Beskyt de søde vindruer mod hvepse

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Hvepsene er vi glade for, når de »patruljerer« på kålbladenes underside på udkig efter kålsommerfuglenes æg og larver. Knap så stor er glæden, når de æder løs af efterårets søde frugter som pærer, blommer og vindruer. Pærer og blommer er så store, at man her kan skære den lille bid af, hvor hvepsene er gået i gang. Derimod kan man hurtigt få ødelagt sin høst af vindruer på friland.

Også havens fugle kan lide vindruer, og de kan hurtigt spise store mængder.

Inden man planter en vindrue i en havestue, skal man overveje, om man kan lukke effektivt af for hvepsene, da de ellers kan blive til stor gene.

Overdækning med net

Vinespalier overdækket med bionet mod hvepse.

Det er hurtigt og let at drapere Bionet rundt om et espalier med vindruer. Foto: Karna Maj

Hvis man vil have de dejlige søde vindruer for sig selv, er man nødt til at sætte net omkring vindruerne. På de danske vinmarker bruges baner af et plastmateriale, som ligner det materiale, som de gule netsække med kartofler er lavet af. Dette net værner kun druerne mod fuglene, så under haveforhold med få vinstokke, hvor hvepsene kan være et næsten større problem, er der brug for et net, som beskytter både mod fugle og hvepse.

Bionet er ideelt til formålet

Nettet lukkes let med en række tøjklemmer.

Så let samles Bionetttet med en række tøjklemmer hen ad »rygningen« på et vinespalier. Foto: Karna Maj

Til dette formål er Bionet meget velegnet, da det har så stor en stivhed, at man kan rulle en bane hele vejen rundt om et vinespalier og samle det foroven og i enden ved at ombukke det og sætte tøjklemmer fast. På den måde bliver det tæt nok til, at selv hvepse ikke finder vej ind. Bionet kalder også kålnet.

Mens man sætter nettet op, bliver der ofte fanget nogle hvepse derinde. De søger op i toppen af tildækningen, hvor man lige må åbne og slippe dem ud.

Det er let lige at tage tøjklemmerne af og plukke nogle klaser vindruer hver dag. Bionettet er så åbent, at der ikke dannes kondens under det, som kan forårsage rådangreb.

Man kan selvfølgelig også finde alternative net, som er så tætte, at hvepsene ikke kan komme igennem. Fiberdug bør man undgå at bruge på friland, da der kan samle sig fugtighed under det, og det kan få druerne til at rådne, men på en overdækket terrasse eller lignende, kan det fint bruges.

Læs mere om Bionet – og hvor det kan købes

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen > Beskyt de søde vindruer mod hvepse

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider