Ukrudt i det tidlige forår

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Skvalderkål, mælkebøtter, brændenælder og andet flerårigt ukrudt begyndte allerede at titte frem i februar. Også det enårige ukrudt er der masser af liv i – noget af det kan ligefrem stå og blomstre i det tidlige forår.

Flerårigt ukrudt

Marts er et godt tidspunkt at stikke mælkebøtter og tidsler på med et tidseljern. I foråret er det også uhyre let med gravegreben at fjerne brændenælder, så man får hele rodsystemet med – og først på året er der heller ikke så mange blade at brænde sig på. Når jorden bliver bekvem at arbejde i, kan skvalderkål let løsnes med gravegreben og samles af.

Det flerårige ukrudt kan godt kommes på kompostbunken. Men der kan være en risiko for, at det her vil vokse videre. Hvis man vil være på den sikre side, så kom det i sorte affaldssække, så er det næste forår omdannet til god kompost. Der er ingen grund til at bruge tid og energi på at fjerne det fra haven. Man skal dog altid sprede det ud på køkkenhaven, ikke mellem stauderne.

Enårig ukrudt

Overvintret ukrudt, som begynder at blomstre, skal selvfølgelig også fjernes, så det ikke når at smide frø. Og på gange og indkørsler er man jo knapt nok holdt op med at hakke ukrudt.

Det gode »ukrudt«

Men alle andre steder, er det bedre at være tålmodig. Det er jo ikke kun ukrudtet, der spirer frem, men også selvsået persille, dild, cosmos, morgenfruer, valmuer og alle de andre arter, som selvsår flittigt. Så hvis man er tidligt ude med hakken, mister man en masse gode småplanter.

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

ECOstyle A/S

Effektiv ukrudtsmiddel, hurtigt nedbrudt

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Ukrudt > Ukrudt i det tidlige forår

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider