En nålepude i haven

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Som barn husker jeg at der, i min farmors have på Frederiksberg, var pindsvin. De kom om aftenen, rodede rundt under hækken, under den store stikkelsbær busk, og måske også rundt om skraldespanden.

Alt der raslede i haven var» et pindsvin«, det kom bare helt naturligt. Det var aldrig en rotte, en kat eller noget helt tredje. I dag er det desværre slet ikke så naturligt, at det er et pindsvin der pusler. Det anslås at imellem 50.000 og 80.000 pindsvin må lade livet på de danske landeveje – hvert år! Så der bliver længere og længere imellem de små nålepuder, der kommer ud i skumringen. Og det er netop et af de dyr, der kan hjælpe os, med nogle af de skadedyr vi kæmper med i haven så som dræbersnegle og voldsnegle.

Pattedyr
Pindsvin er et pattedyr. I Danmark er det et af de mest velkendte pattedyr og lever ofte i småskove eller haver, hvor det er aktivt om natten. Pindsvinets krop måler ca. 20–30 cm, og pindsvinet vejer imellem 0.8–1.5 kg. Hunnen kaldes soen. Piggene er faktisk konverterede hår, og der er hele 5000–7000 af dem på et enkelt pindsvin. Soen er drægtig i 35 dage og føder derefter 5–6 unger.

Tåler ikke mælk
Det har igennem mange, mange år været helt normalt at haveejere satte mælk ud til pindsvinene i haven (det har jeg også selv som barn, et utal af gange). Men de kan ikke tåle mælk, det bedste de kan få er faktisk kattemad, eller endnu bedre; mundret killingetørmad. Ved du, at du har pindsvin i haven, kan du fx sprede et par håndfulde på plænen ved skumringstid. Men har du katte eller ræve i haven, skal du nok få dem lokket til på denne måde også. Hvis du fodrer for meget, vil pindsvinene ikke spise deres naturlige føde- og så heller ikke dine snegle.

Det er bedre, hvis du sørger for, at der er mange steder i din have, hvor pindsvinet kan finde mad. De kan godt lide biller, sommerfuglelarver og andre insekter og smådyr, samt snegle, larver, ørentvist, stankelbenlarver og regnorme. Fugleæg som er faldet ud af reden, og ligger på jorden eller tabt af en anden jæger, er en delikatesse. En svag fugle- eller museunge bliver også spist. Pindsvinene kan også finde på at spise døde dyr. Det kan desværre også medføre, at de bliver forgiftet af fx rotte eller musegift – eller endnu mere nærliggende sneglegift.

Vand skal der til
Som så mange andre dyr i haven, har pindsvinet brug for vand. Brug gerne flade skåle eller fx en dyb tallerken. De er nemme at komme til, men pindsvinene kan ikke drukne i dem. Har du en havedam, så vær opmærksom på at der skal være en mulighed for, at pindsvinet (og andre dyr) kan komme op, hvis de falder i. Du kan også hjælpe dyrene ved at lave små » vade steder« hvor de kan komme til vandet uden at falde i.

Pas på du ikke laver fælder for pindsvin

  • Fodboldnet: Klip de nederste 10–15 cm af eller køb et professionelt fodboldnet med en maskestørrelse på ca. 12 cm.
  • Trådhegn: Lad det slutte ca. 10 cm over jorden eller buk det nederste op.
  • Net på afgrøder: Sæt enderne godt fast, læg evt. jord på.
  • Net på frugtbuske: Lad dem slutte mindst 20 cm over jorden. Check alle net hver dag – også fugle kan hænge fast. Lad aldrig nettene blive liggende på jorden efter brug.
  • Opbindingssnore m.m.: Lad dem ikke ligge og flyde.
  • Kældertrapper: Læg et uhøvlet bræt ned ad trappen, så pindsvinet har en chance for at kravle op, eller sæt et bræt foran nedgangen – check regelmæssigt alligevel.
  • Lyskasser: Dæk dem til med volierenet, som gøres fast helt henne ved muren.

Kilde: Pindsvinevennerne

Lad det rode
Pindsvinene har brug for steder at skjule sig, bygge reder og at skjule sig i løbet af dagen. Gode steder, der er fugtige og mørke, til at finde de lækre godbidder. Så lav kvasbunker, kompostbunker med mange grene – som du bare lader ligge. Byg kvashegn__, og lad det hele rode lidt. Pindsvin skal helst ligge tørt, så anlæg ikke dit »pindsvinebed« hvor der står vand om vinteren.

En kilde til glæde
I går aftes, lige inden solen gik med – lød der begejstret mumlen ved et af vores haveskure. Hurtigt samles hele familien for at se hvad der var los. Der var den så; den yndigste lille pindsvineunge, med flotte sorte øjne og i god vigør. Vi havde, ved en fejl, fået købt killingemad, og den fik lidt, inden den nulrede videre ind under skurets mørke. Jo, de små nålepuder er tilbage i min have, efter at have været væk i 15 år – og jeg er lykkelig!.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rosenbud

Automatik til hønsehuset

Vildtremisen.dk

Tilbyder såmaskiner, foder, redekasser

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Dyr > En nålepude i haven

Søg:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider