Den selvforsynende have

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

»Den selvforsynende have« er en virkelig god grundbog for haveejere, som allerede dyrker nyttehave eller skal i gang med en have for første gang, og på trods af titlen »Den selvforsynende have«, så kan den bruges i både store og små haver. Dette er klassikeren over alle klassikere inden for bøger om dyrkning af nyttehaver, og rigtig mange haveejere har siden den udkom første gang i 1978 brugt den flittigt som håndbog. Det er derfor glædeligt at se, at Gyldendal har lavet en ny udgave, så også nye haveejere kan få lejlighed til at lære at dyrke have efter den.

John Seymour var med til at starte det økologiske havebrug med sin bog. I bogen skriver han bl.a.: »Den dygtige organiske havedyrker behøver ingen kemiske gødningsstoffer. Jeg bruger dem aldrig, og min have giver et meget højt udbytte af grønsager af god kvalietet. Som et voksende antal havedyrkere vil blive klar over, findes der meget bedre organiske metoder til at sikre, at jorden har det rette indhold af kvælstof, fosfor og kalium foruden mikronæringsstoffer.«

Udseendemæssigt ligner den slet ikke nutidens havebøger med store flotte farvestrålende fotos. Der er simpelthen ikke et foto i hele bogen, men derimod rigtig mange illustrative tegninger af, hvordan man graver, sår, planter, beskærer, indretter haven med drivhuse, mistbænke, laver sædskifte, sylter m.m. De bruntonede tegninger er 70’er-agtige – det kan man ikke komme udenom, men de er så gode at blive klog af at kigge på, at selv unge haveejere ikke kan undgå at komme til at holde af dem.

Bogen indledes med et kapitel med farvelagte plancher over alle nyttehavens grønsager, frugter og bær. De er inddelt i plantefamilier og med det botaniske navn. Alene det er en stor hjælp for nye haveejere, når de skal planlægge et sædskifte.

Inddelingen i plantefamilier går igen i bogen, hvor dyrkningen af grønsager, frugt og bær gennemgås. En meget stor fordel frem for en inddeling i rodfrugter, salatafgrøder osv., som ikke giver den ikke så erfarne haveejer en mulighed for at få et overblik over tilhørsforholdet til plantefamilier.

Bogens andet kapitel er om årets gang i haven, hvor nye haveejere kan få et overblik over havearbejder på de forskellige årstider, og hvor man kan få rigtig lang tid til at få med at studere indretningen af nyttehaven på nogle meget inspirerende bruntonede tegninger. Selv katten er kommet med. Dette følges af et kapitel om planlægning af den fødevareproducerende have med en stor god oversigt over alle havegrønsagernes forskellig vækstkrav. I 4. kapitel gennemgås grundlaget for god havedyrkning: hvordan man graver, komposterer, gøder, beskærer, formerer, poder, laver højbede og meget andet. Derefter følger tre store kapitler, hvor dyrkningen af alle grønsager, frugter, bær og krydderurter gennemgås. Det er gode dyrkningsanvisninger og det er let at bruge dette som opslagsværk for de enkelte afgrøder, da alle afgrøder omtales med oplysninger om jord og klima, jordbehandling, dyrkning, videre pasning, sygdomme og skadedyr og høst. Og altid i samme rækkefølge.

Kapitel 8 er om dyrkning i drivhus, mens man i kapitel 9 kan læse om konservering af havens afgrøder lige fra syltning og frysning til saltning, vin og cider. I bogens sidste kapitel er der forskellig råd og vejledninger, bla. om at holde fjerkræ og kaniner, reparere hegn og lægge fliser.

Jeg kan kun anbefale bogen på det varmeste til alle haveejere. Mit eksemplar er fra 1980 og er godt slidt med brune pletter, rande fra tekruset hist og her og krøllede bladhjørner. Men den har også været med i haven mange gange i mine første haveår, og jeg bruger den stadig flittig som opslagsværk.

John Seymour: Den selvforsynende have. Oversat fra engelsk efter "The Self-Suffient Garden af Ole Husted Jensen. Omslag: Axel Surland. Gyldendal. 4. udgave 2003. Indbunden 256 sider. A4 format. 199 kr. ISBN: 8702017334.

Kommentarer

Der er 14 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Den selvforsynende have

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider