ret rundt i haven

Ukrudt, ukrudt, ukrudt…

Af Karna Maj, torsdag, 22. juli 2004

Min køkkenhave er yderst frodig lige nu med kæmpekål, kraftige majsplanter, masser af salat, flotte porrer osv. Men frodigheden begrænser sig desværre ikke kun til de dyrkede afgrøder.

Ukrudtet er så sandelig også frodigt. Det vrimler op alle steder med bar jord, og på ingen tid er det kæmpestort. Efter at det i flere uger har været for vådt til at kunne hakke og kultivere ukrudtet effektivt væk, er det nu kun håndlugning, der virkelig har en effekt i mine mange grønsagsbede. Jeg fylder spand på spand, trillebør på trillebør. Og tænker på min svigermor, som altid sagde, at ukrudt skal man ikke være ked af, det giver en masse god kompost.

Ukrudt

Det er ikke kun porrerne, som er frodige – ukrudtet er så sandelig også. Foto: Karna Maj

Det var ellers lige blevet så tørt, at jeg netop var begyndt igen at kunne hakke og kultivere – men så blev sluserne lukket op endnu en gang, og vi fik 23 mm regn her på Vestlolland natten til onsdag. Så nu er jeg tilbage ved håndlugningen igen. Indtil det igen bliver hakkevejr, får havegangene lov til at være grønne af ukrudt. Ellers skal jeg simpelthen til at tage det øverste lag af gangene af med spaden – det er muligvis løsningen, hvis ikke det bliver tørt inden for en overskuelig tid.

Lige nu bruger jeg al tid og energi på at holde ukrudtet nede inde i bedene, så det ikke går alt for meget ud over grønsagernes vækst. Det pokkers ukrudt tager jo næring fra grønsagerne, så det er lidt uheldigt, hvis det når at blive alt for stort. Heldigvis har jeg kompost tilbage, som jeg kan give nogle af afgrøderne – for ukrudtet bliver jo først til kompost til brug for næste års fgrøder. Jeg kan ikke bare lade det ligge som jorddække og formulde på stedet – i det her våde vejr, gror det igen, næsten inden jeg har vendt mig om. Det kan faktisk ligge og blomstre og sætte frø, selv om det er hevet op med rod.

Ukrudt

Fuglegræs er næsten umuligt at have med at gøre i en våd sommer, hvor det med eksplosionsagtig hurtighed dækker jorden og overvokser småplanter. Foto: Karna Maj

Og så er jeg endda så heldig, at jeg har undersået alle kål- og majsbede med diverse kløverarter og sneglebælg. Den våde sommer har her givet et meget fint grønt kløverdække og kun lidt ukrudt, som skal hives op. Kløver er bedre end ukrudt – det forsyner grønsagerne med ekstra kvælstof og giver desuden ekstra plantemateriale, som senere kan muldes ned i jorden.

majs med sneglebælg

Majs undersået med sneglebælg. Foto: Karna Maj

Jeg håber at meterologerne får ret i, at det bliver vedvarende tørt i næste uge. Jeg længes efter at se ukrudt visne i en stegende sol, efter pænt revne havegange og nykultiverede bede.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2004 > Juli > Ukrudt, ukrudt, ukrudt…

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider