Sommerfuglelarver æder egebladene

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

egetræ afløvet

Egetræer afløvet af lille frostmåler og andre sommerfuglelarver Foto: Iben M. Thomsen, Skov & Landskab

Her i juni i 2006 mister mange egetræer i Danmark bladene. Det skyldes, at de er angrebet af sommerfuglelarver, som æder træernes blade. Det er larver af sommerfuglene egevikler og frostmåler. Frostmålerens larver findes også på ask, lind, kirsebær og andre løvtræer. Oplysningen kommer fra forskere fra Skov & Landskab, KVL:

»Sommerfuglenes æg klækkes om foråret. Larverne søger ind i knopperne og til nyudsprungne blade, som de æder. Det er særligt de gamle træer, som angribes af larverne. Mange af træerne står nu tilbage med nogle få blade i toppen af træet. Det er helt typisk, at frostmålerlarver spiser bladene fra bunden af kronen«, siger seniorforsker Hans Peter Ravn.

»Eg i den østlige del af landet er mere angrebet end længere mod nord og vest«, tilføjer professor Jens Peter Skovsgaard. »Træer, som springer tidligt ud, angribes mere end sent udspringende. I år kom egens udspring tidligere end sædvanligt over hele landet«.

»Egen skyder igen med sommerskud, men angreb resulterer i mindre vækst. Træerne bliver ofte tørre i toppen, og mængden af agern aftager. Hvis der kommer afløvninger flere år i træk, risikerer de svageste af træerne at dø«, fortæller Jens Peter Skovsgaard.

Angreb af egevikler og frostmåler kan ikke undgås. Den nuværende afløvning af eg skyldes især lille frostmåler og bemærkes særligt i mellem-aldrende og gamle bevoksninger. Tidligt udspringende træer angribes mere end sent udspringende, men træer, som springer meget tidligt ud, undgår ofte angreb.

De to forskerere fra Skov & Landskab oplyser, at det ikke er muligt at bekæmpe larverne. Efter to-tre år vil bestanden af sommerfugle igen mindskes til et ikke-epidemisk niveau på grund af på grund af parasitter, sygdomme og andre naturlige reguleringsmekanismer.

Egetræ med normalt udseende løv. Foto: Iben M. Thomsen, Skov & Landskab

Læs mere om lille frostmåler

I databasen Skadedyr og plantesygdomme her på Havenyt.dk kan man finde flere informationer og billeder af frosmåleren og dens larve i artiklen Lille frostmåler
.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Sommerfuglelarver æder egebladene

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider