Opbevaring af grønsager i jordkælder

Af Bjarne Grube Wickstrøm

Målet var at dyrke vores egne grønsager til hele året. Det nåede vi i løbet af de første par år, vi boede i Lamdrup. Men vinteropbevaringen voldte os nogle kvaler.

Første vinter lavede vi en kule til rodfrugterne og stillede kartoflerne i nogle gamle jutesække i staldlængen. Bortset fra frost, som gjorde det svært at komme i kulen, havde vi hård konkurrence fra musene, som åd de fleste af gulerødderne, så det var en fiasko. Spildet var alt for stort. Kartoflerne gik der på et tidspunkt frost i – det problem kunne vi have løst ved tilstrækkelig tildækning.

Anden vinter puttede vi alle rodfrugterne i kasser med spaghnum i staldlængen og igen kartoflerne i jutesække. Det gik bedre, men vi syntes ikke, det var tilfredsstillende at skulle bruge spaghnum, og i øvrigt havde vi andre planer med staldlængen – det var også svært at holde grønsagerne friske og saftspændte hen på vinteren.

En jordkælder bygges

Jordkælder

Jordkælderen er 8 år gammel på dette foto og vil om bare få år ligge i skygge hele dagen. Foto: Bjarne Grube Wickstrøm

Jeg husker ikke, hvorfra vi har det med jordkælderen, men det er jo ikke noget nyt fænomen, så vi besluttede os til at lave en.

Vi gravede en god meter ned, beklædte med plastfolie (af hensyn til højt grundvand om vinteren) og støbte et klaplag beton i bunden. Siderne byggede vi i lecablokke (for nemheds skyld – det kunne ligeså godt have været støbt med forskalling), og hvælvet forskallede vi i tynd hård masonit og støbte beton, og så dyngede vi den opgravede jord over. Siden er vi begyndt på en stensætning rundt om.

En lille detalje, som godt kan betyde noget, og som giver lidt ekstra arbejde er, at vi har lavet en netramme, som passer i lågen – den har vi i i stedet for den isolerede låge om natten, når det er rigtigt koldt i efterårstiden, for hurtigere at nedkøle grønsagerne.

Når man skal bygge en jordkælder, er det vigtigt at huske:

  • Tilpas ventilation
  • Stop evt. grundvand
  • Nok jord på (helst en meter)
  • Beplant så der er skygge, hvis der ikke er det i forvejen

Opbevaring i jordkælder

Det er ca 8 år siden, vi byggede jordkælderen. Nogle typiske kommentarer var: »I bygger nok beskyttelsesrum« – og det gjorde vi faktisk også. Det rum giver god beskyttelse for rodfrugter og kartofler mod varme, frost og udtørring, og vi har endnu ikke været i en situation, hvor vi ikke har kunnet komme derned.

Vi opbevarer nu kartofler, gulerødder, rodpersille, pastinak, rødbeder, julesalat, selleri, ræddiker m.m. uden brug af spagnum og sand, og fugtigheden er tilpas.

Kål (hvidkål og rødkål) har vi ikke haft succes med at opbevare dernede. De har en tendens til at rådne. De kunne måske hænges op i stokken – det vil vi prøve til vinter. Ellers kan kål med held graves ned i en rende i jorden med hovedet nedad og stok og rod stikkende op – men igen er problemet altid at kunne få fat på dem.

Og mus har vi ingen problemer med mere – vi har kun set en enkelt lille mus, som må være sluppet ind ad lågen.

Et andet væsentligt aspekt er, at en jordkælder fungerer helt naturligt – ingen brug af strøm eller anden energi til driften.

Erfaringer med jordkælderen

Vi kunne have gjort en del anderledes. Vi kunne have bygget over jordniveau, men så skulle vi have skaffet meget jord fra et andet sted. Vi kunne have placeret den tættere på vores hus!

Vi har fornylig læsset mere jord på, så temperaturen bliver lavere i sommerhalvåret, og vores beplantning giver også stadig mere skygge. Men selv om det ikke er optimalt endnu, fungerer jordkælderen fint, og vi kan opbevarer vores rodfrugter så længe, vi har brug for, og vi har haft et minimalt spild.

Litteratur om jordkældre

Mike og Nancy Bubel: Root Cellaring. Rodale Press, Emmaus. 1979. 300 sider. (Udsolgt fra forlag)

Kerstin Holmberg: Jordkällare och skafferi. Wahlström & Widstrand. 1994. 94 s. 208 d.kr. (Udsolgt fra forlag)

Urpo Nurmisto: Bygga jordkällare. IICA Bokförlag. Byggetjänstböcker. Oversat fra finsk. 87 sider. Ca.pris 183 s.kr. ISBN 91–733–2698–4.

Susie S. Ebbesen og Katrine L. Nielsen:
Økologiske fødevarer i daginstitutionen Vognporten. Polyteknisk midtvejsrapport 8572, DTU. Juni 1996. 120 s. (der er ca. 30 sider om vurdering af jordkældre til opbevaring af frugt og grønt). Den kan ikke længere rekvireres.

Opbevaring af økologisk frugt og grønt. Pjece. 16 s. DTU. 1997. Kan måske stadig bestilles hos Videnskabsbutikken, tlf. 45256041.

Norsk Hagetidend 9/1996: Artikel om bygning af jordkælder

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Konservering af grøntsager ved mælkesyre

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Opbevaring af grønsager i jordkælder

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider