Bøger om klatreplanter

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Her finder du bøger om de mange klatreplanter, som er med til at give haven et tredimensionelt udtryk. De kan espalieres på mur, vægge, pergolaer, stolper og buer. De kan bruges i hække, træer, buske og i potter. Klatreplanternes dronning er for mange klematis, men der er også mange andre både smukke og gode klatreplanter. Nogle dyrker man for blomsternes skyld, f.eks. blåregn, klatreroser, mens andre fungerer mere som havens grønne tapeter, f.eks. vedbend og tobakspibeplanten.

Der er ingen bøger kun om klatreroser, men masser af bøger om roser, hvor der er omtale af klatrende roser. Se Bøger om roser

Bøgerne er ordnet efter udgivelsestidspunkt – den nyeste kommer først.

Aschehougs bog om klematis og klatreplanter

En Dorling Kindersley bog

Bogen fortæller om, hvordan de forskellige planter klatrer, og hvordan de kan kombineres. Der gives gode råd om beskæring, formering og pasning. I bagerste del af bogen er der en planteguide for en lang række af de smukke klatrende planter, man har mulighed for at bruge i haven.

Aschehougs bog om klematis og klatreplanter. Aschehoug Dansk Forlag A/S. 2007. Oversat fra engelsk af Lars Thomas. 160 sider.

Have. Design. Detaljer

Jørn Dannesboe

I bogen er der et afsnit med pergolaer og espalier, hvor der er omtale af en række klatreplanter.

Jørn Dannesboe: Have. Design. Detaljer. Gyldendal. 2007. 192 sider. 269 kr.

Politikens bog om clematis og andre klatreplanter

Flemming Hansen

Bogen handler først og fremmest om clematis, og hvordan man dyrker dem. Der er afsnit med blomstring og beskæring, hvordan man formerer clematis og om skadedyr og sygdomme. Desuden er der en gennemgang af en lang række populære arter og sorter af clemtis med fotos. Der er en god beskrivelse af 16 andre letdyrkelige klatreplanter, bl.a. kiwi, akebia, tobakspibeplanten, trompetblomst, træmorder, blåregn, latyrus.

Flemming Hansen er clematisekspert og har skrevet bogen Klematis i 1994. Flemming Hansen startede i 2004 sin egen planteskole ClematisDanmark, hvor man kan finde et bredt sortiment af clematis.

Flemming Hansen: Politikens bog om clematis og andre klatreplanter. Udgivet i samarbejde med Det Danske Haveselskab. 2005. 128 sider. 129 kr.

Klematis fra A-Z

John Feltwell

Klematis fra A-Z giver lyst til at bruge clematis i haven op ad mure, stolper og ikke mindst sammen med havens andre planter. I bogen er der afsnit, hvor klematis er opdelt efter gruppe og årstid, og andre hvor de er opdelt efter farve. Der er desuden et afsnit med dyrkning af klematis, hvor der også er om beskæring, sygdomme og skadedyr. Sidst i bogen er der en oversigt over både de populære og mere usædvanlige klematisvarieteter. Beskrivelsen for hver er ganske kort med angivelse af blomstringstidspunkt, blomsterfarve, hvilken beskæringsgruppe, den tilhører, og med en anmærkning, hvis den ikke er vinterhårdfør. Der er mange flotte og gode fotos i bogen.

Udgivet første gang i Storbrittanien i 1999. Originaltitel: Clematis for all seasons.

John Feltwell: Klematis fra A-Z. Klematis. 2003. 128 sider. 268 kr

Klatreplanter

Inger Palmstierna

Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket. Originaltitel: Klätterväxter. Oversat af Lars Thomas. Fotografier af Bertil K. Johanson

Inger Palmstierna: Klatreplanter. Lademann / Bogklubben Egmont. 2001. 64 sider.

Havens planteleksikon. Træer og buske

Redaktion: Lis Langschwager

I dette store tobindsværk med havens træer og buske er klatreplanterne selvfølgelig også med. Hver plantefamilie beskrives botanisk, der er oplysning om formeringsmetoder og en god beskrivelse af de enkelte arter og sorter.

Havens planteleksikon. Træer og buske. Det Danske Haveselskab. 1997. 2 bind (674 sider).

Klematis

Hansen, Flemming

Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.

Flemming Hansen: Klematis. Det Danske Haveselskab. 1994. 64 sider.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Bøger om klatreplanter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider