Her finder du bøger, hvor du kan blive inspireret til at lave gør det selv-projekter til haven. Lige fra et bygge et drivhus af genbrugsvinduer, forskellige slags carporte, hegn og plankeværk til at flette pil i haven, lave krukkestativer, legehus og meget mere.
I enkelte bøger er der brugt trykimprægneret træ til nogle af konstruktionerne, hvilket ikke kan anbefales. Du kan finde oplysninger om gode og holdbare træsorter, som kan erstatte trykimprægneret træ, i kategorien Miljøvenligt træ.
Bøgerne er ordnet efter udgivelsestidspunkt – de nye udgivelser kommer først.
Af Karina Demuth
Bogen er fyldt med praktisk poesi til haven og med anvisninger til, hvordan man får en personlig stil i sin have. Mange af projekterne i bogen er i en lidt romantisk stil. Der er lagt op til, at man skal have det sjovt med sine projekter og lyst til at gå i gang og nyde kreativiteten i processen. Der er skitseret en fremgangsmåde, men ikke med mål og i detaljer – som forfatterne selv skriver, kan det jo være at man selv finder en smartere måde at fremstille tingene på. Først i bogen beskrives bygningen af et drivhus lavet af genbrugssprossevinduer og -dør i en viktoriansk stil, derpå hegn, buer og gange, belægninger, der er forslag til opbinding og espaliering af blomster, stråtækning af legehus, stendige, grønt tag og en masse mindre projekter.
Karian Demuth er journalist, redaktør og forfatter af adskillige havebøger, bl.a. Politikens bog om havens krukker. Hun leverer havestof til ugeblade, magasiner og aviser.
Karins Demuth: Gør det selv i haven. Politikens Forlag. 2007. 122 sider. 199 kr.
Af Lars Klemme og Hans Møller
Projekterne er større og mindre byggeprojekter, som typisk kan klares på en weekend. Der er udførlige beskrivelser med billedserier af fremstillingsprocessen, tegninger og materialeliste. Bogen indledes med et lille materialekursus og der er et lille leksikon om værktøj. Projekterne er så godt beskrevet, at de fleste vil kunne gå i gang med dem, hvis man har det fornødne værktøj og lidt erfaring med at bruge det. Blandt de 50 projekter kan nævnes drivbænk, melonespalier, æblekasser, pottebord, sandkasse af rundtømmer, opbindingsstativer, kaninsommerhus, havespil, havelåge, solsejl.
Hans Møller er tegner, grafiker og gør-det-selv-mand med mange års erfaring fra sine egne haver og Lars Klemme er tømrermester. En del af projekterne har tidligere været bragt i Det Danske Haveselskabs medlemsblad Haven.
Lars Klemme og Hans Møller: 50 projekter til din have. Gyldendal. Udgivet i samarbejde med Det Danske Haveselskab. 2006. 160sider. 249 kr.
Af Ingald Andersson
Bogen giver gode råd om bygning af stort set alle typer carporte – både den fritstående type, carporten i kombination med eksisterende bygninger, med redskabsrum, dobbeltcarporten og carporten som byggesæt. Desuden forklarer forfatteren hvilke overvejelser, man skal gøre sig for at tilpasse carporten til husets øvrige byggestil. Der er inspirerende fotos og illustrationer og en del tegninger, som viser konstruktionsprincipper.
Ingald Andersson er indretningsarkitekt med lang erfaring både indendørs og udendørs. Han har tidligere skrevet gør-det-selv bøger om udestuer, terrasser, havelåger, plankeværker, stakitter m.m.
Ingald Andersson: Byg carport. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S. 2006. 64 sider. 99 kr
Af Joakim Werner
Fokus i bogen er at gøre huset og haven til en funktionel helhed. Her er forslag til havens gange, belægninger, trapper, skjul af affaldsspanden, en kompostbeholder, terrasse, bænke af træ, plankeværker, haveskure, planteborde, små drivhuse m.m. Der er både fotos af færdige projekter og illustrative tegninger, mange af projekterne har målsatte tegninger samt arbejdstegninger, der viser konstruktionsdetaljer.
Ingald Andersson er indretningsarkitekt med lang erfaring i at få det bedste ud af hjemmet, både indendørs og udendørs. Har skrevet bøger om bygning af terrasser, havelåger, plankeværker m.m.
Joakim Werner: Byggeprojekter til din have. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S. 2005. 98 sider. 149 kr.
Af Finn Dyrnesli
Bogen handler om helt konkrete projekter i Frilandshaven, som man måske har set i den række af TV-programmer, der har været sendt på DR2. I Frilandshaven er der plads til eksperimenter, at drømme og få sjove indfald. Princippet er genbrug og lavt budget. Her er alternative forslag til fliselægning, hvordan man laver en spiselige plæne, en dam omgivet af en naturlig flora, hvordan man laver et rustik og funktionel udekøkken med bålmad, indretter et romersk udebad med ild under badekarret, fletter mange slags pilehegn, laver et pilerensningsanlæg og meget mere.
Finn Dyrnesli har skrevet bogen, men mændene bag alle de mange aktiviteter er de to lidt »gale mænd« DR-vært Jørgen Skouboe og landskabsarkitekt Kjeld Slot.
Finn Dyrnesli: Frilandshaven – et besøg i Friland. DR Multimedie. Juni 2004. 144 sider. 329 kr.
Af Urpo Nurmisto
En jordkælder er lidt en drøm i den selvforsynende have. Her kan man selv opbevare sine kartofler, rodfrugter og frugt i god kvalitet. I bogen præsenteres fem forskellige modeler, som alle egner sig til at bygge i en parcelhushave eller ude på landet. Der er gode tegninger, instruktioner og materialevejledninger og -lister.
Se tegning fra bogen i artiklen Byg en jordkælder.
Urpo Nurmisto er bygmester og specialist på landbrugsbyggeri i Finland.
Urpo Nurmisto: Bygga jordkällare. ICA Bokförlag. Byggetjänstböcker. Oversat fra finsk. 87 sider. Ca.pris 183 s.kr. ISBN 91–733–2698–4.
Lerhus med græstag i Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj
Fuglekasse set på Friland. Foto: Karna Maj
Højbede med bønnestativ af pileflet. Foto: Karna Maj
Hjørnesamligen i et hjemmelavet pottebord. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Se alle bøgerne i webshoppen
Køb bogen Fantasilater
»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere
Bøger om ingefær.
Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi
Bøger om hønsehold.
Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Bøger om gør-det-selv
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…