Sorter af valske bønner

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Valske bønner er lette at dyrke. De sås i modsætning til andre bønner allerede i april og høstes i juli–august, alt efter hvor tidlig sorten er.

Hvis man gerne vil have friske bønner over en længere periode, bør man vælge at dyrke flere sorter med forskellig tidlighed, eller så i flere omgange. Sidste hold kan ikke sås senere end omkring sankthans, hvis man skal nå at få en rimelig god høst.

Mange sorter af valske bønner

Der er større variation fra sort til sort, end der er for mange andre grønsagsarter. Der kan være op til flere ugers forskel på, hvor hurtigt frøene er klar til høst. Desuden er der forskel på, hvor høje sorterne bliver, lige fra dværgsorter på 30–40 cm til halvanden meters højde. Blomsterne kan være røde, hvide eller sort/hvide. Bælge og frø kan være meget forskellige i størrelse, fra ca. 10 cm til godt 25 cm. Frøenes udvendige farve varierer fra hvidlig over hvidgrøn til grøn, og der findes sorter med sorte, lilla og rødlige frø.

Valske bønnesorter: Imperial Green Longpod, Sutton Dwarf, Witki

Valske bønner har meget forskelig bælglængde og frøstørrelse, antal frø pr. bælg og frøfarve. Her en sammenligning af tre sorter. Øverst ‘Imperial Green Longpod’, i midten ‘Witkiem’ og nederst ‘Sutton Dwarf’. Foto: Karna Maj

Når der gælder valske bønner er der derfor god grund til at afprøve sorter og finde den eller de sorter, som passer til dyrkningsstedet, og som man synes smager bedst.

A Grano Violetto

Tidlig sort, der bliver halvhøj. Middelstore rødlige bønner.

Aguadulce

Gammel sort fra 1800-tallet. Halvhøj. Meget store bælge med 6–7 lysgrønne frø pr. bælg. Meget tolerant overfor kulde – kan bruges til at lave forsøg med at så i efteråret i oktober–november, eller tidligt i foråret.

Bobs Fava

Sorten bliver 120 cm høj og skyder igen efter 1. høst. Pænt udbytte af store flade grønne bønnefrø. Usædvanlig evne til ikke at blive angrebet af bladlus. Frøsamlersort fra Cotwold, England.

Crimson

Meget smuk gammel sort med mørkrøde blomster. Lille udbytte af små frø. Fra Heritage Seed Library, England. Foreningen Frøsamlerne har prøvedyrket den i Den Økologiske Have i 2006.

Sorten Crimson har mørkrøde blomster

‘Crimson’ har smukke mørkrøde blomster. Foto: Karna Maj

De Seveille

Tidlig, meget lang bælg.

Estisk Fava

Landsort fra Estland. Høje planter. Bønnernes farve er uensartet, de er blandet hvide-grønne og lilla-sorte. Sort hos Frøsamlerne.

Express

Meget tidlig sort med mange bælge, som indeholder 4–5 store frø. De modne frø er lysgrønne. Planten bliver 50–90 cm høj. Hvide og sorte blomster.

Frühe Weisskeimige

Tidlig. Giver et godt udbytte med fine bælge og store frø.

Giant Exhibition Longpod

60–100 cm høj plante med store, kraftige bælge, 25 cm eller mere, store grønhvide frø.

Hangdown

Middelsen, robust sort. 4–5 grønne kerner i de lange nedhængende bælge.

Imperial Green Longpod

Middeltidlig sort, som er god i kombination med f.eks. Witkiem til at give en lang forsyningsperiode med valske bønner. Den er højtvoksende. Det er en meget lange, trinde bælge med 6–8 grønne frø i hver bælg. Kan blive op til 25 cm lange med 9 frø. En engelsk sort, der vokser godt her i landet. Den angribes mindre af rust end både Sutton Dwarf og Witkiem. Hvide blomster.

‘Imperial Green Longpod’ har meget lange bælge

‘Imperial Green Longpod’ har meget lange bælge med mange ikke så store frø. Foto: Karna Maj

Imperial Green Windsor

Gammel sort fra ca.1800. Tidlig. Korte bælge, men med 5–6 store frø pr. bælg.

Londonderry

Store kraftige planter. Fra Herrritage Seed Library. Frøsamlerne.

Masterpiece green longpod

Tidlig og høj opret plante op til 1,5 m. Tykke lange bælge med 6–7 grønne frø pr. bælg.

Nekrassow Fava

90 cm høj, sort/hvide blomster, korte bælge, sorte bønner. Arvesort fra ca. 1930 hos volgatysk familie nær Omsk i Sibirien. Frøsamlerne.

Purple

Gammel sort fra 1885. Lilla frø, velsmagende, lav (ca 60 cm), smuk.

Purple Guatemala (Guatemalan Purple)

Sund plante, ca. 0,5 m høj, pænt udbytte af frø, der er røde/mørklilla. Frøsamlerne.

Red Epicure

Bønnerne er store og rødlige til rødbrune. Plantehøjde 60–90 cm.

Rødblomstret Øko

Næsten alle har røde blomster. Lav og smuk.

Sutton Dwarf

Tidlig, men lidt senere end Witkiem. Den bliver kun 30–40 cm høj. Ikke så store bælge, 13–15 cm, men de er godt udfyldt med 3–5 hvidgrønne frø i hver bælg. Godt udbytte i forhold til plantens størrelse. En engelsk sort. Hvide blomster. Meget modtagelig for rustangreb.

Sutton Dwarf bliver kun 30–40 cm høj

Sutton Dwarf bliver kun 30–40 cm høj, men giver ret store bønner i mellemlange bælge. Foto: Karna Maj

Threefold White

Planten bliver op til 1 meter høj, og frøene er mindre end de fleste andre sorter. Bælgene bliver ca. 15 cm lange og kan indeholde op til 9 frø. Sorten ‘Medes’ er en forbedret varitet af Threefold White.

Witkiem

En meget tidlig sort med store hvide frø med 3–5 frø i hver bælg, som er stor og flad. Umodne er frøene lysgrønne og bliver hvide hen mod modenhed. Plantehøjde op til 1 m. Hvide blomster.

Valsk bønne ‘Witkiem’ giver et meget tidligt udbytte af store h

‘Witkiem’ giver et meget tidligt udbytte af store hvide bønner. Foto: Karna Maj

Køb af frø

Udbuddet af sorter varierer en del over tid, men alle de nævnte sorter kan i 2007/2008 købes hos et eller flere af de frøfirmaer optaget i forhandlerguiden under frø og løg. Nogle er frøsamlersorter og kan kun bestilles af medlemmer hos foreningen Frøsamlerne.

Høst af egne frø

Har man først fundet en god sort, så kan man selv høste frø af den. Har man flere sorter, eller er der andre sorter i nabohaverne, så vil bierne, som besøger valske bønner meget flittigt, sørge for at de krydsbestøver. Man kan dog sagtens dyrke videre på frø herfra og få et godt udbytte, men der kommer variation i frøfarve, størrelse, modningstid osv. Det kan man selvfølgelig udnytte til at fremavle egne nye sorter og her arbejde med højde, blomster- og frøfarve, smag, udbytte osv for disse.

Hvis man vil dyrke meget effektiv og udnytte sorternes forskellige udviklingstid til at sørge for en jævn høst hen over sæsonen, så er det godt at have rene sorter. Det samme gælder, hvis man f.eks. vil have lave valske bønner for at undgå, at de skygger for meget for køkkenhavens øvrige afgrøder.

Vi vil meget gerne have fotos af flere af sorterne. Har du billeder af de omtalte sorter, som vi gerne må bruge, så send dem til redaktionen@havenyt.dk. Det er vigtigt, at du er 100% sikker på, at billedet er af den opgivne sort.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Ærter og bønner > Sorter af valske bønner

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider