemperaturen når op på 14° C. Og alle de varmekrævende afgrøder trives bedst, når jordtemperaturen er høj inden udplantning.
I maj kan man så alle ikke varmekrævende grønsager direkte på friland. Jorden er nu omkring 11–12° varm og det giver god og nogenlunde hurtig spiring af alle rodfrugter, også rødbeder. Vintergulerødder skal sås inden for de næste 2–3 uger, og det gælder om at finde en lidt fugtig periode til formålet. Der findes i øvrigt mange spændende sorter af gulerødder i anderledes farver som gule, hvide og rødlige farver.
Midt i maj er det også fint at så bladbeder, knudekål og kålroer, mens det er for sent at så flere majroer og radiser, da de i sommervarmen hurtigt bliver træeede og går i stok. De må vente til en sensommersåning. De orientalske grønsager går også i stok ved såning nu – de skal vente til efter midten af juli. Spinat er det også for sent at så nu, og den går ligeledes hurtig i stok.
Radiser på vej – der er vel næppe tvivl om, at det er røde radiser, der er sået. Foto: Karna Maj
Det er en god ide at så nye hold af ærter i maj måned. Husk at beskytte ærtebedet mod duer og fasaner. Duer er eksperter i at finde spirende ærtefrø i jorden, og fasaner æder gerne de små lækre ærteskud.
Allerede inden man har plantet hovedafgrøden af kål ud, er det en god ide at så et nyt hold af hurtigudviklende hovedkål eller grønkål, så der er planter klar til udplantning, når der senere bliver ledig jord efter opgravning af kartofler, høst af løg osv. Så evt. også et nyt hold porrer til sen udplantning på ledig jord i juli.
Krydderurter som dild og koriander samt salat skal der løbende sås nye hold af med 2–3 ugers mellemrum.
I køkkenhaven er det også fint at så rækker med sommerblomster til fryd eller buketter. De fleste sommerblomster tiltrækker mange nyttige insekter, som kan æde f.eks. bladlus.
Derimod er jorden stadig for kold til direkte såning af bønner, græskar, squash og agurker. Som nævnt ovenfor er jordtemperaturen ved at være høj nok til såning af majs.
Man kan plukke yndige blå buketter i maj, hvis man lader forglemmigej selvså i køkkenhaven. Planterne kan let fjernes efterhånden som der skal plantes og sås. Foto: Karna Maj
Kartoflerne står allerede højt – hvis man har forkultiveret de tidlige kartofler. Men nye kartofler til pinse vil der ikke være mange af, men det antagelig er muligt til Grundlovsdag i de haver, hvor man har sat kartoflerne tidligt.
I de fleste haver er kartoflerne sat senere end normalt. Men varmen i sidste uge fik dem til at komme op med næsten rekordfart, så de allerede skal hyppes første gang. Meget passende kom de først op, efter at vi havde sidste gang nattefrost. Forhåbentlig får vi vand nu, så de kan vokse med rekortfart.
De forkultiverede kartofler er nu så store, at man skal sørge for, at de ikke mangler vand. Når de små kartofler er på størrelse med hasselnødder, har kartoflerne brug for vand, hvis de skal udvikles maksimalt og hurtigt vokse til. Hold øje med fugtighedsniveauet – hvis der ikke kommer nok vand fra oven. Det gælder også løg og jordbær, hvis jorden er tør. Kartofler, løg og jordbær må ikke mangle vand i maj.
På de bede, hvor der var kartofler sidste år, er der altid nogle få kartofler – eller mange, alt efter opgraverens omhyggelighed, som kommer op som ukrudt i bedene. Det er rigtig irriterende, hvis de kommer op midt i såede rækker. Det kan man evt. tage højde for i planlægningen af sit sædskifte. Det er en dårlig ide at så rodfrugter på de bede, hvor der var kartofler sidste år.
Man håber altid på, at vinteren havde ødelagt kartoflerne i jorden. Det viser sig ofte, at det var et naivt håb, men netop i år ser det ud til, at der er færre spirende kartofler end normalt. Det varierer sikkert fra sted til sted, afhængig af om der har været hård frost uden snedække.
Under alle omstændigheder er det meget vigtigt at få fjernet al kartoffeludkrudt, da det kan give et meget tidligt udbrud af kartoffelskimmel i haven. Er de overvintrede kartofler i jorden inficeret med smitstof af kartoffelskimmel fra angreb sidste år, vil planten udvikle kartoffelskimmel meget tidligere end i juli. Det er også vigtigt, at der ikke kommer kartoffelukrudt op inde i drivhuset, da et udbrud her kan inficere alle tomatplanterne.
Når jorden bliver fugtig, kan man rigtig se alle de fremspirende kimplanter, som vil konkurrere med de såede og udplantede blomster og grønsager. Mængden af ukrudt, der spirer frem her i løbet af maj, er enorm. Naturen forsøger desperat at få dækket al den uorden, vi har skabt i haverne med bar jord.
Ukrudtet ses tydeligst mod en våd jord, og det kan opleves som om det eksploderer i mængde efter en gang regn. Det er derfor vigtigt at gøre en indsats for at fjerne ukrudtet i de næste uger. Det er lettest at gøre i kimplantestadiet, og når jorden er tør, og det visner væk efter hakning.
De kommende 14 dage skal der hakkes flittigt i køkkenhaven, for jorden er endnu ikke helt varm nok til, at der kan jorddækkes effektivt mod ukrudtet. Kartoffelbedene bør hyppes et par gange med en uges mellemrum, og det er samtidig en meget effektiv ukrudtsbekæmpelse.
Nye haveejere bør allerede nu trøstes med, at mængden af fremspirende ukrudt og den eksplosive vækst ikke er lige så voldsom hele sommeren. Hold ud med kultivator, skuffe- og hakkejernet, det tager stille og roligt af hen mod sankthans, så man igen føler, man har kontrol over situationen. På det tidspunkt dækker planterne også bedene, og ser spirer kun lidt ukrudt frem.
Hvis man ikke sørger for at hakke ukrudtet i kimplantestadiet, kommer løgbedene hurtigt til at se sådan her ud. Og så er det et pillearbejde at få det fjernet uden at beskadige løgplanterne. Foto: Karna Maj
Gulerodsfluen flyver i sidste halvdel af maj og lægger første hold æg i jordrevner ved gulerødderne. Larverne er de irriterende orm i gulerødderne. Der er 2–3 generationer om året. Det er normalt de senere generationer, som for alvor gør skade på de gulerødder, som vi har planlagt at nyde i eftersommeren og vinteren igennem.
Det er derfor en god ide at dække de vintergulerødder, som skal sås i sidste halvdel i maj til allerførst i juni med fiberdug eller bionet. Bionet er en type insektnet, som kom frem for en halv snes år siden, og det har vist sig at have i hvert fald mindst 8 års holdbarhed ved almindelig brug. Det holder ikke på varme og fugt på samme måde som fiberdug. Det er derfor betydeligt bedre til overdækning i sommerperioden. Det er især velegnet til kål mod kålsommerfugle og kålfluer, da kål ikke tåler varmen og fugtigheden under fiberdug.
Hvis man vil være sikker på gulerødder uden larver og larvegange, så bør man også overdække sommergulerødderne nu – ellers er det måske for sent.
I mange haver er timianrækken måske helt gået ud, eller der gamle planter er blevet for gamle og træede og uden god nyvækst. Timianrækken kan fornys med købte eller egne forkultiverede planter, stiklinger eller såning. Husk at plante et nyt sted.
Her i maj kan man stiklingeformere timian. Du kan læse mere om metoden i Stiklingeformering af lavendel. Så snart de små nye skud på timian er store og afmodnede nok, kan de knibes af og stikkes på lignende måde. Timianstiklingerne skal være stive forneden, er de for urteagtige, visner de. Efter få uger har de rod, og man kan plante en række ny timianplanter ud. På den måde kan man forny en ældre række timian, hvor de nedre dele er ved at være bare og træede og vanskelige at skære tilbage.
Hvis man køber en potte timian, kan man lige knibe de bedste skud til formering, inden man bruger resten i køkkenet. Måske kan den også deles i flere planter og plantes ud.
Man kan også så timian direkte på friland her i maj, men frøene er meget små og skal næsten ikke dækkes, og derfor skal der sås i en fugtig periode. Man kan selvfølgelig også så i potter til senere udplantning.
Tulipaner kan man næsten ikke få for mange af her i maj, hvor der endnu ikke er så mange stauder i blomst. Foto: Karna Maj
Forårsløgblomsterne er næsten alle færdige med at blomstre, bortset fra de seneste tulipaner og klokkescillla. Det er fristende allerede nu at fjerne alle bladene fra de afblomstrede løgblomster for at få plads til at plante sommerblomster ud. Hvis man fjerner bladene, berøver man imidlertid planten en mængde energi, som ikke når ned i løget. Og dermed bliver løget mindre, og måske sætter det ikke blomst til næste år.
Som hovedregel skal løgblomsternes blade samle energi, indtil de naturligt begynde at visne ned. Det gælder også løgblomster i græs, hvor man må vente med at slå plænen så længe som muligt. Hvis bladene generer meget, er det bedre at lægge den ned i bunden af bedet, når de begynder at blive blege og bløde end at klippe dem af. Vintergækker og erantis visner snart væk, mens påskeliljerne endnu er grønne et par uger. Erantis er ved at få modne frø, og ønsker man ikke selvsåning, kan toppen fjernes nu.
Tulipaner bør man aldrig klippe bladene af – derimod er det en god ide at fjerne frøstanden, så snart tulipanen er afblomstret, så den ikke bruger energi på at udvikle frø. Det er let lige at brække selve frøstanden af med fingrene – eller man kan klippe hele blomsterstænglen af, hvis man synes det ser pænere ud.
Timian kan formeres ved stiklinger her i maj. Der skal dækkes med hvid plast, indtil de har dannet rod. Foto: Karna Maj
Man skal se bogens omslag for at forstå, at det her er en kreativ havebog. Ud fra titlen kunne man tro, at det var en fagbog for byggeriet. Betonstøbning er oversat fra svensk og er skrevet af Malin Nilsson og Camilla Arvidson. I bogen får man præsenteret en lang række eksempler på ting, man kan støbe i beton til haven: krukker, husnumre, havebænk, fliser, minidam, fuglebad, skytsengle og meget mere. Og med mange kreative metoder med mønstre, aftryk, farvning af betonen, naturlige patinering. Det er ikke særlig svært i følge bogen, og der er praktiske anvisninger på, hvordan man laver det hele. Man kan se flotte billeder af betonstøbte ting til haven på forlaget Klematis omtale af Betonstøbning.
Havedesigner Dorthe Kvist har skrevet en bog til folk, der ikke har en have eller kun en ganske lille en, men som drømmer om et grønnere liv. I bogen Byhaven. Kål, kartofler og kærlighed inspirerer hun læserne til at dyrke alle de steder, hvor de kan komme afsted med det i byen: små uderum, altaner, tagterraser, gårdhaver, krukker og spande og vertikalt. Intet sted er for småt, hvis man har grønne fingre. Tendensen hedder urbangardening, og den er på vej frem i Danmark lige nu. Bogen indeholder også en mase praktisk information om, hvordan man dyrker under små forhold, laver kompost, hvor meget jord, der skal til, for at man kan dyrke de forskellige plantearter. Desuden små praktiske ting, man kan lave til havedyrkningen og en række opskrifter på mad af det, man dyrker. Bogen er udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof.
Du kan bestille et nyhedsbrev med en kort oversigt over emnerne i Ugens Havenyt og en oversigt over nye artikler, svar og arrangementer. Det er gratis at modtage det. Hvis du kender nye haveejere, så send dem en mail og fortæl om muligheden. I øverste højre hjørne er der mulighed for at dele nyhedsbrevet på Facebook og Twitter.
Blommetræerne står helt hvide. Foto: Karna Maj
Tulipanerne står allerflottest lige nu, og ofte er de flottest i knop. Foto: Karna Maj
Det lover godt for et godt ribsudbytte i år med så overdådig en blomstring. Foto: Karna Maj
Dværgmandel, Prunus tenella, er en fin lille busk med næsten oprette grene. Trods navnet kommer der ikke mandler på busken. Foto: Karna Maj
Vand godt i et stort plantehul, så der rigeligt med vand nedad. Når man planter med potteklump er det vigtigt at sætte potten ned i en spand vand og lade den blive helt vandmættet inden plantning. Foto: Karna Maj
Tomatplanterne er store og flotte nu. Her en busktomat til friland – busktomater skal ikke knibes, da udbyttet her kommer på sideskuddene. Foto: Karna Maj
Majsplanterne er godt på vej, men ikke store nok til at plante ud endnu. Om 1–2 uger kan de sættes til afhærdning. Foto: Karna Maj
Hvis jorden er tør, skal der vandes godt i plantehullet inden plantning. Og der skal altid vandes efter plantning, så jorden kan slemmes godt ind omkring plantens rødder. Foto: Karna Maj
Æbletræerne står med store knopper i ballonstadiet og vil springe ud om ganske få dage. Foto: Karna Maj
Græskar vokser hurtigt – og her er der allerede brug for en større potte. Græskar skal have 2–3 store blade inden udplantning. Foto: Karna Maj
Knoldfennikel danner kun knold, når dagene er korte. Derfor skal den enten forkultiveres og udplantes i maj eller sås efter sankthans. Foto: Karna Maj
En smuk lysgul tulipan med rød kant. Ukendt sort i gammel have, hvor den har stået i over 40 år. Men nu er den ikke længere ukendt. Jane Schul har fortalt, at sorten, som hun også har i sin have, er ‘Jewel of Spring’. Det var en hollandsk løgavler på besøg, som kendte sorten. Foto: Karna Maj
Selv om jorden er ved at være tør, har dilden klaret det godt – her er snart ny fin dild. Det er på høje tid at så næste hold. Foto: Karna Maj
Så grønne er kartoffeltoppe da ikke – jo, i lavt modlys sent på dagen. Sorten er den gamle sort Æggeblomme. Foto: Karna Maj
Spansk skilla blomstrer samtidig med tulipanerne her midt i maj og kan fås i hvid, lys blå og en lyslilla. Foto: Karna Maj
Skrubtudser er godt camouflageret. Her har den mast sig ned oven i en potte med en tomatplante. Der er dejligt i morgensolen – og så blev det også til et brusebad fra vandkanden. Foto: Karna Maj
Tunnel med bionet over gulerodsbed forhindrer at gulerodsfluen kan lægge æg ved de små gulerødder. Foto: Karna Maj
Hornvioler står i fuldt flor her i maj og fylder hullet ud i krukkerne, indtil sommerblomsterne kommer godt i gang. Foto: Karna Maj
Hold øje med erantisfrøstandene, hvis du gerne vil samle frø til såning et andet sted. Frøene er ved at være modne. De skal sås med det samme. Frøformering er for de tålmodige, da det varer 4 år, inden erantis blomstrer. Foto: Karna Maj
Betonstøbing udgivet på Forlaget Klematis.
Byhaven udgivet på Forlaget Lindhardt og Ringhof.
Rabarber sender en tyk blomsterstængel op. Det er en god ide at fjerne dem, så planten ikke bruger energi på blomstring og frøsætning. Men en enkelt kan man jo overveje at lade vokse op for at nyde synet. Foto: Karna Maj