Kartofler uden at hyppe

Af Eskild Kjær-Madsen

Gennem 25 år har jeg dyrket min have efter økologiske principper, og en naturlig del af havedyrkningen har bestået i at sikre familien egne kartofler.

Efter at have lavet højbede for 3 år siden og konsekvent brugt grønt plantemateriale til jorddække, begyndte jeg at spekulere på, hvorfor jeg egentlig hyppede kartoflerne, når det nu viste sig at være noget vanskeligt at få anbragt det grønne dækmateriale på hyppevoldene. Derfor stillede jeg mig selv spørgsmålet: »Hypper vi kartofler, fordi vi hypper kartofler?«. Og selv om jeg fandt nogle plausible svar, stod et »ja« alligevel tilbage som et rigtig godt svar. Altså måtte jeg eksperimentere.

Kartofler med grønt dække

Kartofler og kål med jorddække, som er tilført som grønt plantemateriale. Foto: Eskild Kjær-Madsen

I foråret 2000 lagde jeg derfor ca. 2 gange 20 rækkemeter i hver sit højbed. I det ene bed hyppede jeg på sædvanlig vis. Det andet nøjedes jeg med at holde godt dækket med grønt plantemateriale. Resultatet var overraskende. Der var mindst lige så stort udbytte af rækkerne med grønt dækmateriale. Men dertil kom den sidegevinst, at de relativt mange kartofler, som tidligere havde fået sollys – og derfor var mere eller mindre grønne, var næsten elimineret i de »grønne« rækker. Det gav mig lyst til at fortsætte.

I 2001 dyrkede jeg alle mine kartofler i »grønne« rækker, altså helt uden hypning, men med stadig tilførsel af grønt. Herligt at være fri for dette plagsomme arbejde! Resultatet stod mål med erfaringerne fra året før. Dog var en del kartofler plettede som følge af den megen væde i efteråret 2001. En grundig sortering efter optagelsen med efterfølgende tørring rådede bod på dette problem.

Jeg bruger mellemstore kartofler og fjerner før lægningen alle forspirede skud på nær to. Disse to giver tilpas top og kraften fra moderkartoflen går tilsyneladende til rodskud.

Kommentarer

Der er 21 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Kartofler uden at hyppe

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider