Haveplanen holder styr på sædskiftet

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er nødvendigt at have en vis opdeling eller metode for at holde styr på sædskiftet i en større have.

Opdeling af køkkenhaven

Minimum er en grov inddeling i 4 lige store stykker – hvis det er et 4-årigt sædskifte. Det er lettere at holde styr på sædskiftet, hvis man har køkkenhaven opdelt i antal bede, f.eks. passende i antal til en detaljeret sædskiftemodel. Man kan så bare flytte et bed hvert år.

Køkkenhavebede

Det er lettere at holde styr på køkkenhavens sædskifte, hvis den er opdelt i mindre bede. Den Økologiske Have. Foto: Susanne Mørk Jensen

Gertrud Francks system

En anden metode er udviklet af Gertrud Francks, som er en af pionerne indenfor økologisk dyrkning. Hun satte det hele er sat i et bestemt system og dyrkede grønsagerne i lange rækker hen over hele køkkehavestykket. Hvert år flyttede hun rækkerne 25 cm, således at der aldrig står samme eller nært beslægtede arter efter hinanden. I Gertrud Francks system er der også forskellige grønsager i mange af rækkerne, f.eks. blomkål og selleri skiftevis i samme række, eller rødbeder og salat.

Haveplan er en nødvendighed

Jo mere mangfoldighed gennem sædskifte, blandingskultur og grøngødning[/link], jo mere kan man tillade sig at overtræde de firkantede regler for sædskiftet. Men man må dog hele tiden have hånd i hanke med sædskiftet.

I en økologisk dyrket have kommer man ikke uden om en haveplan, hvor man noterer omhyggeligt op, hvad der er blevet dyrket på jorden. Den er uundværlig, når man de næste 4 år skal planlægge næste års sædskifte.

Det mest overskuelige er at tegne bedene/køkkenhaven op i så stor en størrelse, at man kan skrive afgrødernes placering direkte ind på tegningen (husk at fotokopiere den til de kommende års brug). Ved planlægningen skrives med blyant, og når man har sået/plantet skrives det op med kuglepen, og dato anføres. Lav tegningen i et rigtigt målestoksforhold, så du kan regne ud, hvor mange meter række, du havde sidste år af en bestemt afgrøde – det giver dig mulighed for at bedømme, hvor mange meter du skal have i år.

Sædskiftet – vinterens puslespil

Men der findes ikke et færdigt sædskifte, hver familie er nødt til at lave sit eget sædskifte, ikke to familier dyrker ens og er interesseret i samme mængde afgrøder og samme slags grønsager. Et sædskifte er individuelt og under stadig forandring. Men det skader bestemt ikke at se på eksempler på sædskifte og nabovirkning – se litteraturlisten nedenfor.

Men kravet om mangfoldighed på den ene eller anden måde er ufravigeligt.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Sædskifte og naboplanter > Haveplanen holder styr på sædskiftet

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider