Pindsvin har ikke dræbersnegle øverst på menukortet

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

- Mange har fejlagtigt fået det indtryk, at har du et pindsvin i din have, så er den vupti støvsuget for dræbersnegle i løbet af få dage, fortæller Kirsten van Oosterhout, formand for Pindsvinehjælpen (nedlagt dec. 2008)

Pindsvin

Et pindsvin i haven er et dejligt syn, men slet ikke noget, der batter i kampen mod dræbersnegle. Foto: © Pindsvinehjælpen

– Det betyder, at vi får utroligt mange opringninger og mails fra folk, som gerne vil købe et pindsvin for at udrydde den forhadte dræbersnegl. Vi sælger på ingen måde pindsvin, og her i Pindsvinehjælpen genudsætter vi vores »patienter« i det område, de blev fundet. Kan det ikke lade sig gøre, f.eks. p.g.a. aggressive hunde, så bliver pindsvinet langsomt tilpasset den nye biotop, den bliver flyttet til. Vi genudsætter kun, hvor forholdene er optimale set med pindsvinets øjne.

Dræbersneglen er ikke øverst på menukortet

– Pindsvin har absolut ikke dræbersneglen ret højt på sit menukort. Dræbersnegle er seje, slimede og uinteressante. De spiser som hovedregel slet ikke nøgne snegle, men foretrækker dem med hus på ryggen – eller en dejlig sprød ørentvist. Dog tager den en del af de i dansk natur hjemmehørende snegle: agersnegl, plettet gråsnegl og havesnegl.

Det er sandsynligt, at pindsvinet kan spise æg og de nyudklækkede unger fra den iberiske skovsnegl, som er det rette navn for dræbersneglen. Og dermed kan de hjælpe med til at skære ned på bestanden på meget langt sigt.

Løsningen er derfor at gøre sin have pindsvinevenlig og dermed tiltrække en lille beboer. Det er vigtigt, at haven ikke er alt for friseret, og det er en god ide med bunker med grene, kvas og blade lidt afsides under nogle buske, så der er egnede overvintringssteder.

Flyt ikke et pindsvin udefra til din have

Pindsvin

Hvis man flytter et pindsvin, risikerer man, at det tages væk fra små hjælpeløse unger. Denne hun med de tre unger blev indleveret til Pindsvinehjælpen efter at to jagthunde havde »leget« med hende og kun disse tre unger overlevede hændelsen ud af 6 ialt. Foto: Ejgil Andersen, Pindsvinehjælpen

– Det er iøvrigt en rigtig dårlig ide at forsøge at flytte pindsvin fra en lokalitet til en anden. Man skal f.eks. ikke, når man er på familiebsøg, lige at snuppe et pindsvin med hjem fra svigerfars have på Fyn – så den kan gøre kål på dræbersneglene i haven i Sydjylland. Gør man det i sommerens sidste halvdel, er der oven i købet overhængende risiko for, at det er en nybagt mor, man fjerner fra sine blinde, døve og hjælpeløse unger.

Pindsvinet er nøje tilpasset den biotop, den lever i, og vil sandsynligvis gå til ved en pludselig flytning – den vil i hvert fald begynde at vandre i sin søgen efter en kendt biotop og er dermed i stor fare. Og den bliver næppe i den have, den er hjembragt til.

Kirsten van Oosterhout opfordrer til, at man nøjes med at sørge for gode forhold i haverne for pindsvin og glædes over de pindsvin, som kommer af sig selv.

De iberiske skovsnegle må man bruge andre mere virksomme metoder til at minimere.

Kommentarer

Der er 10 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Spiroggro

Frø til gavn for insekter

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr > Pindsvin har ikke dræbersnegle øverst på menukortet

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider