Både hindbær og brombær sætter bær på andet års skud. Disse skud fjernes efter høst eller om foråret. Tidspunktet er afhængig af sort. Læs artikel…
Midt i juni kan man stiklingeformere de amerikanske storfrugtede blåbær ved hjælp af lange halvmodne skud.
Solbær skal ikke beskæres de første år efter plantning, og derefter skal man kun fjerne et par grene hvert år for at sikre nye unge grene.
Solvarme duftende hindbær er en luksus, som kun er haveejere forundt, og man kan vælge sorter, så der er hindbær i haven fra juli til oktober.
Når man skal vælge hvilke stikkelsbærsorter, man vil plante i haven, skal man først og fremmest tage hensyn til smagen og sortens sundhed.
Det er vigtigt at forstå, hvordan figentræer bærer deres frugter, eftersom dette bestemmer, hvordan de skal beskæres.
Nye bærbuske kan selvfølgelig købes, men man kan også selv formere dem med stiklinger.
Bærbuske er nemme at dyrke, men de kan hjemsøges af forskellige sygdomme og skadedyr. Se de mest almindelige her.
Vi har dyrket ribs, solbær og stikkelsbær i århundreder, og gennem tiden er der udviklet masser af forskellige sorter. Her er Maren Korsgaards bud på
Efterår er den bedste tid at plante bærbuske på. Jorden er lun, og der er udsigt til nedbør, så de etablerer sig godt og levere bær til næste år.
Solbær er lette at dyrke i haven, og så smager de dejlige sorte bær af sol og sommer og er fulde af sundhed.
Stikkelsbær er lette at dyrke, men det er vigtigt at vælge sort ud fra smag, anvendelse, tidlighed og plantesundhed. Der fås nu også tornfri sorter.
Ingen tørret eller »frisk« importeret figen kan fremkalde samme glæde og stolthed som den, man føler, når man plukker friske figner i sin
Hvornår er en figen moden, så den smager bedst muligt? Skal den være fast og grønlig eller næsten sort og helt skrumpet ind?
Blåbær smager dejligt, og de er på vej ind i danske haver på lige fod med f.eks. solbær, men de kræver en sur jord, og har en længere etableringtid.
Inden vindruerne overhovedet er rigtig modne, begynder hvepsene at suge af den søde saft, og de kan på få dage ødelægge rigtig mange vindruer.
Verjus er presset saft af umodne druer og smager som blid citronsaft, men knapt så skarpt, samtidig med, at den har en intens smag af druer.
Brombær er lette at dyrke, og hvis man vælger en tornefri sort og espalierer den, fylder den ikke ret meget, men giver mange kilo bær.
Ribs er dejlig bær til gele og rysteribs, og børn elsker de røde bær, selvom de er syrlige. Og en ribsbusk eller to er der plads til i alle haver.
De lysende røde bær i sensommeren tiltrækker sig opmærksomhed – de er smukke og finde til pynt på kager og desserter, men smagen er ret fad.
Hvis du vil forkæle dig selv, så plant et par planter af de populære efterårshindbær. Ingen orm, lang høsttid, store bær og et enormt udbytte.
Havtorn er en vildtvoksende, dansk frugtbusk med flot gråt løv og nogle meget smukke orange bær i sensommeren.
Hvis man vælger sine bærsorter med omhu, kan man være selvforsynende med alle mulige slags bær hen over sommeren og langt ind i efteråret.
Bukketorn vokser vildt, bl.a. langs strande, og bukketornens røde bær er identiske med de tørrede gojibær, der importeres fra Kina.
Der er masser af bær ude i naturen, som kan bruges til marmelade, saft m.m. Nogle af de bedste er arter som havtorn, slåen, rønnebær, surbær og hæg.
Surbær er både en flot prydplante og en god frugtbusk, hvis sorte rønnebærlignende bær er meget sunde og kan bruges til saft og marmelade.
Søg i forhandlerguiden:
Frø af spændende og eksotiske planter
Stort udvalg af frugttræer og bærbuske
Fældning af større og mindre træer
Frugttræer og bærbuske, mange arter
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Frugttræer på vildstamme
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen