Et opretstående kvashegn

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Et kvashegn er fantastisk, men ikke alle haver er store nok til at have et. Derfor er et opretstående hegn et godt alternativ for på denne måde kan alle uanset type af have få et insekthotel til 5 stjerner.

Det opretstående hegn kan bruges til afskærmning, eksempelvis, hvor der også er brug for at kunne komme frem og tilbage. Det kan være hen mod en indgang til haven, hvor det frie indsyn godt kunne være lidt mindre.

Valg af stolper

Alt efter hvor højt det opretstående kvashegn skal være, kan man bruge små pæle der kan slås i jorden – og til dette er hassel og pil gode da de laver lange lige grene. Små piletræer der har sået sig selv er også fine. Man skal desværre regne med, at de allerede skal skiftes ud efter et par år. Vælger man den stabile model og dermed kraftige stolper, gælder det om at vælge en holdbar træsort som kan være robinie eller eg. Dansk lærk har også en rimelig holdbarhed og er lidt billigere. Undgå trykimprægneret træ da det er meget miljøbelastende både under fremstillingen og efter bortskaffelsen og vil desuden være uæstetisk i et naturligt kvashegn.

Konstruktion

Vælg en størrelse der passer til området, om det er 1 × 1 meter eller 2 × 1 meter, højden er frit for, alt efter hvilke stolper man har til rådighed eller valgt. Når stolperne er kommet godt i jorden og står stabilt, kan man vælge at sætte sider på i form af net. Hvis man vælger at lade være, kommer grenene nemt til at stritte lidt. Men det er smag og behag.

Et kvashegn kan være lige så bredt som man vil have det, men til en lille have bliver et hegn af denne type for meget

Nettet kan være hønsenet eller dyrehegn som måske en god nabo har en rest af og ellers er det til at få for rimelige penge på nettet. Hvis der skal være plads til at større dyr kan komme ind i bunden af hegnet, er det vigtigt at der klippes hul i hegnet i bunden, og enderne bukkes indad så dyrene ikke kan stikke sig på de skarpe kanter. Hegnet kan både sættes på indersiden og på ydersiden af stolperne og det sættes fast i top og bund med klamper.

Nu skal tårnet fyldes med små grene og blad affald, indimellem kan man pakke det hårdere sammen med en grev, eller ved at lave børn og barnlige sjæle hoppe på bunken, hvis man mener at stolperne kan holde til det.

Indflytningsfest

Sommerfuglene har brug for mere end blomster for at overleve, også et sted at overvintre Foto: Karna Maj

I Danmark har vi over 20.000 slags insekter, fx ørentviste, mariehøns, sommerfugle, honningbier og biller. Vi har brug for alle insekterne. For eksempel spiser mariehønen bladlus og honningbien bestøver vores frugttræer og blomster. Insekterne har brug for vilde bosteder, hvor de kan skjule sig, overvintre og få ro til at yngle. Der er tit så ordentligt i haverne, at det er en udfordring for vores insekter at finde et godt sted. Insekter har brug for et rent miljø – uden gifte og andre kemikalier, så kvitterer de med at hjælpe os i haven, eller være foder for de dyr vi godt kan lide at se i haven, som småfuglene der triller i sommersolen.

Et blomstrende hegn

Der er mange planter der villigt vil bruge kvashegnet til at klatre op af, arkitektens trøst Fallopia baldschuanica , robuste klatreroser som »New Dawn«, staude ærteblomst Lathyrus latifolius , vedbend Hedera helix

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg selv dit raftehegn med granrafter

Arresø Pil

Lodrette og vandrette pilehegn efter mål

Her er du: Forsiden > Inspiration > Hegn og hække > Et opretstående kvashegn

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider