Den praktiske køkkenhave

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Bogen »Den praktiske køkkenhave – Frugt, urter, frugter og bær« er fuld af praktiske dyrkningsanvisninger, men det er ikke her, at bogens største kvaliteter ligger.

Det er først og fremmest en meget inspirerende bog for havejere med små haver og de, som tror at de ingen have har. Når man har læst bogen, er man overbevist om, at selv den mindste altan og tagterrasse kan forvandles til en grøn nyttehave, hvis man er i stand til at få slæbt jord, krukker, potter, espalier osv. op ad trapper eller få det kantet ind i elevatoren. For ikke at tale om oversete muligheder i små smalle strimler byhaver og kolonihaver.

Forfatteren Barbara Segall er da også startet med sin havekarriere i en lejlighed i London og med en lille kolonihave. Det er her, det praktiske aspekt kommer ind – hun giver anvisninger på løsninger og muligheder, hvor andre ville trække opgivende på skulderen. Og så er bogen fuld af en masse billeder fra frodige små haver – på altaner, tagterrasser, små smalle haver bag byhuse, små gårde, osv.

Barbara Segall har i sin gennemgang af anlæg af haven fokus på hvad der egner sig til den lille have. Der er mange anvisninger på, hvordan man dyrker i bede og beholdere, og hvad der kan gro, hvor der er skygge, som der er meget af i helt små haver med hegn og høje mure. Der er også anbefalinger af sorter specielt gode til små forhold, hvor der dyrkes mange planter tæt.

Barbara Segall gennemgår også dyrkning af de forskellige arter af grønsager, frugt og bær, men da bogen kun er på 90 sider, kan det ikke være fyldestgørende dyrkningsbeskrivelser. Hvis man er ny haveejer og ikke har den store viden og dyrkningserfaring, er man nødt til at supplere med en bog, der gør mere ud af dyrkning af de enkelte afgrøder, kompost, gødskning m.m.

Bogen er oversat fra engelsk, og enkelte steder henvises der til sorter og forhold, som vi ikke kender i Danmark. Det er på engang charmen og ulempen ved oversatte bøger. Billeder kan f.eks. ikke skiftes ud – det betyder, at der bl.a. er et foto af en i Danmark helt ukendt kartoffelsort.

Bogen er oversat af Lars Thomas.

Barbara Segall: Den praktiske køkkenhave. Aschehoug 2003. 96 sider. Pris: 199,– kr. ISBN: 87–11–16704–1

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Den praktiske køkkenhave

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider