Hiv ukrudt op med en mælkebøttefjerner

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når man kigger nærmere på sin have i det tidlige forår, undrer man sig over, hvor alle de mælkebøtter, brændenælder og andet rodukrudt dog kommer fra.

De har sikkert stået som små planter sidst på sommeren, og hvis man ikke har ordnet køkkenhaven inden vinter, har de kunnet gro uhæmmet i mange måneder. Og nu vokser de igen. Mælkebøtterne har endda allerede sidst i marts synlige knopper, så med mindre man gerne vil have gule mælkebøtter i blomst, er det en god ide at fjerne dem i det tidlige forår

Mælkebøttejern eller mælkebøttefjerner

Et mælkebøttejern eller en solid og lang kniv kan bruges til at stikke ned og stikke roden over med et god stykke nede, så mælkebøtten ikke kommer igen. Hvis der ikke er andre planter at tage hensyn til på stedet, kan man også med en graveskovl lige løsne jorden og hive mælkebøtten op. Se artiklen Fjern mælkebøtterne.

En anden mulighed er at investere i en mælkebøttefjerner (små 400 kr i 2012), hvor man kan stå op og trykke en tregrenet metalklo ned omkring mælkebøtten og så brække den op. Efter optagning kan man lige hive lidt i skaftet, og vips er mælkebøtten ude af mælkebøttefjerneren og nede i en opsamlingsspand eller trillebøren.

Hiv ukrudtet op

I det tidlige forår, når jorden er ved at være bekvem, er det ekstra let at hive mælkebøtter op med et mælkebøttefjerner. Langt de fleste vil man kunne hive op med hele roden i en bekvem forårsjord. Kommer de ikke med op, er det som regel et eksemplar, som har været hakket over, og som efterfølgende har sat et forgrenet rodnet.

Ukrudt hevet op med mælkebøttefjerner

Med en god mælkebøttefjerner kan man hive det meste af mælkebøttens rod med op. Til venstre et katost, der er hevet op med rod. Til højre et mislykket forsøg med akeleje. Foto: Karna Maj

Men en mælkebøttefjerner kan hive andet end mælkebøtter op. I det tidlige forår har brændenælder et reduceret rodnet, så de er lettere at grave op. Hvis de ikke er alt for store, kan man hive dem op med rod med en mælkebøttefjerner. Men det er vigtigt at finde midten af planten og placere mælkebøttefjernerens metaltænder ned omkring centrum af planten. Den største fordel er, at man ikke brænder fingrene, men kan vippe brændenælden direkte af i trillebøren.

Der er flere planter, som man kan fjerne, f.eks. katost, ranunkel og større græstotter – og sikkert mange flere. Derimod kan den ikke klare lægekulsukker og akeleje, som begge ved selvsåning kan blive ukrudt.

Mælkebøttefjerneren er selvfølgelig dimensioneret til at fjerne mælkebøtter, så det er for egen regning og risiko, at man bruger den til andre arter. Og man skal selvfølgelig vurdere, om den kan klare opgaven.

Men jeg er nu ret glad for den til at fjerne mindre brændenælder med.

Brændenælde hevet op

En brændenælde af den her størrelse kan man i foråret med lethed hive op med en god mælkebøttefjerner. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Ukrudt > Hiv ukrudt op med en mælkebøttefjerner

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider