Spørg eksperterne

Hvordan beskærer jeg min vin?

Jeg flyttede i efteråret i et hus med en stor udestue, hvor der er plantet en vin med grønne druer. De var bitte små, men meget søde og der var stadig mange af dem i oktober/november. Roden må få næring udenfor – vinen er plantet i et hjørne af udestuen. Jeg beskar den groft først i december, og der er nu over 50 klaser. Der er ikke mere end 2 klaser på hver gren, så har jeg »nibbet« topskuddet og efterfølgende sideskud. De øvrige nye skud uden frugt får lov til at gro dog uden sideskud. Er behandlingen forkert?

Med venlig hilsen
Anne-Mie Hald Stenfeldt, maj 2002

Svar

Du har ganske ret – du har beskåret vinplanten forkert ved at nippe alle sideskuddene efter klaserne på sommerskuddene. Jeg ved godt, at der står i mange havebøger, at man bør nippe alle ranker 2 blade over sidste klase, men det er altså desværre noget vrøvl. Man bør snarere tillade 6–7 blade på hver ranke for hver klase, ranken bærer. Det kan være en god ide at fjerne klase nr. 2 og så efterlade 6–7 blade herefter.

Det, du skal prøve at tænke over, er, at det er løvet, som producerer det søde sukker til modning af drueklaserne. Processen hedder fotosyntese. Forestil dig, at løvet er solfangerpanelet, som skal fange solens stråler og omdanne dem til energi. Jo større solfanger-areal desto bedre – op til 7 blade pr. drueklase.

Det er desuden vigtigt, at det løv, som sidder på planten, er solbelyst. Kun blade, som modtager direkte sol, producerer effektivt sukker. Derfor skal man espaliere en vinplante, så bladene eksponeres for sol, og man bør tynde en del ud i skuddene, så løvmassen ikke bliver for tæt.

Normalt bør man fjerne alle ranker, som ikke bærer frugt, men da du nu allerede har fjernet størstedelen af vinens solfangerareal, bør du måske i dette tilfælde bevare disse skud som kompensation. Du kan også forbedre forholdet imellem klaser og blade, ved at fjerne 25% eller 50% af klaserne. Hellere 25 modne og søde klaser med store druer end 50 klaser af små sure druer.

Fremover gælder følgende principper for sommerbeskæring af din vinstok:

  • 6–7 gange så mange blade som klaser.
  • Alle blade bør sidde i et smalt lag, så de modtager direkte lys.

Med venlig hilsen
Jens Michael Gundersen
Vinbonde og forfatter, Hideaway

Kommentarer

Der er 16 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Hvordan beskærer jeg min vin?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider