Bitre squash og græskar er giftige

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når man bruger græskar og squash i madlavningen, bør man altid smage på et stykke, før man tilbereder den. Hvis det smager bittert, skal stykket spyttes ud, og man skal straks kassere hele frugten, da den bitre frugt indeholder det giftige bitterstof cucurbitacin.

Pyntegræskar

Prydgræskar er flotte og normalt uspiselige, og de indeholder cucurbitacin. Prydgræskar og spisegræskar kan krydsbestøve over store afstande. Foto: Karna Maj

I følge Fødevarestyrelsen kan også andre grønsager af agurkefamillien være bitre og gøre dig syg, bl.a. agurk og melon.

Det har altid været et godt husmoderråd at smage på endestykket af asier inden brug og kassere de, der smagte bittert. Men her af hensyn til at en bitter agurk kan ødelægge hele syltningen.

Græskar

En virkelig flot græskar, men den er selvsået, og derfor skal der smages ekstra godt efter for bitterhed inden brug. Foto: Karna Maj

Forklaringen på de bitre frugter

Lila Towle fra Frøsamlerne har undersøgt det nærmere og har denne forklaring på den spredte forekomst af bitre og giftige frugter:

De sorter af græskarslægten, som vi dyrker i dag, stammer fra giftige vilde planter. Gennem 10.000 års dyrkning og forædling er det lykkedes at fremavle sorter uden det gen, som gør frugterne giftige, men genet findes stadigvæk i vilde arter og i mange sorter, som bruges som prydgræskar.

Handelsfrø af græskar produceres i lande som USA, hvor der i sjældne tilfælde sker krydsning med vilde planter. Hvis det sker, kan et helt frøparti blive forurenet med frø med det giftproducerende gen. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet uden at være blevet bestøvet af en giftig artsfælle, men også det sker sjældent.

Den største risiko for at få giftige græskar er, hvis man høster egne frø fra planter, som man ikke har været beskyttet mod bestøvning fra ukendte kilder. De normalt uspiselige ­prydgræskar indeholder cucurbitacin og krydser villigt med de spiselige sorter. Disse krydsninger kan give giftige frugter i næste generation. Squash og græskar kan bestøves over lange afstande. Der kan sagtens ske insektbestøvning fra haver, der ligger en halv kilometer væk.

En enkelt bid kan gøre dig syg

Selv indtagelsen af en enkelt bid af en bitter frugt kan give dig en forgiftning med mavesmerter, kvalme og diarré. Indtagelse af små mængder af en giftig squash eller græskar kan give lang­varige symptomer, som kan ligne en salmonella­forgiftning.

Så smag kun hurtigt og spyt ud, hvis den er bitter – og kassér i givet fald hele frugten.

Kommentarer

Der er 11 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Agurk, græskar og squash > Bitre squash og græskar er giftige

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider