Jorddække og jorddækkematerialer

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Her er en kort oversigt over fordelene ved at bruge brunt jorddække i haven, samt en oversigt over en række mulige dækmaterialer. Du kan finde flere artikler om jorddække i kategorien Jorddække, hvor du også kan læse om at etablere et grønt jorddække.

Jordækkets fordele

 • Ukrudtsfrø skal have lys for at kunne spire og gro. Hvis jorddækket er minimum 5–6 cm tykt, kan ukrudtsfrøene ikke spire, og man er fri for at hakke stykket resten af sommeren. Jorddække kan dog ikke udrydde flerårigt ukrudt. Hvis man dækker kartoflerne efter 2. gang hypning, vil det ikke være nødvendigt at røre jorden igen, før kartoflerne skal tages op i august.
 • Det er en langt mere miljøvenlig og billig metode at jorddække end at vande. Med jordække isolerer man, så fordampningen fra jordens overflade nedsættes resten af sommeren.
 • Jorddækket giver en mere luftig jord, da dækket beskytter jordstrukturen mod slagregn. Jorden vil også være lidt køligere og med mindre temperaturudsving. En luftig, fugtig og 15–20 ° varm jord giver de bedste arbejdsforhold for regnorme og mikroorganismer. Det betyder, at kompost og jorddække hurtigt omsættes til gavn for planterne. Det er vigtigt, at omsætningen er helt i top i planternes vækstsæson.
 • Via jorddækket kan man gøde planterne løbende, hvis man anvender delvis omsat kompost til jorddække.

Jorddækkematerialer

 • Helt eller næsten helt omsat kompost kan lægges ovenpå jorden og dækkes med et lag halm, hø eller græsafklip.
 • Halvt omsat kompost, hvor de delvist nedbrudte plantedele kan smuldre mellem fingrene, er et rigtigt godt dækkemateriale. Man kan også bruge champignonkompost.
 • Tang kan bruges mellem asparges, kål, selleri, tomater og under frugttræer.
 • Kartofler kan tåle et dække med halvt omsat husdyrgødning, f.eks. halmrig hestemøg. Men ikke fjerkrægødning – det er for kraftigt og skal altid komposteres med i kompostbunken.
 • Hø- og halmlag isolerer godt. Men helt nyt halm flyver let, og hø kan indeholde græsfrø.
 • I staudebede og under buske og træer og buske er det pænere med dækbark, evt. flis.
 • Et særligt dækmateriale er kakaoskaller, der fjernes ved forarbejdningen af kakaobønnen her i landet. Et forholdsvis dyrt dækkemateriale, som er flot til f.eks. rosenbede og krukker. Når kakaoskallerne bliver våde klistrer de sammen, så kakaoflisen bliver liggende.
 • Flis, hø og halm indeholder kun meget lidt kvælstof, men det forbruger ikke jordens kvælstof, som planterne har brug for, så lang tid det kun ligger ovenpå jorden.

Det er ikke tilladt at hente større mængder af tang ved stranden uden tilladelse fra ejer og tilladelse fra kommunen og i visse tilfælde fra Naturstyrelsen eller Kystdirektoratet. Spørg kommunen, de har måske strandarealer, hvor de gerne vil have fjernet tang i foråretSe mere her

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jorddække > Jorddække og jorddækkematerialer

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider