Havenyt uge 29, 2013

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Sommer, sol og ferie giver mulighed for at tilbringe mange timer i haven, og haverne står frodige og grønne og lige nu er der masser af roser og lavendler, som blomstrer om kap og klæder hinanden.

Roser i fuld blomstring

Roserne elsker sol og sommer, og blomsterne ødelægges ikke af regn. Men står de tørt, f.eks. inde langs huset under et tagudhæng, bør de vandes. Foto: Karna Maj

Lige nu er der både masser af modne bær og mange lækre, nye grønsager. Og får man uventede gæster, er det godt at have en køkkenhave med et godt udvalg og mulighed for at hente flere grønsager og lave lækre grønsagsretter. I drivhuset er der nu både mange agurker og tomater, i ærterækkerne svulmer bælgene og de første ærter kan allerede plukkes. Måske er der også ved at være bønner, hvis man har forkultiveret planterne.

Som haveejer kan man godt drømme om bare en enkelt dag med silende regn, for det er længe siden, at det har regnet, og nogle af havens planter er begyndt at hænge lidt med bladene midt på dagen, når solen skinner. Og der er afgrøder, som ikke tåler at mangle vand. Og har man nyplantede træer, buske, hække og stauder, så skal de passes med vand.

Campanula med hvide blomster

Karpaterklokke med hvide blomster – er den ikke bedårende? Foto: Karna Maj

Den tørre jord er også et problem, hvis man vil så en ny afgrøde eller grøngødning på de bede, som bliver tomme efterhånden som vi graver kartofler op, høster løgene og fjerner de gamle jordbærplanter. Her må man vande jorden godt, inden der sås eller plantes.

Jorden er tør – vand efter behov

Som haveejer bliver man i lidt dårligt humør, når planterne begynder at hænge i solen midt på dagen, og løsningen er selvfølgelig at vande planterne. Men desværre er kubikmeterprisen på vand så høj, at det bliver ret dyrt at vande hele haven. Det er urimeligt, at vi som haveejere skal betale vandafledningsafgift af de kubikmeter vand, som bruges i haven, da det ikke belaster kloaker og rensningsanslæg. Men det er næppe at få det ændret, så vi må nok bide i det sure æble og betale den høje pris.

Vanding

Når man vander er det vigtigt at grundvande, så vandet kommer ned i jorden til planternes rødder og ikke kun i jordoverfladen. En grundvanding er 30 mm. Foto: Karna Maj

Derfor er det vigtigt at overveje, hvad der skal vandes i den kommende uge, for regn er der kun udsigt til i ubetydelige mængder. Dage med overskyet vejr giver dog planterne et pusterum og haveejerne mulighed for at vande, uden at det hele fordamper med det samme. Husk at løsne jorden efter vanding – det nedsætter fordampninge. Eller endnu bedre læg et lag jorddække ud, så fordampningen mindskes.

Her er en vejledning til, hvor vanding er mest nødvendig:

  • Drivhus og krukker skal vandes – ingen diskussion. Men fordampningen kan mindskes ved at dække jorden i drivhus og krukker.
  • Nyplantede træer, buske og hække skal vandes. Især de forårsplantede, men også de efterårsplantede skal vi holde øje med i en tørkesituation og vande, hvis nødvendigt. Planterne er dyre i indkøb, og vi vil gerne hurtigt have dem i god vækst, så her skal der ikke spares. Læg jorddække rundt om planterne.
  • Grønsager skal vokse, så her er det også vigtigt, at planterne ikke mangler vand. Det er en god ide at jorddække, hvor det er muligt. Men ikke alle planter tørster lige hurtigt, da der er forskel på planternes roddybde. Det er lige nu vigtigt at vande hindbærrene ofte og meget, da bærrene ellers ikke bliver store og flotte. Ærter og bønner tåler heller ikke at mangle vand, det kan aflæses direkte på udbyttet. Både knold-og bladselleri skal også vokse i fugtig jord, og salat bliver bitter, hvis den tørster. Gulerødderne tåler at mangle vand, men den række, man trækker fra skal holdes godt vandet, da de ellers ikke er knasende sprøde og velsmagende.
  • Løgene er ved at afmodne, så her gør vand ingen gavn.
  • Hindbær tager skade og udvikler ikke bærrene, hvis de mangler vand. Sørg for at jorden er fugtig i rækkerne. Læg evt. en siveslange ud langs rækkerne her i sæsonen – den sparer vand, og bærrene bliver ikke våde af vandingen.
  • Græsplænen klarer sig fint uden vand – skulle den blive helt tør og vissen, så er den gode nyhed, at så snart vi igen får regn, bliver den lynhurtig grøn igen.
  • Staudebedene kan tåle en del tørke, men hold øje med de enkelte stauder – nogle tåler tørke rigtig godt, andre gør ikke og skal vandes. Her kan det betale sig at vande selektivt. Jorddæk der, hvor planterne ikke dækker jorden.
  • Sommerblomster skal som hovedregel have fugtig jord, men der er stor forskel, så hold øje med de enkelte arter og vand efter behov. Løsn jorden eller jorddæk, hvor der er bar jord mellem planterne.
  • Det tørre vejr giver mulighed for at få bund i ukrudtet, og jo mindre ukrudt der er, jo mere vand bliver der til vore dyrkede planter.
Ukrudt og vandmangel

Billedet taler næsten for sig selv. Ukrudtet er lige så stort som planten – og bruger både store mængder vand og næringsstoffer, og kålplanten får derfor mindre og hæmmes i væksten. Her skal luges hurtigt – også for at forhindre at ukrudtet når at blomstre og kaste frø. Foto: Karna Maj

Hjemmedyrket er en kvalitet for sig

Der er ikke noget bedre end at kunne gå ud i sin have og hente bær og grønsager. Friske usprøjtede grønsager fra egen have er i en klasse for sig. En kvalitet som man slet ikke kan købe. Måske kan man købe større og flottere eksemplarer, men på smagen og friskheden er købegrønsager hurtigt udkonkurreret.

Lige nu kan vi hente mange nye lækre grønsager: Kartofler, majroer, gulerødder, knudekål, ærter, salat, agurker, løg, hvidløg, spidskål, sommerhvidkål, sommerporrer. I drivhuset er der nu masser af agurker og måske de første grønne peber, og de første tomater er modne. Har man været tidligt ude med at så tomater, er der nu masser af røde tomater.

Fra egen have kan man få specialiteter, som man sjældent kan købe, f.eks. valske bønner, voksbønner og snitbønner, rødbladet basilikum og mange forskellige slags salat lige fra rødbladet pluksalat, hjertesalat, bataviasalat, endivie til rucola. Og hvor kan man købe grønne, røde og gule stikkelsbær, hvide ribs, voksbønner, sprøde agurker og solvarme tomater?

Det er også masser af bær at hente i haven, hvis man har været flittig til at plante bærbuske. Det er modne hindbær, stikkelsbær, ribs, solbær og solstik. Både ribs, stikkelsbær og solbær kan fås i mange sorter med forskellig tidlighed, så her kan man strække sæsonen, hvis man planter både tidlige og sene sorter. Der er også mulighed for at købe en ribssort med hvidgule bær. Hindbær kan man også dyrke til høst i sensommeren, hvis man planter efterårshindbær. Nyd dem friske – da er de allerbedst. Eller lav lækker marmelade og saft eller frys dem ned til vinterbrug.

Hindbær modne og under modning

Hindbærrene bliver kun store og flotte, hvis planterne har adgang til masser af vand. Vandingen skal fortsættes til sæsonen er slut – eller vi får rigeligt med regn. Foto: Karna Maj

Sødkirsebær og surkirsebær

Morellerne, som er det samme som sødkirsebær, er vidunderlige at spise direkte fra træet. De er allerede modne for de tidlige sorters vedkommende, og heldigvis falder sæsonen i år i en varm og fortrinsvis tør periode, så kirsebærrene ikke revner. Surkirsebærrene, som for den komplette forvirrings skyld også kaldes skyggemoreller, er ikke helt så slemme til at revne, og her kan man i regnperioder vælge at plukke dem, lige inden de sprækker og så komme lidt mere sukker i syltetøj og saft.

Kirsebærtræer er til de store haver

Hvis man har masser af plads og lyst til at plante træer for at få skygge, så kan man jo overveje at plante kirsebærtræer. Sødkirsebær er normalt meget høje træer, men de kan findes på dværgstamme. Surkirsebær er et mindre træ. Begge slags træer giver en let skygge med solspil ned igennem.

Sidst i juli og først i august er det højsæson for både spise- og syltekirsebær. Det er således nu, at man skal ud og smage på sorter, hvis man vil plante sødkirsebærtræer til efteråret. I butikkerne er der som regel ikke sortsnavn på – en rigtig uskik som også gælder jordbær. Hvis man køber sødkirsebær i boder ved vejen, kan man måske få sortsnavnet at vide. Man kan også holde udkig efter nabolagets kirsebær og kan måske få lov til at smage – og være så heldig, at haveejeren kender sorten.

Moreller

Moreller er så søde og dejlige, at man næsten ikke kan holde op med at spise igen, men mange moreller giver let mavepine. Foto: Karna Maj

Når man skal plante sødkirsebær, skal man tænke på at finde både en velsmagende kirsebærsort og være opmærksom på, at ikke alle kirsebærsorter er selvbestøvende. Hvis man kun har plads til et kirsebærtræ, skal man vælge en selvbestøvende kirsebærsort og har da disse tre gode sorter at vælge imellem: Stella, Sunburst og Sweetheart. Sorter som Ulster, Büttnes Rote og Merton Late skal bestøves af andre sorter og kræver derfor mindst to træer.

Fugle elsker kirsebær, så derfor er det en god ide at overdække dem med net, hvis træet har en sådan størrelse, at det er overkommeligt. Surkirsebær spiser fuglene normalt ikke, førend de er meget modne og mørkerøde, næsten sorte. Det gælder derfor om at plukke dem, lige før de når denne modenhedsgrad. Surkirsebærtræer bliver i øvrigt ikke så store og kan holdes i en passende størrelse ved beskæring.

Forkæl jordbærplanterne efter høst

Jordbærplanter giver mindre bær med årene. De største bær får man de første 2 år, men udbyttemæssigt giver jordbærplanter normalt også et godt udbytte 3. år. Bærrene er mindre, men har en fin størrelse til at sylte. Oftest vil man dog foretrække at nedlægge bedet efter to års høst og få større bær.

Jordbærbedet skal renses for ukrudt efter bærhøst og de ranker, som ikke skal bruges til nye planter, skal fjernes. Jordbærene gødes efter bærhøsten med et tyndt lag kompost, så de får ny bladvækst og kommer til kræfter ovenpå bærsætning. Gødes der for meget eller først i foråret, sætter jordbærplanterne mange blade og færre blomster og bær.

Jo tidligere man planter de nye jordbærplanter, jo større udbytte vil de give næste år.

Man kan bruge udløbere af egne planter til det nye jordbærbed, hvis alle planter i jordbærbedet ser sunde og frodige ud. Udløbere tages fra 1. års jordbær, evt. 2. års. Hvis der er bare nogle enkelte planter, som er små og ikke ser ud til at trives, så køb nye sunde planter. Det er ikke en formue – man får ca. 25 planter for 100 kr. Så kan man også samtidig afprøve nogle af de ny sorter. Ved at plante både tidlige og sene sorter, kan man have jordbær fra midt i juni til 1. august. Hvis man yderligere planter en remonterende jordbærsort, kan man også have jordbær i hele august og september måned.

Egne planter tages til udplantning, når de har slået rod. Man kan evt. grave urtepotter ned i bedet og få planterne til at slå rod her. Men det kræver, at man holder potterne fugtige, da de lettere tørrer ud end jorden i bedet. Til gengæld giver det en mere sikker udplantning.

Men inden man kan plante egne udløbere ud i et nyt bed, skal de have dannet en god rod, og det opnår man hurtigst ved at holde jorden i bede med 1. års jordbær let fugtigt, indtil planternes rødder er godt etableret.

Normalt vil man først kunne købe nye jordbærplanter til udplantning i løbet af august.

Jordbærudløbere

Efter bærhøst danner jordbærplanterne udløbere, og når de har slået rod, kan man plante dem ud på det nye jordbærbed. Brug kun egne planter, hvis moderplanterne er store og sunde planter. Foto: Karna Maj

Høst af zittauerløg, rødløg og skalotteløg

Når løgtoppen lægger sig ned, og løghalsen føles helt blød, er det på tide at høste løgene for at tørre dem. Løg, der høstes på dette tidspunkt, holder sig fint.

Det giver dog lidt mindre løg at høste på dette stadie end ved nedvisning, og man kan godt lade dem visne mere ned og dermed få større løg. På lerjord er der dog fare for, at de sprækker i rodzonen, hvis der pludselig kommer megen regn igen efter en periode med tør jord. Men lige nu er faren ikke særlig stor, jorden er ret tør og udsigt til nedbør er minimal.

Hvis man høster løgene i en tør periode, kan man godt de første dage lade dem ligge og tørre på voksestedet. Derefter lægges de til tørre på et trådnet et sted, hvor de ikke udsættes for nattefugt og regn, eller de kan hænges op i mindre bundter, f.eks. i carporten eller beskyttet inde under et tagudhæng.

Løg til tørring

I år er det godt tørrevejr til løgene, og de kan lægges til tørre på jorden. Men inden der kommer regn, skal de anbringes et sted, hvor de ikke bliver våde, f.eks. ophængt i mindre bundter under et tagudhæng eller i en carport. Foto: Karna Maj

Høst af hvidløg

Zittauer- og skalotteløg skal tages op til tørring, når toppen lægger sig ned og løghalsen føles helt blød.

Hvidløg lægger sig ikke ned, når de er høstklare, men stænglen bliver tyndere og føles ikke længere så saftspændt. Venter man for længe med at høste hvidløgene, ødelægges det yderste dæklag, og feddene er ubeskyttede og holder sig dårligere. Hvidløg skal helst høstes, mens der stadig er 3 grønne blade tilbage på planterne.

Hvidløgene kan enten hænges op som de er, eller man kan tage det yderste dæklag af – det gør man ved at trække det nederste friske blad på stænglen nedad. Bladet fortsætter ned og laver et dæklag på løget. Er det såkaldt blødnakkede hvidløg, hvor stænglerne ikke bliver hårde og stive, kan man kan flette løgfletninger.

Hvis man har ladet hvidløg af den hårdnakkede type sætte topløg, kan de anvendes til at »så« i sensommeren. De vil dog kun udvikle et mindre udelt løg. Hvis topløgene har en vis størrelse, kan man spise topløgene.

Såtid for 2. afgrøde i køkkenhaven

Når man har fået ryddet bede efter de tidlige kartofler, hvidløg og løg og har ryddet de jordbærbede, som skal nedlægges, har man en hel del kvadratmeter, hvor der kan plantes nye jordbærplanter ud senere og sås nye afgrøder. Eller man kan vælge at give jorden en jordforbedringskur ved at løsne jorden grundigt og så en grønafgrøde.

I år er jorden tør, og det gør det sværere at etablere en ny afgrøde. Det er vigtigt at så snarest og ikke udskyde det et par uger, da vækstsæsonens ur tikker ubarmhjertigt, og det hurtigt bliver for sent. Derfor er man nødt til at vande jordstykkerne, da de skal løsnes, gødskes til den ny afgrøde og der skal sås eller plantes. Grundvand med 30 mm. Er det mindre stykker kan man vande 10 l ud pr. m². Det er en god ide at overdække arealet med plast til næste dag, så jorden kan blive gennemfugtig inden jordbehandlingen. Det bliver lettere at bearbejde jorden på den måde

Bønner kan man lige netop nå at så et sidste hold af nu. De vil kunne give bønner ind i oktober.

Det er nu allersidste chance for at så salat, hvis man satser på de skal give fuldt udviklede salathoveder i efteråret. Brug de sorter, som udvikles hurtigt. Med andre ord de sorter, som først gav salat i foråret. I perioder med meget varmt vejr er det næsten umuligt at så salat på friland. Salatfrø går i spiredvale ved 21°. Her kan det være en fordel at så i potter eller kasser et sted i skyggen til senere udplantning.

En anden mulighed er at så en række vårsalat til efterårsbrug. Til overvintring sås først i sidste halvdel af august.

Man kan også så en række almindelig rucola – men kun en lille række, da det endnu er så tidligt, at man måske kan risikere, at den går i blomst. Først hen i august sås til efterårshøst.

Fra nu og frem til 1. august kan man så majroer til efterårs- og vinterbrug. Gerne i to hold – et nu og så næste hold 14 dage senere. Der kan efterhånden købes flere sorter med forskellig udviklingstid.

Løg kan med lidt held overvintres som småplanter og give tidligere løg næste år. De kan enten sås nu eller sættes som stikløg i september. Stikløgene er den sikreste, men dyreste metode.

Orientalske bladgrønsager kan man stadig nå at så. Daikon, som i daglig tale og på grønsagshylderne i supermarkedet hedder kina- eller japanradis, kan man også så nu til høst i sensommeren. Man kan også købe kinesiske radiser til såning nu, men det er et spørgsmål, hvor godt de trives under danske forhold. Det er nødvendigt, at der dækkes med fiberdug, hvis man vil kunne høste flotte bladgrønsager som f.eks. pak choi og mizuna, da kålsommerfuglene hurtigt finder dem. De kan også gå på majroer og de omtalte radiser, så det kan være en god ide at så disse i samme bed, så de også dækkes med fiberdug.

Hvis man har småplanter af grønkål, kan disse stadig plantes ud. Men da de ikke når at blive så store, kan de plantes med 30 cm mellemrum. Har man stadig porreplanter, kan de også plantes ud og vil give nogle fine små porrer. Med mindre det er gode planter i potter med et godt rodnet, skal man finde et par dage med regn og overskyet vejr til udplantningen, men det skulle også være muligt i sommeren 2011.

Det er en god ide at så et nyt hold basilikum. Jorden er lige nu varm nok til at så ude på friland et sted med sol og læ. Men det er altid sikrest at så til dyrkning i potter. Det betyder også, at man tage dem ind i drivhuset senere, når dagene igen bliver køligere.

Spinatbede og bladbeder kan også sås i juli til høst i efteråret, mens det endnu er lidt for tidligt at så spinat, da den hurtigt vil gå i blomst. Spinatbede, bladbede og bladsennep overvintrer som regel uden problemer og sætter lidt nye blade i det tidlige forår.

Gulerødder kan man også nå at så et allersidste hold af. De vil give et sent hold helt små gulerødder sidst på efteråret, men det kræver dyrkning under fiberdug/net, da gulerodsfluens angreb faktisk er værst i sensommeren. Det er vigtigt at så sorter af sommergulerødder til denne sene dyrkning.

Knopormens larver gnaver inde i kålhoveder

Hvis planterne er i god vækst, lægger man ikke altid mærke til, at der er skadedyr på spil. For de fleste planter betyder det ikke alverden for andet end udseendet, at der gnaves lidt i bladene.

Et sted er det dog kritisk netop nu, og det er i hovedkål. Her er det især knopormen, som ageruglens larve kaldes. Larven finder man inde i de små kålhoveder, som netop er ved at dannes. Knopormen er brunlig og kan let at kende fra den lille kålsommerfugls larve, som er matgrøn. Knopormen æder huller i bladene, og også i de små blade, som skal blive til kålhovede. Det gælder derfor om at få dem »luget« væk, og det kræver lidt forsigtighed, da de små sprøde blade ikke må beskadiges. Gå en runde og check de små kålhoveder med et par dages mellemrum. Når man overdækker kål med insektnet, kan der være små larver, man overser, og der klækkes nye larver fra evt. æg på kålbladene. Det er derfor nødvendigt den første tid efter overdækningen at tjekke for larver.

De ædte kålblade bliver forvandlet til larveekskrementer, som inde mellem kålbladene kan give grobund for råd. Hvis der er mange, kan det lille ny kålhovede rådne væk. Det er derfor en god ide at tage en kande vand med og spule ekskrementerne væk (uden at bruge bruserhovedet). På den måde sikrer man bedst, at hovedet bliver dannet. I løbet af kort tid er hovedet så fast, at larverne ikke længere kan komme ind mellem bladene. På varme sommerdage, hvor det ikke regner jævnligt, er det en god ide at spule ekskrementer væk rundt om kålhovedet og forebygge at selv store kålhoveder pludselig begynder at rådne.

Kål ødelagt af larver

Hvis man ikke opdager det i tide, kan knopormens larver totalt ødelægge et spidskålshovede. Foto: Karna Maj

Natlys

Om aftenen er det en oplevelse at se natlys folde et nyt hold sart lysegule blomster ud hver aften i løbet af en lille times tid. Natlys kaldes også for klokken otte. Navnet er fra før, vi fik sommertid, så i dag bør den faktisk kaldes klokken ni, da det nu er tidspunktet for, at den åbner sine blomster. Næste formiddag visner de, og nye knopper folder sig ud om aftenen. Natlys er toårig og er en af de planter, som sår sig selv villigt, når man først har den i haven. Den er dog let at hakke om, hvor man ikke ønsker at have den. Frøene er godt vinterfoder til fuglene, og de kan i øvrigt bruges på bagværk i stedet for birkes.

Natlys

Natlys springer ud om aftenen og er flottest i mørkningen, men man kan godt lige nå at nyde dem om morgenen, inden de begynder at visne. Foto: karna Maj

Her er du: Forsiden > 2013 > Havenyt uge 29, 2013

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider