Politikens Økologiske Haveleksikon

Af Annette Esbjerg Jensen, faglærer

Det er dejligt, at der nu er kommet et stort omfattende opslagsværk, »Politikens Økologiske Haveleksikon«, der kan bruges både som inspirerende læsning og som opslagsbog. Emnerne er mangfoldige og opfylder til fulde den interesserede havebrugers behov.

Bogen er oversat fra engelsk, men den er bearbejdet og tilpasset danske forhold. Det er lykkedes godt både fagligt og sprogligt! Man bliver betaget over, hvor flot og farverig bogen er, og man bliver bestemt ikke skuffet, når man begynder at fordybe sig i de enkelte afsnit. Illustrativt er bogen en fryd for øjet, med meget pædagogisk brug af tegninger og fotos i tilknytning til teksten. Man får lyst til at formere sine egne planter ved stiklinger, håndbestøve squash og rense tomatfrø, fordi det kan ses på billederne, hvordan det skal gøres.

Bogen forklarer i et let læseligt sprog, hvordan man helt naturligt kan dyrke sin have uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, og der er inspirerende ideer at hente både til den stilfulde have og til den mere naturprægede have. Som læser bliver man smittet af forfatternes engagement og begejstring for emnerne.

Bogen behandler emner som : Jord og jordbundspleje, ukrudt og bekæmpelse, plantesundhed, træagtige planter og klatreplanter, plæner og plænepleje, hensynet til havens dyreliv, planter i potter og krukker. Desuden er der et opslagsværk over grøntsager og sygdomme og skadedyr og en oversigt over besøgshaver og frøfirmaer i Danmark. Bogen er let at finde rundt i. Indholdsfortegnelsen giver et godt og informativt overblik over bogens indhold, og i teksten er der mange henvisninger til emner, som uddybes andetsteds i bogen.

Bogens afsnit er grundige og detaljerede og giver mange trin for trin anvisninger. Bogen peger flere steder på spændende alternativer, og materialevalget er kendetegnet ved at være enkelt og miljøvenligt. For eksempel gives der forslag til, hvordan kasserede cd’er kan genbruges som fugleskræmsler.

Bogen er relevant for alle med interesse for havebrug og vil i mange sammenhænge være god at anvende i undervisning. Gode bøger anbefales normalt til enhver boghylde, men ikke denne – den skal simpelthen stå frit fremme!

Pauline Pears: Politikens økologiske haveleksikon. Politiken. 2003. 416 sider, indbundet, stort format. Pris kr. 299,– indtil 1.7.2003. Herefter kr. 349,–
Danske konsulenter på bogen: Vibeke Geertsen, Niels Junggreen Have, Frans Keemink, Karna Maj, Jens Thejsen, Sten Porse og Troels V. Østergaard.

Vi har valgt at bringe denne anmeldelse af Anette Esbjerg Jensen fra tidsskriftet Praktisk Økologi, da en lang række af konsulenterne på bogen er eksperter på Havenyt.dk, og vi derfor selvfølgelig ikke selv kan anmelde den.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Politikens Økologiske Haveleksikon

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider