Spørg eksperterne

Kan jeg beskærer et æbletræ helt til stammen med henblik på podning?

Jeg har 2 paradisæbletræer i gården. Jeg kunne godt tænke mig at pode nogle æbler man kan spise på. Sidegrenene starter først ca 180 oppe. Jeg kunne godt tænke mig at skære ned til ca en meter og så sætte 3 podegrene på. Kan det lade sig gøre? Jeg har hørt/set at man skal lade en gren være »nurs branch« det første år, så træet kan komme af med alt vand De store rødder giver, går jeg ud fra. Men det kan jeg af gode grunde ikke.

Med venlig hilsen
Morten møller, november 2016

Svar

Når ældre træer skal ompodes er det nødvendigt med en »safttrækker« for at podningen skal lykkes. Du skal bruge et par af de eksisterende grene til at pode på og have mindst en tilbage til at trække saft op.

Jeg er ikke sikker på, at dine podninger vil lykkes, hvis du saver stammen over for at pode direkte på hovedstammen. Der er en risiko for at et par sovende knopper længere nede på stammen vågner op og overtager væksten, så der ikke kommer saft op til dine podninger. Skulle dette ske, er der selvfølgelig gode muligheder for at bruge et par af disse skud til at pode på senere.

Der er ingen fare for at træet går ud ved at forsøge at pode direkte på stammen, men du kan risikere, at der går et år eller to før d kan prøve igen på de nye skud. Jeg har ikke prøvet at pode om direkte på stammen, så jeg har ingen erfaringer, jeg kan give videre.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Kan jeg beskærer et æbletræ helt til stammen med henblik på podning?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider